vissza a főoldalra

 

 

 2010.11.12. 

Egy fájdalomdíj forradalmi felosztása

Dénes Jánost, az ötvenhatos központi Munkástanács elnökségi tagját, több mint hat év börtön elviselőjét 76 éves korában, 2006. október 23-án magyar (vagy az izraeli) kommandósok szemből hasba lőtték gumilövedékkel Budapest belvárosában. Zsákolásban és munkában megedzett székely munkás hasfala megóvta a súlyosabb belső sérülésektől, a sebesülés azonban nagy fájdalmat okozott és komoly kezelést tett szükségessé. Az Orbán- kormány és benne a legtöbbet támadott és akadályozott Pintér Sándor belügyminiszter azonban ígéretet tett a választások előtt, hogy az állam és rendőrsége által igazságtalanul és embertelenül okozott károkat megtéríti, függetlenül attól, hogy azokat nem az ő rendeletére, hanem éppen ellenére okozta a magyarellenes hatalom, amely akkor a magyar állam nevét is bitorolta.

A belügyminiszter, szavát beváltva, most Dénes János volt országgyűlési képviselőnek, ötvenhatos forradalmárnak a rendőrség üvegpalotájában egyösszegű, ötszázezer forintos kárpótlást, fájdalomdíjat fizetett ki. Dénes János a kapott pénzt megköszönte és felosztásáról az alábbiakban rendelkezett:

- 50 %-ot, azaz 250 ezer forintot átutal a kolontári és a devecseri vörös iszap kárvallottjainak,

- 30%-ot 4 saját gyermeket nevelő Dénes fia családjának ad,

- 20 %-ot pedig dialíziskezelésen lévő, súlyos beteg és sok gyógyszerre szoruló húgának juttat.

A felosztást a következőképpen indokolta: mivel már nyolcvanéves és mindene megvan, úgymint nyugdíj, kerti és egyéb termelő munka elvégzésének képessége, emlékek garmadája, valamint emlékiratok írásához idő, és akarat, neki nem kell semmi. A kijelentéssel, amely szerint Dénes Jánoséknak mindenük megvan, ugyan kedves élete párja, felesége nem biztos, hogy teljesen egyetért, de Dénes Jánossal vitatkozni nem lehet.

Dénes Jánosnak magánnyugdíja nincs, off-shore cége sincs.

Ennek a haslövésnek a felosztása kordokumentum.

 

Csurka István