vissza a főoldalra

 

 

 2010.11.19. 

Vajdaság –„A problémát egyes szakszervezeti vezetők gerjesztik”

Az emberek 90 százaléka dolgozik, nem is velük van a gond, hanem bizonyos szakszervezeti vezetőkkel –ennyit mondott a Magyar Szó érdeklődésére Đorđe Nicović, az óbecsei PIK Mezőgazdasági Kombinát tulajdonosa azon a Kis Szent György-napi ünnepségen, amelyet a vállalat tulajdonában lévő Fantast-birtokon tartottak november 16-án.

 Sem a mobbing-vádakról, sem a terveikről nem kívánt nyilatkozni, ügyvédjével ma reggelre ígért sajtótájékoztatót a sztrájk kapcsán. Nicović annyit fűzött hozzá kijelentéséhez, hogy 8500 hektárral és 2200 dolgozóval vette át a céget, amelytől elvették földjeit, és megszüntették a támogatásokat, ami fenntarthatatlan állapot. Jelenleg mintegy 1600 dolgozójuk van, több száz munkavállaló szociális program keretében távozhatott, ami 3 millió eurójába került a cégnek. Megoldást véleménye szerint az jelentene, ha a cég visszakapná az elvett földeket.

 Hogy miért nem tartották be a szeptemberi megállapodásban rögzített kifizetési ütemtervet, Ljubomir Mandić ügyvéd azt mondta, jelenleg csupán egyharmad fizetésnyi elmaradása van a cégnek, amit rövidesen ki is fizetnek a dolgozóknak.

 Mint ahogy arról korábban beszámolt a Magyar Szó, a szakszervezet mobbing miatt feljelentést tett, mivel megítélésük szerint a sztrájkban való részvételről végzett közvélemény-kutatással a cég vezetői nyomást gyakoroltak és megfélemlítették a dolgozókat. A szakszervezeti vezetők tájékoztatása szerint a hétfőn megkezdett sztrájkot a szeptember 10-én aláírt megállapodás betartásáig folytatják, ennek értelmében a PIK vezetőségének ez év szeptemberétől 2011 februárjáig 1,3 havi bért kellene kifizetnie havonta a dolgozóknak, de eddig csupán a szeptemberi vállalást teljesítette a menedzsment.

 Az ország második legnagyobb kombinátja az 1997-ben végrehajtott privatizáció óta nehézségekkel küzd: számláját egy éve blokkolták, és több százmilliós tartozása van, többek között 4 éve az állami földek bérleti díját sem fizeti.

 Tulajdonosát, Đorđe Nicovićot két évvel ezelőtt egy újság Kelet-Európa 100 leggazdagabb embere között tartotta számon. A cég újonnan kinevezett megbízott igazgatója a 2000. október 5-i eseményeket követően a PIK vezérigazgatói székéből távozó Živan Gavrilović lett.

 

(Forrás: Magyar Szó)