vissza a főoldalra

 

 

 2010.11.26. 

Fájó lelkek, könnybe lábadt szemek a gencsi fórumon

 „A gonoszok útja elvész" és „Az igazság megőriz" (Zsolt. 1,6; Péld. 13,6) bibliai gondolatok jegyében tartottak istentiszteletet és közéleti fórumot november 20-án délután a gencsi református templomban az érmindszenti zarándoklat folytatásaképpen. A fórum központi tárgyköreit a múlt és a jelen vétkeinek feltárása, a kiútkeresés, valamint a határon túli egyház-, támogatás-, valamint nemzetpolitika képezték.

 Gencsen a budapesti Erdélyi Gyülekezet lelkipásztora, egyben Tőkés László EP-alelnök budapesti irodavezetője és a magyar vallásügyi államtitkár politikai főtanácsadója, Nemes Csaba hirdette az igét. A hálaadó istentiszteleten a hitben való megmaradás fontosságára hívta fel a figyelmet.

 Ezután kezdődött a lakossági fórum. A gencsi református egyházközségnek jelenleg nincs lelkésze, ezért Tukacs József, Nagykárolyból beszolgáló tiszteletes köszöntötte a gyülekezetet és a meghívottakat. A bizakodó hangulat megalapozásaképpen a jelenlévők félhangosan „hiányolták” a Gencsen többször is erődemonstrációt tartó erőszakszervezetek képviselőit (korábban az innen elcsapott lelkipásztor védelmében többször is látványos, néha a 60 főt is meghaladó készültséggel vonultak ki a rendőrség és a csendőrség egységei, de a békés református gyülekezetet nem sikerült megfélemlíteniük). Szászfalvi László, az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Kapcsolatokért felelős magyar államtitkár felvezetőjében leszögezte: a Nemzeti Együttműködés Kormányának végre van nemzetpolitikája, a „nemzetpolitikai rendszerváltozás” folyamatában pedig az új kormány stratégiai partnerként tekint a magyar történelmi egyházakra. „Úgy cselekedjünk, hogy megmaradjunk” – idézte Bethlen Gábor szavait.

 Ulicsák Szilárd miniszteri biztos a jövőépítés hívószava köré építette fel beszédét. Kijelentette: érdemi változtatásokat terveznek a határon túli támogatáspolitika terén, mert eddig klientúraépítésre használ(hat)ták fel az adóforintokat, de ezután szigorú szakmai alapokra helyezik a támogatáspolitikát. Ennek jegyében átvilágítják az eddigi rendszert is, bár ennek több akadálya van: egyebek mellett az is nehezíti az elszámoltatást, hogy az elmúlt nyolc év kormányzata „áttolta” a felelősséget a határon túli szervezetekre, még csak rendesen le sem adminisztrálták a pályázatokat, az irattárakban nagy a káosz. Ulicsák hangsúlyozta: a megbocsátás keresztényi követelménye csak a bocsánatkérést követően gyakorolható. A stratégiaváltást érzékeltetve a miniszteri biztos többek között a teljes körű anyanyelvi oktatás segítését, az érdemi szórványsratégia életbeléptetését és a kulturális, identitáserősítő programok előtérbe helyezését nevezte meg alappillérekként. Ulicsák jelezte: a szakállamtitkárságok képviselőivel közösen dolgoznak olyan programokon, amelyek a szülőföldön való boldogulást tehetik eredményessé. A szemléletváltást nagyban elősegítheti, hogy a Kárpát-medencei magyarság Kassától Brassóig az egységesülő Európában található, de ebből következően nagyobb figyelmet kell fordítani az Európai Unióból egyelőre kiszorult kárpátaljai és délvidéki magyarságra.

 Tőkés László, az Európai Parlament erdélyi alelnöke vázolta a közismert gencsi helyzetet, amely lényegében egyházi tulajdonban lévő földek, illetve pénzek jogtalan, azonban mégis jogi útra terelt elidegenítéséről és eltulajdonításáról szól. „A hallgatás többet árthat az egyháznak, mint az ateista propaganda” – magyarázta a volt püspök. Majd Nagy Sándor nagykárolyi esperesről beszélt, akiről a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács és az egyházkerületi bizottság is megállapította, hogy együttműködött a kommunista titkosszolgálattal. A továbbiakban azokra a perekre tért ki, amelyeket Bátori Gyula korábbi gencsi lelkész ellen folytatódnak. A palástjától megfosztott pap már ott tart a bűnben és hatalommal való cinkosságban, hogy maga kezdeményezett Tőkés László ellen bűnvádi eljárást a román legfelsőbb bíróságon, mert még a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökeként megakadályozta az ő hivatalba való visszahelyezését, amit az egyházkerület ellen indított per egyik szakaszában sikerült elérnie az egyházi elöljárók és a hívek akarata ellenére.

 A gyülekezet jelenlévő tagjai is véleményezhették a helyzetet a fórumon. Kolozsi Árpád ügyvéd is beszélt, majd felajánlotta a segítségét, a gencsi alpolgármester, Csomay Antal is kitért arra, hogy őseink földjeinek eltűnése-elkótyavetyélése még mindig folytatódik, és nem látják a szomorú helyzetből a kiutat. Több civil személy, illetve presbiter is megszólalt, egyikük könnybe lábadt szemekkel mondta el, hogy éjjel fel-felriadnak, mert fáj a lelkük, hogy miként vész el az, ami valaha az övéké volt. Antal János külügyi előadó-tanácsos Csűry István püspöknek az üzenetét hozta magával: „Ne csak akkor szóljunk, amikor már rég leégett a házunk, hanem akkor, amikor fel akarják gyújtani azt” – utalt a jelenlegi elfajult helyzetre. Egyes gyülekezeti tagok nem hagyták szó nélkül Csűry üzenetét, és megjegyezték, hogy hiába szólnak, ha nem foglalkozik a problémáikkal senki. Rácz Kálmán, a gencsi gyülekezet gondnoka a presbitérium összetartását emelte ki, illetve azt, hogy a gencsiek nagyon vallásosak, mégsincs jelenleg lelkészük: „Vagy a rossz hír miatt van ez, vagy valaki szándékosan megakadályozza azt, hogy betöltsék ezt a posztot” – vélte. Arról is szó esett, hogy Bátori Gyula bár ki lett zárva a lelkészi testületből, mégis temetési szertartásokat végez, nyilván nem ingyen. Egyesek csalódottan, elkeseredetten vették tudomásul, hogy nincs mit tenni, amíg a jog bugyraiban eligazodva-eligazítva hivatalos úton járhatja az ördögi útjait. „Ő csak egy bábjátékos. Egy erős háttérhatalom nélkül ezt nem tehetné meg” – hangoztatta Tőkés László.

 A gencsi fórum a Himnusz eléneklésével zárult.

 Balla Sándor

 

(Forrás: Reggeli Újság)