vissza a főoldalra

 

 

 2010.11.26. 

Nehéz helyzetben a szórvány

A HMDK Isztriai megyei egyesületének székhelye Pulában van, és habár az egész félsziget a vonzáskörzetének tekinthető, idén már csak 96 személyről lehet beszélni. A horvátországi magyarság egésze szórványnak számít, de a közösségen belül lényeges különbségek vannak: a baranyaiak nagy része tömbszerűen él, a szlavóniaiak erősen szórványosodnak, míg az ország egyéb részein található magyarokra a kifejezett szórványlét jellemző.

 Ami a fennmaradást illeti, utóbbiaknak sokkal nehezebb a dolguk, hiszen leginkább már csak az idősebb korosztályokhoz tartozók őrzik nyelvüket, a fiatalok már nem beszélnek magyarul, hiszen nincs is rá lehetőségük. Az ilyen egyesületek, mint például a pulai is, az utolsó mentsvárai a szórványmagyarságnak, hiszen az általa biztosított keretek között közösen lehet megemlékezni a nemzeti ünnepekről, miközben egymással magyarul tudnak beszélni, és a hagyományokat, szokásokat is van mód ápolni.

 A pulai székhelyű egyesületről annak elnöke, Lőcsei József elmondta:

- A nyári időszakban nálunk is szünetel a munka. Mivel tagságunkat a félsziget egész területéről toboroztuk, komoly gondot jelent az összejövetelek megszervezése, hiszen mindig akad valaki, akinek nem felel meg az időpont. Ennek ellenére kéthetente össze szoktunk jönni székhelyünkön. Jelenleg a jövő hónapban tartandó tisztújító gyűlésünkre készülünk. Júniusban írtam össze utoljára a létszámot, ami körülbelül 20-szal kevesebb, mint az elmúlt években. A tagok idősek, fiataljaink pedig nincsenek. A tánccsoport sem működik már, hiszen a táncosok megkezdték főiskolai tanulmányaikat, szétszéledtek az országban. Nemzeti ünnepeinkről rendszeresen megemlékezünk, valamint egyéb alkalmakkor is összejövünk - tudta meg a HMDK munkatársa Józseftől.

Sajnos az egyesület fiatalításának kicsi az esélye. Mindenesetre elismerésre méltó a maroknyi magyarságnak a közösségként való megmaradásért folytatott harca.

 

(Forrás: hmdk.hr)