vissza a főoldalra

 

 

 2010.10.01. 

Radičová nem zárta ki, hogy Szlovákia elismeri Koszovót

Ellentétes reakciókat váltott ki Szlovákiában Iveta Radičová miniszterelnök 27-ei, hétfői kijelentése, miszerint nem zárja ki, hogy Pozsony valamikor elismerheti Koszovó függetlenségét. Míg a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nyugtalanságának adott hangot, és a nyilatkozat visszavonására szólította fel Radičovát, a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja (MKP) üdvözölte a kijelentést.

 Radičová szeptember 27-ei koszovói látogatása során kérdésre válaszolva - elismeri-e az új pozsonyi kormány Koszovót - azt mondta: minden attól függ, miként alakul a szerb-koszovói párbeszéd Belgrád és Pristina között.

 "Amennyiben ez a párbeszéd létrejön...Mi sosem állítottuk, hogy álláspontunk örök időkre szól" - húzta alá a miniszterelnök.

 "A kormányfő megkérdőjelezte a szlovák parlament határozatát azzal, hogy mérlegeli a Szlovák Köztársaság álláspontjának esetleges megváltoztatását Koszovó függetlensége ügyében. Az SNS felszólítja a miniszterelnököt, hogy kérjen bocsánatot. Nem jogköre a törvényhozás határozatainak felülvizsgálata" - jelentette ki Ján Slota, az SNS elnöke a párt vezetőségi ülése után szeptember 28-án, kedden Zsolnán.

 Szlovákia eddig nem ismerte el a független Koszovót. A sajtó szerint a politikai vezetés attól tart, hogy a tartomány önállósulása esetleg precedens értékű lehet a szlovákiai magyarok számára.

 

(Forrás: bumm.sk)