vissza a főoldalra

 

 

 2010.11.12. 

Lelőtték Ernest Valkót

Lelőtték Ernest Valko közismert szlovák jogászt november 8-án  késő este - adta hírül portálján a Sme napilap. A hírt a közélet szereplői megdöbbenéssel fogadták.

Valkót lőfegyverrel lőtték le limbachi házában, és életét a gyors orvosi beavatkozás ellenére sem lehetett megmenteni. A jogász neve az utóbbi időben  főként két olyan bírósági perrel kapcsolatban szerepelt a nyilvánosság előtt, amely Ivan Mikloš pénzügyminiszter, az SDKÚ-DS egyik alelnöke nevéhez fűződik. Az egyik ügyben a Smer-SD egyik alelnöke, Pavol Paška volt házelnök perelte Miklošt annak kijelentéseiért. A másik esetben Mikloš fordult bírósághoz Robert Fico kijelentései miatt.

 Ernest Valko neve korábban Ladislav Rehák vállalkozó nevével is összefüggésbe került, mindkettejük ellen eljárás folyt, mert állítólag erdőháti (Záhorie) telkek ügyében zsarolták a V. testvéreket. Az ebben az ügyben folyó vizsgálatot az ügyészség leállította.

 A jogász 1992-ben a Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaság Alkotmánybíróságának elnöke volt, előtte pedig a Szövetségi Gyűlés Népek Kamarájának alelnöke. Ügyvédként 1993 óta tevékenykedett. Az úgynevezett Ducký-váltók ügyében a Szlovák Gázműveket képviselte, de köze volt a Tipos-ügyhöz is.

 Palko: Valko meggyilkolása rossz fényt vet az országra

 Rossz fényt vet Szlovákiára Ernest Valko meggyilkolása Vladimír Palko volt belügyminiszter szerint. "Ez emberi és társadalmi tragédia is" - mondta Palko, aki még a KDH és a Nyilvánosság az Erőszak Ellen (VPN) 1990-es politikai nagygyűlései idején ismerte meg Valkót.

Palko a sajtó érdeklődésére nem akart tanácsokat adni azzal kapcsolatban, mit kellene tennie a belügyminisztériumnak, mert ezzel sem akarja befolyásolni a vizsgálatot. "Ők tudják, mit kell tenniük, Szorítok nekik" - mondta a belügyi tárca egykori vezetője.

 Slotát sokkolta Valko meggyilkolása

Sokkolta Ernest Valko ügyvéd meggyilkolása Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökét. "Sokkolt, amikor tudatosítottam, hogy olyan országban élek, ahol lelövi az Alkotmánybíróság volt elnökeit - mondta az ellenzéki politikus. - Nem hittem a saját fülemnek;  ez már olyasmi, aminek demokratikus államban nem volna szabad előfordulnia."

Slota üzent Jaroslav Spišiak országos rendőrfőkapitánynak. "Most kellene annak az úgynevezett szlovák Cattaninak teljes fordulatszámra kapcsolnia. Ugyanúgy Lipšic miniszternek (Daniel Lipšic belügyminiszternek - a szerk. megj.), s minél előbb elfogni azt, aki a gyilkosságért felelős" - vélekedett az SNS vezetője.

 Kaliňáknak nem volt információja arról, hogy Valko veszélyben lenne

Robert Kaliňáknak, az ellenzéki Smer-SD képviselőjének belügyminisztersége (2006-2010) idején nem volt információja arról, hogy a hétfő késő este meggyilkolt Ernest Valko élete veszélyben lett volna.

"Tragikus és szomorú történés, meglátjuk, sikerül-e elfogni a felelősöket" - jegyezte meg a gyilkossággal kapcsolatban Kaliňák, akit bevallása szerint sokkolt a hír.

 Miklošt is megrázta Valko meggyilkolásának híre

 Ivan Miklošt (SDKÚ-DS) is sokkolta, megrázta Ernest Valko meggyilkolásának híre. Valko több perben is a pénzügyminiszter ügyvédje volt. "Nehezen találom a szavakat. Sokkolt a hír és megrázott. Mély együttérzésemről biztosítom Valko doktor családját, és bízom a tettesek igazságos megbüntetésében" - tolmácsolta a politikus első reakcióját szóvivője, Martin Jaroš.

 Dzurinda: maffiamódszereknek nincs helye Szlovákiában

AZ SDKÚ-DS-t mélyen megrázta Ernest Valko ügyvéd meggyilkolása - nyilatkozta MikulᚠDzurinda pártelnök. Szerinte Valko az alkotmánybíróság élén és a különböző ügyek felvállalása terén is bizonyította szakmai és emberi rátermettségét.

Az SDKÚ-DS vezetője is úgy gondolja, a gyilkosság nem vet jó fényt Szlovákiára. "Az ilyen maffiamódszereknek nincs helye társadalmunkban" - jegyezte meg Dzurinda, felszólítva a belügyminisztériumot és az illetékes hatóságokat, tegyenek meg mindent a tettesek kézre kerítése ügyében. A pártelnök részvétéről biztosította Valko hozzátartozóit.

 Szlovák Ügyvédi Kamara: mielőbb fel kell deríteni az ügyet!

Ernest Valko meggyilkolásának mielőbbi felderítését reméli a Szlovák Ügyvédi Kamara (SAK). A szakmai- érdekvédelmi testület szerint Valko az ügyvédi függetlenségnek, a titoktartásnak és az ügyfélérdek törvényes védelmének az elvét követte. A kamara emlékeztet, hogy az egyik ügyfél védelme során indokolatlan büntetőjogi eljárás is indult ellene, amelyet azonban leállítottak, igazolva, hogy Valko feddhetetlen volt. A SAK ezzel arra utalt, hogy Valkót Ladislav Rehák vállalkozóval együtt zsarolással vádolták egy erdőháti (Záhorie) ingatlanügyben, később azonban az ügyészség ejtette az ellene felhozott vádakat.

 Hrušovský: Valko olyan férfi volt, aki nem félt

Olyan férfi volt, aki nem félt - jellemezte a hétnőn késő este meggyilkolt Ernest Valkót Pavol Hrušovský. A KDH frakcióvezetője és korábbi elnöke. hetente többször is kapcsolatba lépett a szakemberrel, akivel elsősorban alkotmányjogi kérdéseket vitatott meg.

Hrušovský nemcsak mint tapasztalt szakemberről, hanem barátjáról is megemlékezett, felidézve, hogy a Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaság Szövetségi Gyűlésében is együttműködtek. "Olyan ember volt, aki szerette az embereket. Mérhetetlenül örült a legkisebb sikernek is" -mondta  a kereszténydemokrata politikus.

 Sulíkot megdöbbentette Valko meggyilkolása

Richard Sulík házelnököt is megdöbbentette Ernest Valko meggyilkolása.

"Szörnyű. Néhány nappal ezelőtt beszéltem vele telefonon. Az ember nehezen hiszi el, hogy ez történt. Nagyon sajnálom" - mondta a koalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) vezetője.

A gyilkosság indítékával kapcsolatban nem szeretne találgatásokba bocsátkozni. "Reméltem, hogy Szlovákia már kinőtt az ilyen esetekből, de, sajnos, ez nincs így. De ilyesminek nem volna szabad előfordulnia" - tette hozzá.

 Tart a helyszínelés Valko házában

Még mindig tart a helyszínelés Ernest Valko limbachi házában, ahol hétfőn éjjel ismeretlen tettes lelőtte a közismert ügyvédet. A falu szélén lévő házat csak körülbelül 50-100 méterre közelíthetik meg az újságírók és az érdeklődők. A ház melletti utat is lezárták, csak az erdőgazdálkodási vállalat járműveit engedik át.

Limbachnak arról a részéről van szó, ahol új családi házak állnak. Valkóék szomszédjai is jobbára a médiából értesültek a tragédiáról. Egyesek reggel azt hitték, hogy lopás történt a környéken, azért van jelen sok rendőr.

 A Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal vette át az ügyet

 Daniel Lipšic belügyminiszter, és Jaroslav Spišiak országos rendőrfőkapitány ma sajtótájékoztatón ismertette Ernest Valko ügyvéd meggyilkolásának körülményeit. A sajtótájékoztató nem hozott sok fényt az ügybe, a sajtóban már megjelent állításokat ismételték meg. Eszerint Ernest Valkót pisztollyal lőttél le, limbachi házában, nem közvetlen közelről, egy lövéssel. A golyó a szívet és a tüdőt érte, majd a lapocka alatt ejtett kimeneti sebet.

A nyomozást a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal vette át.

Újságírói kérdésre válaszolva a belügyminiszter elmondta, az áldozat volt felesége és lánya azért ment oda a kései órában, mivel Valko nem vette fel a telefont, és ezt gyanúsnak találták.

 Radičovát sokkolta a Valko-gyilkosság

 |Ernest Valko erőszakos halála nyugtalanító és sokkoló esemény Iveta Radičová szerint. A kormányfő részvétét fejezte ki a családtagoknak.

 “Bízom benne, hogy ez a bűncselekmény rövid időn belül ki lesz vizsgálva” - mondta a kormányfő.

 Radičová jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik, munkalátogatáson.

 A cseh parlament egyik legidősebb képviselője is gyászolja Valkót

 Zdenko Jičínskýt, a cseh parlament egyik legidősebb, 81 éves képviselőjét megdöbbentette Ernest Valko halálhíre. Jičínský és Valko a szövetségi parlament alelnöke volt a rendszerváltást követően, az előbbi az OF, az utóbbi a VPN nevében.

 “El sem akartam hinni. Nagy kár ez. Nagy veszteség érte a szlovákiai jogi szférát és a társadalmat” - mondta az agg szociáldemokrata képviselő.

 

(Forrás: sme, TASR, SITA, TA3, ú)