vissza a főoldalra

 

 

 2010.11.26. 

Strasbourg: Terítéken a szlovák nyelvtörvény

A Gál Kinga európai parlamenti képviselő (Fidesz) által elnökölt Kisebbségi Munkacsoport Androulla Vassiliout, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztost fogadta november 24-ei strasbourgi ülésén. A szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban Vassiliou asszony reményét fejezte ki, hogy az új szlovák kormány a Velencei Bizottság ajánlásainak megfelelően módosítja a törvényt.

Androulla Vassiliou Gál Kinga meghívására látogatott el a munkacsoport mai ülésére annak érdekében, hogy a kisebbségi és regionális nyelveket érintő témákról egyeztessen a bizottság tagjaival. Az európai biztos bevezető beszédében hangsúlyozta a kisebbségi és regionális nyelvek védelmének fontosságát. Kiemelte, hogy az ezeken a nyelveken beszélők előnyben vannak, hiszen könnyebben sajátítanak el újabb idegen nyelvet, így hídként szolgálhatnak az egymás mellett élő közösségek között.

A több EP-képviselő által is felvetett szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban Vassiliou felhívta a figyelmet, hogy abban az esetben, amikor a nyelvtörvény uniós jogot, és egyúttal az Alapvető Jogok Kartáját is megsérti, eljárás kezdeményezhető a közösségi bíróságon. A biztos elmondta, hogy az Európai Bizottság figyelemmel kíséri a törvény sorsát, és reményét fejezte ki, hogy a szlovák kormány a Velencei Bizottság javaslatai alapján hamarosan módosítja a törvényt.

Gál Kinga az ülés során felhívta a Bizottságot, hogy tegyen olyan konkrét lépéseket, amelyek elősegítik a kisebbségek nyelvhasználatát valamint a hagyományos kisebbségek és a többség egymás mellett élését, egymás nyelvének, történelmének, irodalmának oktatását az iskolákban. A néppárti politikus szerint ezzel elejét lehetne venni, hogy ezek a kisebbségi közösségek a napi politika áldozataivá váljanak.

A képviselők további kérdései érintették a katalán nyelv státusát, a franciaországi regionális nyelvek használatát, továbbá a kisebbségi nyelveken történő műsorszórást és internethasználatot.

A kisebbségi és regionális nyelvek pénzügyi támogatásával kapcsolatban fontos pillanat a mostani, hiszen 2010. december 15-éig tart az az interneten zajló konzultációs folyamat, amely a 2014-2020 közötti időszak kulturális és oktatáspolitikai programjainak kialakításáról és prioritásairól szól. Androulla Vassiliou örömmel venné a nemzeti kisebbségek és regionális nyelvi közösségek aktív részvételét ebben a konzultációs folyamatban - olvasható Gál Kinga sajtóközleményében.

 

(Forrás: vajma.info)