vissza a főoldalra

 

 

 2010.11.19. 

30 ezren tüntetnek Kijevben az adóreform ellen

November 16-án az ukrán parlament székháza előtt mintegy 30 ezres tömeg gyűlt össze, hogy tiltakozását fejezze ki a jelentős adóemeléseket tartalmazó új adótörvénykönyvvel szemben, amelynek részletes megvitatását kedden kezdte meg a kijevi törvényhozás – adta hírül az UNIAN hírügynökség. A tüntetést szervező vállalkozói szövetségek elégedettek voltak a létszámmal.

 Az első olvasatban már elfogadott ukrán adótörvénykönyv legvitatottabb részét az egyéni és kisvállalkozókra kirótt adók és egyéb illetékek jelentős emelésére vonatkozó tételek képezik. Szakértők szerint az eddig legstabilabb adózónak tartott, és a költségvetési bevételek jelentős hányadát szolgáltató kisvállalkozói réteg a törvényben foglaltak szerint januártól az eddigi összegek 5-20-szorosát lesz kénytelen befizetni az egységes vállalkozói adó összegének aránytalan emelése következtében. Ez pedig azzal fenyeget, hogy bejegyzett vállalkozói tevékenységet végző természetes személyek százezrei fogják visszaadni iparengedélyeiket, ugrásszerűen növelve ezzel a munkanélküliek táborát.

 A törvénykönyv kidolgozói ugyanakkor azt állítják, hogy szó sincs ekkora mértékű adóemelésről, s a tiltakozókat csupán az ellenzék hergeli politikai okokból. Tény, hogy a több tízezres tömeg köré jelentős rendvédelmi erőket vontak össze. Jurij Karmazin jogász, az ellenzék egyik neves képviselője a képviselőház tagjai előtt azzal vádolta például a kormányt, hogy a titkosszolgálat speciális berendezések bevetésével igyekeznek elnémítani a tüntetésen felszólalók mikrofonjait.

 A Júlia Timosenko volt kormányfő nevével fémjelzett ellenzéki politikai tömörülés tagjai azzal fejezték ki tiltakozásukat a „kisvállalkozók kiirtását célzó” törvénytervezet ellen, hogy félszáz léggömböt engedtek szabadon a törvényhozás üléstermében. A kupola alatt összegyűlt lufik mindegyikéhez egy-egy fügét mutató öklöt ábrázoló rajzot erősítettek. Volodimir Litvin házelnök máris kezdeményezte, hogy a többemeletnyi magasságban lebegő léggömbök eltávolításának költségét vonják le az ellenzéki képviselők illetményéből.

 A parlament előtt tüntető tömeg tagjai az ország minden tájáról gyűltek össze. Többen elmondták, hogy vonattal, menetrend szerinti buszjáratokkal voltak kénytelenek gyakorlatilag a „kertek alatt” megközelíteni a tiltakozás helyszínét, mivel tudomásuk szerint a rendőrség azt a parancsot kapta, hogy ne engedjék be a fővárosba a tüntetőket szervezetten szállító autóbusz-konvojokat.

 **

A Régiók Pártja frakció ígéretet tett arra, hogy alaposan áttanulmányozza a tüntetők Adókódex ellen folytatott követeléseit - közölte Olekszandr Jefremov, a Régiók Pártja vezetője miután a tiltakozási akcióban részt vevő vállalkozókkal találkozott.

 "Minden javaslatukat meghallgattuk. Időre van szükségünk ahhoz, hogy megkonzultáljunk, hogy egyes javaslatokat miért nem vettek figyelembe vagy miért töröltek a dokumentum véglegesített változatából" - mondta Jefremov.  

A politikus véleménye szerint a parlament illetékes bizottságának feltétlenül meg kell vizsgálnia a vállalkozók javaslatait – írja a Korrespondent.net internetes hírportál.

 "Reméljük, hogy holnapután már egy egyeztetett dokumentumot fogunk a kezünkben tartani" - mondta Jefremov.

 A képviselő szerint nem célra vezető az, hogy a tüntetők a parlament előtt tüntessenek az Adókódexszel kapcsolatban folytatott munka teljes ideje alatt.

 Az új Adókódex ellen tüntető közép- és kisvállalkozók kijelentették, hogy készek november 18-ig a parlament épületénél tüntetni.

 **

Hmelnyickij városában november 16-án mintegy 10 ezer vállalkozó tiltakozott az új Adókódex elfogadása ellen. A felháborodott tiltakozók be akartak törni a területi közigazgatási hivatalba. Miután betörték a bejárati ajtót, a rendőrök feltartóztatták őket, így nem tudtak beljebb jutni az épületbe. Vaszilij Jaduha kormányzó a hátsó kijáraton hagyta el az épületet.

 A tiltakozók már reggel 9 órától elfoglalták az épület előtti teret.

 A tiltakozók plakátokat tartottak a kezükben a következő feliratokkal: "Tihipko-Azarov adókódexe - a vállalkozók népírtása", „Nem az adórabságra".

 A tüntetők Jaduha nevét skandálták és azt követelték tőle, hogy jöjjön ki a néphez. Vaszilij Jaduha és néhány köztisztviselő a hátsó kijáraton távozott – írja a Tsn.ua internetes hírportál.

 A Hmelnyickiji Vállalkozók Védelme szakszervezetének vezetője, Nadezsda Knec kijelentette, hogy a hmelnyickiji vállalkozók nem fogják teljesíteni az Adókódex rendelkezéseit.

 "Nem fogunk egy ilyen szégyenteljes Adókódexet addig teljesíteni, amíg a kormány nem ül egy tárgyalóasztalhoz a vállalkozókkal és nem veszi figyelembe a javaslataikat. Biztos vagyok abban, hogy Janukovicsnak elég ép az elméje ahhoz, hogy megvétózza ezt a dokumentumot" - hangsúlyozta a szakszervezet vezetője.

 

(Forrás: karpatinfo.net)