vissza a főoldalra

 

 

 2010.11.26. 

„…fölkészíteni a legbefolyásosabb lapok vezetőit és vezető publicistáit..”

Gyurcsány Ferenc Balatonőszöd 2006. május 26.

 Az elhíresült beszéd méltatlanul elhanyagolt mondattöredéke leplezte le a véleménybefolyásolás magyarországi módszerét. X elvtárs letelefonál a legbefolyásosabb lapok vezetőihez és megadja a vonalat. A vonal mentén haladó tollak aztán meghatározzák a közbeszédet. Addig szajkózzák, annyi orgánumban megjelentetik, annyiszor visszatérnek rá, amíg a halőr is erről társalog a büféssel.

– Hallottad? Az Orbánék a gazdagoknak adnak adókedvezményt…

Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy mi a valóság, mindegy, a hír igazság-, vagy éppen hazugságtartalma, a lényeg, hogy eljusson a halőrig, a takarítóig, az ügyvédig, a benzinkutasig. Most, az alkotmány-előkészítő bizottság honlapján megjelenő szöveg volt a fölkészítés tárgya. A hibákat tartalmazó szöveg egyáltalán nem kivételes a magyar közjogi előkészítő iratok történetében. Sőt, a hatályos szövegekben, preambulomukban, kommentárokban, de egyetemi tankönyvekben, jegyzetekben is rendre találunk értelmetlen mondatokat, tárgyi tévedéseket, magyartalan megfogalmazásokat, kiollózott szövegeket. Csak azokra nem készítették föl a legbefolyásosabb lapok vezetőit.

A szerencsétlenül megfogalmazott és valóban kissé évfolyamdolgozat-ízű – bár fontos és eleddig ilyen szinten nem megjelenő értékeket is tartalmazó – szöveggel először Schmitt Pál köztársasági elnökön akartak fogást találni. Minden befolyásos és befolyástalan lap szinte egyszerre hozta: Schmitt az új alkotmánnyal szembeni elvárásait nevetséges formában tette közzé. Kettősnyíl: Schmitt alkalmatlan. A köztársasági elnök elleni lejárató kampány megválasztása óta folyik, a fölkészítettek kapva kaptak az alkalmon, micsoda bunkó, még helyesen sem tud ír, még azt sem tudja, hogy Luther nem lehetett református. Igen ám, de kiderült, Schmitt még csak nem is látta a szöveget.

A fölkészítettek egy pillanatig sem jöttek zavarba. A régi jó szakemberek –, akik 11.30- kor tálcával a kézben alkotnak tömött sorokat közintézményeink étkezdéiben – közül valaki telefont ragadt és tájékoztatta X elvtársat, hogy Kontrát Károly lánya 25 évesen a Köztársasági Elnöki Hivatal felterjesztési osztályának vezetője lett. Micsoda skandalum, még azt se tudja, hogy 16.00-kor már kabátban kell állni a kiléptető előtt. A csitri. Az mindegy, hogy Dr. Kontrát Nóra alkalmas, avagy sem, hogy jól végzi a munkáját, avagy sem, el kell távolítani, egyben édesapjába bele kell rúgni. X elvtárs visszacsoszogott a koloniál telefonasztalhoz, amit a piros rojtos szélű ernyővel felszerelt állólámpa olyan kedélyesen megvilágít, és újra fölkészítette a legbefolyásosabb lapok vezetőit.

Kontrát lánya a friss diplomás, akit csak az apja miatt tettek oda, olyan béna, hogy… A sajtó nagy része azonnal átvette a hírt mindenféle ellenőrzés, utánjárás nélkül. A kuruc.infotól a Népszabiig. Kövezzük meg Kontrát Károly lányát! Csakhogy megint kiderült, Kontrát Nórának semmi köze az egészhez.

Most már mindegy, most már lehet mondani, hogy nem zörög a haraszt, hogy persze eltussolják, blablablabla. Eljutott a halőrig is a hír, ha nem is feltétlenül tudja megjegyezni, hogy Kontrát. Valami fideszes. Tóta w Árpád leírhatja, hogy egrecíroztat (sic!), Tamás Gáspár Miklós lehet docens és tudományos munkatárs diploma nélkül, Bangó Margit lehet Kossuth-díjas, Draskovics bemutathat hamísított robbantós videót. Az Index, a Népszabadság, a fizetett blogok tele lehetnek helyesírási, stilisztikai hibával és durva tárgyi tévedéssel. A sztárműsorvezető raccsolhat, lehet pösze, lehet hülye. Havas, Verebes, Mészáros, a drága Bolgár úr, meg Avar János rendszeresen beszélhet baromságokat, mert ugye tévedni lehet. Nekik. De ha nem az ő oldalukon állsz, akkor rettegj, akkor nagyítóval nézik a munkádat és a legkisebb hiba láttán felhörög a kórus. Sőt, ma már hiba sem kell. Kontrát Károly lánya nem lehet osztályvezető. Ideje X elvtársat és fölkészített lapvezetőket megkérdezni. Ugyan miért nem?

 

Csorja Gergely