vissza a főoldalra

 

 

 2010.11.12. 

Egy fájdalomdíj forradalmi felosztása
Interjú Dénes Jánossal

– Már október 28-án, csütörtökön kerestem, mondták vidéken van. Hol járt?

– Csolnokon voltam, ahol a bányásztörténelem egyik leghosszabb földalatti éhségsztrájkját ünnepeltük. A csolnoki IX-es akna mellett, a meddőhányó dombjának tetején 1956 októberében még létezett Rákosiék “proletárdiktatúrájának” legnagyobb bánya-rabtábora. Egy sivár, négyszögletű tér két hosszanti oldalán egymással szembenéző hat barakkban, emeletes ágyakon laktak a „közmunkára ítélt” rabok. A bányában találkozhattak a munkájukat irányító, képzett bányászokkal, akik szánalomból leveleiket kicsempészték, üzeneteket hoztak nekik, összegyűrt újságpapírt felejtettek mellettük „véletlenül”. Így értesültek arról, hogy kitört a forradalom.  Merész tettre szánták el magukat. Október 24-én az éjszakai műszakra leszállt rabok elhatározták, hogy mindaddig lent maradnak a bányában, amíg nem rendezik az ügyeiket, s nem bocsátják őket szabadon. Eldöntötték, hogy éhségsztrájkba kezdenek, de a bányaveszélyek elhárítása érdekében gondoskodnak a bánya biztonságáról, fenntartásáról. Működtették a vízszivattyúkat, a levegőző-rendszert, a bányászlámpákat lekapcsolták. Így elkerülték a vízbetöréseket, a metángáz-robbanást. Október 27-én a rabtáborból telefonáltak le a bányában sztrájkoló rabtársaiknak a fentiek: - Tartsatok ki! Nem tart már soká. Veletek vagyunk! A tábor belső körletét mi tartjuk megszállva. Mi sem veszünk magunkhoz élelmet. Éhségsztrájk van. Senki sem eszik, amíg ti lent vagytok. Az őrség a kerítésen kívül tartózkodik. Nem mernek bejönni közénk. A környék, a bányászok bennünket támogatnak...

A környék forrongó községei bányászszolidaritásból is követelték a csolnoki rabbányászok szabadon bocsátását. Küldötteik ez ügyben eljutottak Pestre, Győrbe. Október 28-án délután létrejött az egyezség a tábor őrsége és a rabok között. Ezután megkezdődött a rabbányászok felszállása. Először a betegek és a legyengültek szálltak a kasba. Időbe tellett, mire mind a kétszázhárman fölérkeztek.  Majd sorba állva bevonultak a táborba, ahol az udvaron vigyázzállásban várták őket rabtársaik a nemzeti zászlóval. A Himnuszt kezdték énekelni. Így aztán október 31-én és a következő egy-két nap alatt kiürült a tábor. A katonák helyét csolnoki nemzetőrök foglalták el néhány napra, a 33. harckocsiezred két tankja társaságában. Az ünnepségen hivatkoztam Pap Elek kollégámra, sorstársamra, akit a klerikális reakció elleni harc juttatott a bányamunkára. A másik sorstársam, ki már szintén meghalt – Cseszkó Ferenc, akit a Rákosi-zászlóaljból tartóztattak le, mint összeesküvőt. A békéssámsoni magyar sámsonok összeesküvése volt ez, aminek dicsőséges röplapja a Terror Házában fellelhető. Mégpedig a paraszti összeesküvés kecskelábú asztalán található „sír a magyar róna, ruszki csizma nyomja”

Elmondtam ,Csolnokon, hogy az ’56-os igazságrobbanás leleplezte a hazai és a szovjet bolsevizmust is. Ennek a rendkívüli eseménynek az örökösei nem mi vagyunk, akik részt vettünk benne, nem Rácz Sándor, Wittner Mária meg Pongrátz Gergely, vagy én, hanem őfelsége a magyar nép. És szomorú, de ebből az örökségből a legjobban kirekesztett a magyar ifjúság. Emlékszünk, Orbán Viktor milyen fiatalon mondta 1989-ben a beszédét? És azóta már felnőtt egy újabb generáció, ám nem tudta birtokba venni ’56 örökségét. A mostani, illetve a tavaszi győzelemhez az illik, hogy végre a magyarság egésze vegye birtokba ’56 örökségét.

 – 2006. október 23-án, az 50. évfordulón, Dénes Jánost hasba lőtték. Hogy történt pontosan és miért is beszélünk most róla?

 – Mert nagy a különbség. 2006-ban pusztán azért, mert zászló volt valakinél, azt földretaposták, 2010-ben viszont magyar zászlót osztogattak a rendőrök. Bár zűrös időszak előzte meg az 50. évfordulót, de az mégis felháborított, hogy ilyen közönséges módon meggyalázták a társadalmat. Gyalázat ért itt mindenkit. Akár jobb, akár baloldalinak gondolta magát. És énszerintem különös gyalázat érte a rendőrséget. A rendőrség nem erre hivatott, hiszen az a szlogenjük, hogy szolgálunk és védünk! 2006-ban az a 8-9 egyenruhás, aki nekünk esett, nem hiszem, hogy magyar rendőr volt, nem feltételezem.

 – A MIÉP elnöke beadvánnyal fordult a legfőbb érintett szervekhez, hogy vizsgálják ki, mit kerestek idegen nyelven beszélő kommandósok az oszlatók között.

 – Az ötvenedik évforduló ünnepi szónoka voltam Zsámbékon. Onnan éppen hogy elértem a MIÉP Corvin közi megemlékezését, ahova Csurka Istvántól kaptam meghívást. Ekkor már idegesség vibrált a levegőben, ott köröztek a helikopterek a fejünk felett. Utána a Zeneakadémián vártak engem egy kitüntetéssel, de nem voltam biztos benne, hogy odaérek, ezért a drága asszonyomat kértem meg, hogy menjen el, hogyha nem érkeznék meg időben, vegye át a kitüntetést helyettem. Azután indultam asszonyommal a jobbomon, kitüntetéssel a bal kezemben a Magyarok Házába, az Astoria mellé. A Király utcában már a szétkergetett emberek futottak össze-vissza. A könnygáz beborított mindenkit. A vérző sérültek egyike-másika úgy nézett ki, mint egy sziu indián, ahogy a könnyel keveredett vére festette az arcát. Én még hallottam Orbán Viktor hangját, az Astoria felől. Ránk díszelőadás és ünnepi vacsora várt volna, de a díszelőadás elmaradt. Nem volt már tömeg, hisz’ elmenekültek az emberek, illetve benyomták őket a környék szűk utcáiba.

 – A lövés hol érte önt?

 – Haslövést kaptam. Három réteg textílián keresztül vérző sebet ejtett a gumilövedék, Gyurcsány miniszterelnök úrtól ezt a kitüntetést kaptam, haslövés formájában.

 – Tudja, hogy ki lőtt magára?

 – Honnan tudnám? Aki rám lőtt, az sem tudta, hogy kire lő. Hozzáteszem, ha én ezt direktbe kapom és közelről, akkor most nem beszélgetünk. Sorkatona voltam és lőkiképzést kaptam. Tudom, hogy egy élesmagvú, 76 mm-es katonai lőszer, akár acélmagvas is, az, ha nem sért csontot, nem roncsol, a lágyrészeken úgy megy át, hogy éppen csak akkora helyet csinál, ahol kimegy meg bemegy. De a gumilövedék más.

 – És azt tudja, hogy ki lövetett?

 – Egyértelmű, hogy a miniszterelnök Gyurcsány Ferenc volt. Hogy az előbbi kérdésre válaszoljak, azért beszélünk, mert ahogy ígérték, megadták alku nélkül a kártérítésnek szánt 500 ezer forintot.

 – Ennyit kért?

 – Igen. Okos tanácsok ellenére. Beleértve a saját feleségem családi tanácsát. Éppen Zétényi Zsolt szakemberrel futottam össze, volt országgyűlési képviselőtársam, sőt MDF-es párttársam, és ő is adott nekem szaktanácsot, ami nagyon okos volt, de engem nem térített el az elhatározásomtól. A kapott összeget sem önös módon kívánom fölhasználni, mert a vörös zagy ártalmai ellen ajánlom föl Kolontár és Devecser részére kb. 50-%-ban, és a maradék 50%-ot pedig a család kapja. A fiam belezuhant egy adósságcsapdába, aminek a hitelkonstrukciója a csapda, de a technológia, amire felvették, az is elhibázott volt, magyarul ezt nyögi, miközben négy gyereket nevel, és jó étvágyú mind a négy fiú. A család tagjai közül a húgom van még a segítségre rászorulva, mert elözvegyült, és visszafordíthatatlan betegség gyötri. Hát így gondoltam, és még akkor lennék igazán elégedett, ha a brüsszeli bizottság emberjogi bizottsága a táncos lábú Fletót, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, akinek a felelőssége kézenfekvő, vitathatatlan, kicsi késedelemmel, de megidézné. Neki arra, hogy 1956. október 23-át meggyalázza, nem volt a magyar néptől felhatalmazása.

 Győri Béla

 

(Dénes János a vörös zagy áradásának károsultjai javára a kártérítéséből felajánlott összeget a Magyar Fórum szerkesztőségén keresztül juttatja el a segélyalapba).