vissza a főoldalra

 

 

 2010.10.01. 

Előrelépés Márton Áron boldoggá avatási perében

A gyulafehérvári székesegyház búcsúünnepén Márton Áron püspök halálának harmincadik évfordulójára is emlékeznek. Jakubinyi György érsek ebből az alkalomból körlevélben szólította meg híveit.

 Erdély római katolikus templomaiban vasárnap olvasták fel Jakubinyi György érsek körlevelét, amelyben Erdély érseke felidézi utolsó találkozását a nagy püspökkel. „1980. szeptember 21-én, vasárnap délben felsorakoztunk abban a püspöki kertben, amelyben a tíz évig tartó kényszerlakhely idején legtöbb idejét töltötte. Most azonban már nem a csíki ember lépteivel jelent meg, hanem megtört öregemberként. Önzetlen ápolója, Júlia szociális testvér tolókocsin hozta elénk. Közel kétszáz ajakról felzendült a Jó Atyánkért esdeklünk kedves, püspökfogadó ének, amely közel negyvenkét éven át kísérte hatalmas egyházmegyéje területén (…)”.

 A kerek évforduló kapcsán Jakubinyi György beszámol arról, hogyan áll Márton Áron boldoggá avatásának ügye: „A Szentatya 1992. november 17-én engedélyezte a szentté avatási per beindítását. Ettől kezdve Márton Áron püspöknek kijár az Isten Szolgája cím. 1996. december 9-én átadtuk a Positiót (az eljáráshoz szükséges iratokat – szerk. megj.) a Szentté Avatási Kongregációnak. Mivel 2500 per van folyamatban a Kongregációnál, a vértanúpereket veszik előre, mert ezeknél a boldoggá avatáshoz nem kell csoda, csak a vértanúság tényét állapítják meg. Hitvalló esetében egy bizonyított csoda szükséges, amely imameghallgatásra történt. Márton püspök úr békében halt meg, nem börtönben, ezért hitvalló pere van és nem vértanúé. Ezzel magyarázható, hogy az idén, október 30-án, Nagyváradon boldoggá avatják Bogdánffy Szilárd vértanú püspököt, jövőre, július 3-án pedig Szatmáron Scheffler János vértanú püspököt. A romániai tizenkét katolikus egyházmegyéből tíz egyházmegye tizennégy pert indított be, és ebből tizenhárom vértanú. Csak a Márton püspök úr pere hitvalló. Az idén februárban püspöki karunk az ötévenként esedékes »ad limina« látogatáson volt a Szentatyánál. A Szentté Avatási Kongregáció ekkor kivételt tett Márton Áron Isten Szolgája hitvalló perével. Nem várta meg a megkívánt csodát, hanem júniusban kiadta véleményezésre a hittudós bizottságnak a Positiót. Ennek alapján a Kongregáció szakemberei megvitatják, hogy Isten Szolgája Márton Áron valóban hősi fokban gyakorolta az isteni erényeket – a hit, remény és szeretet erényeit. Döntésüket a Szentatya hagyja jóvá. Decemberre várhatjuk az ítéletet. Ha a Szentatya elismeri, hogy Isten Szolgája, Márton Áron hősi fokban gyakorolta az isteni erényeket, akkor Tiszteletreméltóvá (Venerabilis) nyilvánítja. Ám ettől függetlenül, a csoda továbbra is szükséges a boldoggá avatáshoz.”

 Körlevelében Jakubinyi György leszögezi, hogy a csoda imameghallgatásban áll, és többnyire csodás gyógyulásról van szó. Ezért kéri a híveket, hogy továbbra is imádkozzák Márton Áron szentté avatásáért hagyományossá vált imájukat.

 

(Forrás: erdely.ma)