vissza a főoldalra

 

 

 2010.11.26. 

Az EU nagymértékű változásokat követel Ukrajnától a vízummentességgel kapcsolatban

Viktor Janukovics ukrán államfő véleménye szerint az Európai Unióval folytatott vízumpárbeszédre vonatkozó akciótervet Ukrajna aligha fogja teljesíteni 2011-ben. Az akcióterv jelentős pénzügyi befektetéseket igényel, ezenkívül olyan követeléseket tartalmaz, amelyeknek nincs köze a vízumpolitikához - például Ukrajnának az állampolgárok nyilvántartásba vételének mechanizmusát is felül kell vizsgálnia.

 Hozzá kell tenni, hogy még az sem garantálja a vízumrendszer teljes eltörlését, ha Kijev minden feltételt maradéktalanul teljesít. A végső döntést az Európai Parlament és az Európai Tanács fogja meghozni EU és Ukrajna kapcsolatának minősége alapján.

 A dokumentum fő része 60 követelést tartalmaz, amelyet négy fő részre osztottak: okmányok biztonsága, illegális migráció, közrend és közbiztonság illetve nemzetközi kapcsolatok és alapvető jogok.

 Kijev két szakaszban fogja az akciótervet teljesíteni: az első szakaszban az EU-követelményekhez fogják igazítani a jogszabályokat, a másodikban pedig az elfogadott jogszabályokat fogják gyakorlatba ültetni.  Az akcióterv pontjainak nagyobb része a határellenőrzés minőségéhez, illegális bevándorlás elleni harchoz, valamint a külföldre utazó ukrán állampolgárok okmányainak biztonságához kapcsolódik.

 Az akcióterv első követelménye a hagyományos útlevelek biometrikus útlevélre való váltása.

 Szintén az első szakaszban található az integrált határrendészetre vonatkozó nemzeti stratégia elfogadása valamint migrációs politikára vonatkozóan új jogszabályok elfogadása – írja a Tsn.ua internetes hírportál.

 Az akcióterv második szakasza jóval költségesebb. Ukrajnának megfelelő infrastruktúrát, technikai berendezést, pénzügyi és emberi erőforrást kell biztosítania a határőrség és a hozzá tartozó intézmények munkája számára.

 Ukrajnának továbbá biztosítania kell, hogy minden állampolgár, különösen a fogyatékkal élő emberek - hatékonyan, teljes mértékben útlevélhez juthassanak.

 Ukrajna többek között vállalta, hogy elfogad és végrehajt egy szervezett bűnözés elleni küzdelemre vonatkozó átfogó stratégiát. Ennek a stratégiának megvalósítását az EU fogja kontrollálni. A bűnözés elleni küzdelem hatékonyságának kritériumai sehol sincsenek rögzítve a dokumentumban. Érdemes megjegyezni, hogy a hatékonyság és megfelelőség kritériumai az akcióterv többi pontjából is hiányoznak.

 A vízummentességre vonatkozó akciótervet a november 22-én megrendezésre került Ukrajna-EU csúcstalálkozón kapta meg Ukrajna.

 

(Forrás: karpatinfo.net)