vissza a főoldalra

 

 

 2010.11.19. 

Az összetartozás élményét erősítjük

A Bethlen Gábor Alapítvány Kuratóriuma – melynek Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnöke az elnöke – Teleki Pál Érdeméremmel tünteti ki 2010. november 14-én Pogány Erzsébetet, a Felvidék Ma alapítóját, a Szövetség a Közös Célokért társulás igazgatóját, a magyar érdekvédelmi szervezetekben évtizedek óta végzett áldozatos munkájáért, az első szlovákiai magyar hírportál elindításáért és ötéves működtetéséért, fenntartásáért.

 – Kedves igazgatóasszony! Szerkesztőségünk nevében gratulálunk ehhez a kitüntetéshez! Idén március végén beszéltünk egymással utoljára, mert akkor anyagi okokból szüneteltette működését ez a hírportál. Szerencsére nem tartott sokáig ez a szünet, sőt a közelmúltban egy technikailag teljesen megújult honlappal találkozhattak az olvasók. Mi is történt fél év leforgása alatt?

 – Köszönöm szépen a szerkesztőség érdeklődését! Életem első jelentős kitüntetését vehetem át most vasárnap. A közelmúltban egyre többször felvetődött bennem a kérdés: vajon jól döntöttem-e, amikor az egyetemről kikerülve folyamatosan társadalmi és politikai intézmények munkatársa lettem? Tehát közösségi ember. Az összes eddigi munkahelyemen közösségépítő feladatot végeztem. Szülővárosom, Somorja polgármesteri hivatalából, első munkahelyemről 1990 tavaszán az Együttélés Politikai Mozgalom pozsonyi központjába léptem át, majd a Magyarok Világszövetségében felvidéki tanácsnokként dolgoztam. 2001-től a Szövetség a Közös Célokért igazgatója vagyok. Ez a társulás működteti a Dél-Szlovákia 11 városában kiépített irodahálózatot, amelynek munkatársai elsősorban a Magyarországgal szomszédos államokban élő magyarokra vonatkozó törvényből adódó lehetőségekről nyújtanak tájékoztatást. Ez a kitüntetés megerősít abban, hogy anno helyes döntést hoztam. Annak pedig külön örülök, hogy éppen a Felvidék Ma-ra figyelt föl a Bethlen Gábor Alapítvány Kuratóriuma, mert ma már tudjuk, nagyon jó ötlet volt a honlap elindítása. Munkatársaimmal elsőrendű feladatunk ma is, hogy a státustörvényből adódó lehetőségekről tájékoztassuk a szlovákiai magyar közösséget, de az is felvetődött bennünk: adjunk hírt a saját régiónkról.

Ismert a Magyar Fórum olvasói előtt, hogy Szlovákiában egyetlenegy magyar nyelvű napilap létezik, az viszont nem szolgál magyar érdeket. Ezen sajnos nagyon nehéz változtatni, mert a mi közösségünk több nyomtatott napilapot anyagilag nem bír finanszírozni. A Felvidék Ma az erdélyi barátainktól kölcsönzött ötlet nyomán jött létre, mert az Erdély Ma taposta ki előttünk az ösvényt. A www.felvidek.ma domain nevünket Marokkóban jegyeztettük be, hogy a „ma” végződéssel a frissességünket hangsúlyozzuk, és persze arra is utaljunk, hogy a szlovákiai magyar közösséget érintő hírekkel szeretnénk foglalkozni, a kor szellemének megfelelő modern eszközökkel. Aki kiigazodik a szlovákiai magyar sajtó berkeiben, az tudja, hogy ez az ötlet az indulás évében, 2006-ban – amikor választások voltak – mekkora erővel robbant be a köztudatba. Szinte hetek alatt mérvadó hírforrás lettünk, és az olvasottságunk azóta már megtízszereződött. Egy éven belül elindult még két magyar nyelvű, de ugyanakkor mai értelemben vett liberális hírportál Szlovákiában. A szlovákiai magyar médiában is a liberális szemlélet dominál. Mi viszont tartjuk magunkat ahhoz, hogy a felvidéki magyar közösséget érintő hírekkel foglalkozunk, de minden bulváros felütés nélkül. Nálunk senki sem találja meg, hogy egyik-másik felkapott sztár, vagy celeb éppen merre járt a nagyvilágban. Igyekszünk naprakészek lenni és az összetartozás élményét, a nemzeti öntudatot erősíteni. Ebbe beleillik az, hogy az egyházakat, a hitéletet, a családot, nemzeti jellegű kulturális és társadalmi eseményeket érintő híreket kiemelt helyen tesszük közzé. A felvidéki magyar közösség egyik megtartó erejét képezik az ottani történelmi magyar egyházak, így fontosnak tartjuk, hogy a hitélet híreit naponta frissítsük.

 –Tavasz óta magasabb összegű támogatást kaptak, hogy meg tudtak újulni?

 – Ebben az évben a Felvidék Ma portálra egyetlenegy centet sem sikerült szereznem, pedig még a Szlovák Kulturális Minisztériumnál is pályáztunk. Abból a keretből szerettünk volna támogatást nyerni, amit a szlovákiai magyar kultúrára és médiára szánnak. Bár ebben a kuratóriumban szlovákiai magyarok döntenek a pályázatokról, mégsem támogattak minket. A döntés után megtudtam, hogy az egyik szlovákiai magyar író azzal érvelt a kuratórium ülésén, hogy ez egy fasiszta, nacionalista hírportál. Ha a szlovák közösségeket zavarja a Felvidék elnevezés, azt még meg lehet érteni, bár elfogadni nem kell, de hogy magyarok vannak ellene, azt már elkeserítőnek tartom. Mondanom sem kell, hogy a másik két magyar nyelvű hírportál viszont részesült a szlovák állami támogatásból. Egyetlenegy támogatónk a Szülőföld Alap, az elektronikus sajtóra beadott pályázatokról viszont idén még nem döntött a kuratórium. Bízom benne, hogy ebben a hónapban kapunk pályázati pénzt a Szülőföld Alaptól.

 – Tehát a Szövetség a Közös Célokért társulás működteti a honlapot. Amikor leálltak, akkor nem keresték meg önöket a riválisok, hogy megvennék, átvennék a portál működtetését?

 – Igen, érkezett ilyen megkeresés, de nem a riválisoktól, hanem a szellemileg hozzánk közel álló csoportok „döntöttek” úgy, hogy átvennék a működtetést, de közöltük, hogy nem eladó a Felvidék Ma. A mi társulásunknak igazából a 11 iroda fenntartása jelenti a nagy anyagi terhet, míg a hírportál működtetése kevésbé. Azóta már elmondtam néhány fórumon: amikor április 1-jétől 12 napra leállítottuk a portált, azt figyelmeztetésnek szántuk; figyeljenek föl ránk azok, akik tudják, hiánypótló a mi honlapunk, de a bizonytalan anyagi háttér miatt veszélyben van. Nem akartuk olvasóinkat elveszíteni, ezért újraindítottuk a portált, pedig az anyagi helyzetünk még rosszabb, mint az előző években volt, és az olvasóink által kért technikai fejlesztést önerőből készítettük el. Ezzel a fejlesztéssel áttekinthetőbbé vált a honlap. Azon belül a keresés is sokkal gyorsabbá és annak eredményei átláthatóbbá váltak.

 – Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes ezt mondta többek közt a IX. Magyar Állandó Értekezleten: „szomorú szívvel, de tiszta szemmel és ésszel ki kell mondani azt, hogy nem minden magyar, ami magyar nyelven van.” Ha csak a felvidéki magyar médiumok, pártok helyzetét nézem, akkor ez a kijelentés bizony találó.

 – Elsősorban ránk, felvidéki magyarokra gondolhatott a miniszterelnök-helyettes úr ezen kijelentésekor, bár az egész Kárpát-medencében sokkal kaotikusabb a helyzet, mint amire húsz évvel ezelőtt számítottunk. Sajnos egyik utódállamban sem vagyunk erősebbek, nem jobb a magyarság önszerveződésének helyzete, mint a kommunista diktatúra idején volt. A Felvidék Ma éppen abból a felismerésből indult el, hogy önmagunkra kell következetesebben figyelni. Nagyon sok médium nyitott – tán túlságosan is – a világra, s nekünk nem őket kell utánozni, hanem a felvidéki magyarság összetartozásának érzését szükséges erősítenünk. Mi a híreket aszerint szűrjük, hogy melyek érintenek minket, és segítenek céljaink sikeres megvalósításában.

 – Tudjuk, az előző Szlovák Kulturális Minisztérium kisebbségi kultúrákra szánt keretéből több mint 20 ezer eurót egy másik, magát magyarnak nevező felvidéki honlap kapta meg. Ez a honlap, a parameter.sk jelentett meg egy cikket „hogyan feji a magyar államot a felvidéki Szövetség a Közös Célokért” címmel.

 – Ezt az írást magyarországi választások idején jelentették meg, amikor már nyilvánvaló volt a jobboldali pártok győzelme, és azt akarták sugallni, hogy a társulásunkat „kényeztette” a magyarországi szocialista-liberális kormány, ami több mint nevetséges. Az irodahálózat fennmaradása kész csoda, mert az alapműködésünkre évente annyi támogatást kaptunk, hogy abból csak egy-két helyen maradhattunk volna meg, nem 11 városban. Európai uniós forrásoknak köszönhető, hogy működünk, és annak, hogy ahová csak lehetett pályáztunk, kilincseltünk. És most azok támadnak minket, akik valóban könnyen jutottak nyolc éven át szlovákiai és magyarországi támogatáshoz, ám azt a közösségünk szétverésére használták fel. A rivális honlapokat nem is az irodahálózatunk, hanem a Felvidék Ma léte bosszantja, mert a látogatottságot tekintve a szlovákiai magyar hírportálok közül a legelsők vagyunk. Szerencsénk volt a névválasztásban, mert aki Felvidék iránt érdeklődik a világhálón, elsőként bennünket talál meg.

 – Tehát nem véletlen, hogy mind a Felvidék Ma, az Erdély Ma és a Vajdaságma Info mind polgári, konzervatív értékrendet vall?

 – Nem véletlen, mert az igényes olvasók részéről erre van igény. A bulvár portálokból már nagyon sok van, de aki a közösségépítést tartja szem előtt, ebbe az irányba fejlődik. Nagyon szeretném megszervezni a határon túli konzervatív szemléletű honlapok találkozóját, mert személyesen még nem találkoztunk, és olyan támogatót találni, aki anyagilag megpróbálná életben tartani ezeket a portálokat.

 – Öt év alatt ennek a hírportálnak egyre nőtt az ismertsége, sőt idén októberben még a soproni Nemzetközi és Regionális Gazdaságtan Intézetben is bemutatkoztak.

 – A soproni Nyugat-magyarországi Egyetemen egy sorozatot indítottak, amelyben a határon túli régiók mutatkoznak be. Engem arra kértek fel, hogy mutassam be a Felvidéket. A sokoldalú bemutatkozás keretében szóltunk a honlapról is, és nagyon jó visszhangot váltott ki, remélem, újabb olvasókat szereztünk.

 – A Magyar Kultúra Alapítvány budapesti székházában november 8-án,14 órakor köszöntötték a 80 éves felvidéki magyar írót, Dobos Lászlót barátai és tisztelői. Igazgatóasszony is ott volt  a köszöntésen. Dobos úr volt miniszter, nemzetgyűlési képviselő, emellett ünnepelt író a Felvidéken. Milyen példát is mutat a fiatalabb generációnak az ő életútja?

 – Dobos László, Kossuth-díjas írónk nevét a Felvidéken és a nagyvilágban mindenütt ismerik. Fiatalon, 1968-ban miniszter volt, majd elhallgattatták, 1989-ben pedig újra a csehszlovákiai társadalmi változások élére állt és az Együttélés parlamenti képviselője lett, ez mutatta a hitelét a szlovákiai magyar közösségben, ami máig töretlen. Húsz éve vagyok munkatársa, ezért többen engem szólítottak meg, hogy szervezzünk Budapesten is egy ünnepséget, ahol köszönthetjük őt. A november 8-ai rendezvény minden várakozásunkat felülmúlta, a cél persze az volt, hogy Dobos László megerősödjön abban a hitében, hogy ő a felvidéki magyarság élő lelkiismerete.

 (Az interjú november 8-án készült)

 

Medveczky Attila