vissza a főoldalra

 

 

 2010.11.26. 

Slota: "lappangó magyarosítás" Szlovákiában

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szerint "lappangó magyarosítás" folyik Szlovákiában, s ha nem állítják meg időben, a szlovákoknak emigrálniuk kell majd saját hazájukból. "A kisebbségi nyelvhasználati törvény tervezett módosítása alkotmányellenes, és le kell söpörni az asztalról" - jelentette ki Rafael Rafaj, a párt alelnöke a pozsonyi sajtóértekezleten. Az SNS-nek különösen az nem tetszik, hogy Rudolf Chmel kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes, aki a Most-Híd párt képviselője a kormányban, az eddigi 20 százalékról 10-re csökkentené a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt. Rafaj szerint ha ezt bevezetnék, akkor csak két "szlovák megye" maradna: a zsolnai és a trencséni. A déli megyékben lehetővé válna a magyar nyelv használata, míg az eperjesi megyében a cigány nyelvé. Hozzátette: éppen a magyarok és a cigányok azok, akikkel Szlovákiának problémái vannak. "Rasszista ötletnek" minősítette, hogy a magyarok a nyelvhasználati küszöböt az anyanyelv szerint határoznák meg. Ján Slota egyenesen magyar terjeszkedésről beszélt. Kijelentette: a koalíció új főügyészjelöltje, Jozef Čentéš magyar - a neve alapján -, magyar az országos rendőrparancsnok - Jaroslav Spišiak - is, és már csak a legfőbb bírót, Harabint kell lecserélni magyarra, hogy a szlovákonak ne maradjon más lehetőségük, mint emigrálni az Antarktiszra.

Ján Slota pártelnök szerint a szlovák katonák részt vesznek ugyan az afganisztáni és más külföldi missziókban, de otthon a hadsereg "abszolút gyenge", és a szlovák oldalon senki sem védi a szlovák-magyar államhatárt. A szlovák hadsereg gyengeségét illusztrálva megjegyezte: elég lenne, ha például megdühödne a Magyar Gárda, Szlovákiába átkelve sapkával is agyonverhetné a szlovákokat.

Slota felhívta a figyelmet arra is, hogy a Székely Nemzeti Tanács a magyar parlamentben az autonómiáról tanácskozott. Szerinte ez Szlovákia számára is veszélyes. "Üzenem a székelyeknek, vigyázzanak, nehogy arra ébredjenek, hogy a román hadsereg, mint ötven évvel ezelőtt (sic!), újra elfoglalja Budapestet, s ott mondja meg nekik, hogy kihez tartozik Erdély" - szögezte le Slota.

 

(Forrás: Felvidek.ma)