vissza a főoldalra

 

 

 2010.10.01. 

Finisben
Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje

Tarlós úr, állítólag 24 nagyberuházást hagy hátra Demszky Gábor.  Mi lehet ez a 24 nagyberuházás?

 –Én is próbáltam összeszámolni azokat a nagyberuházásokat, amiket a főpolgármester úr megemlített, de nekem nem sikerült még a felét sem összehozni, nem tudom, mire gondolt.

 – 20 év pangás után, az általuk tönkretett fővárosban  hátrahagyott rozsdás villanyoszlopokon hirdettetik magukat az MSZP-s képviselőjelöltek.

 – Bizony jellemző ez a mondat, a szimbolikus jelentésével is egyetértek, hiszen nézzük meg, hogy mi folyik. Azt mondja a szocialista jelölt a plakátokon, hogy meg kell védeni a szabadság városát. Mi az a szabadság, amit ő félt, hiszen az elmúlt évek szabadsága a szabadrablás szabadsága volt, nem más. Ez olyasféle szabadság, amelynek az lehet a lényege, hogy egy elenyésző kisebbség intellektuálisan terrorizálja a túlnyomó többséget, félrevezető kommunikációs trükkökkel. Ha valaki, én a szabadság városává szeretném tenni Budapestet, de nem a szabadrablást szeretném megóvni, hanem a többségi érdekek következetes érvényesítését tűzöm ki célul, és ha ez megvalósul, akkor beszélek arról, hogy Budapest a szabadság városa. Hihetetlen, de jogos kisebbségi érdekérvényesítéseken, mint például a vallási vagy etnikai kisebbségek alapérdekeinek a képviselete, azt értik, hogy ennek az égisze alatt állandó jelleggel lesöpörhetik a többségi, praktikus érdekeket az asztalról. Ebben a szellemben tovább ez nem folytatódhat. Mi is tiszteljük a kisebbségi érdekeket, biztosítani is fogjuk ezek gyakorlását, de számunkra ez nem azt jelenti, hogy a városlakók túlnyomó többsége semmilyen értelemben nem számíthat védelemre. Nekem tehát az a szabadság városa, ahol a budapestiek többsége jól érzi magát.

 Engedjen meg egy közbevetést: mit szól a legújabb vádhoz, mely szerint Tarlóst majd kézivezérli a miniszterelnök? No most, ha nem ismernénk egymást évek óta, talán bemagyarázhatnák ezt nekem, ahogy a választóknak is szeretnék.

 –Minimum furcsállom a nyilatkozatokat, mert amióta az eszemet tudom, politikusként mindig azzal vádoltak, hogy önjáró vagyok. Aki megismert, soha nem vonta kétségbe a szuverenitásomat. Miniszterelnök úr pedig nagyon jól ismer, s talán éppen emiatt is esett rám a választása. Pont az a Horváth Csaba képviselőtársam kürtöli naponta világgá, hogy Tarlós majd végrehajtja Orbán akaratát és lerombolja a várost, aki a fővárosi önkormányzat legdicstelenebb ciklusában Demszky helyettese volt Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes párjaként, és szolgai módon mindig mindenben egyformán szavazott Hagyóval. Ezekről a kijelentésekről jut az ember eszébe a régi latin mondás: ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

 – Régi bolsevik trükk ez, hogy saját hibáikkal és mulasztásaikkal vagy látens vágyaikkal vádolják meg az ellenfeleiket.

 – Látja szerkesztő úr, éppen ez az a szellemiség, amit alapvetően meg kell változtatni a városban.

 – Horváth Csaba, a szocialisták főpolgármester-jelöltje helyreigazítást helyezett kilátásba önnel szemben BKV-ügyben.

– Horváth Csaba képviselő úr igyekszik letagadni, hogy tarifaemelésről írt alá megállapodást, majd egy-két hétre rá, követhetetlen következetlenséggel meghirdette a díjmentes közlekedést. Megjegyzem, hogy a minimális kormányzati támogatást tartalmazó szándéknyilatkozatot is minden évben folyamatos tarifaemeléshez kötötték. Egyébként a BKV problémái ezzel egyáltalán nem oldhatók meg. Ennek a kínos ügynek az iratait bemutattam a sajtóban is. Nyilván ezt az otrombaságot már a jelölt úr maga is sajnálja, csak amikor ő ezen ügyek kapcsán butaságot emleget, én már  altruizmusból sem javítom ki, mert a tapasztalatom szerint a képviselő úr esetében butaságról beszélni éppolyan tapintatlanság, mint akasztott ember házában kötelet emlegetni.

 – Budapest nem működik, a törvényesség látszatára sem ügyelnek. Ez elfogadhatatlan, valakinek ezért felelnie kell.

 – Én úgy gondolom, a működőképességet kell helyreállítani, ez egy szélesebb tartalmú célkitűzés, ennek persze része a törvényesség is, de a működőképességet más értelemben is helyre kell állítani, át kell strukturálni a közszolgáltató cégeket, a szó legpozitívabb értelmében rendet kell tenni a városban, Budapestet tekinthetjük egy márkás, leromlott motornak, amit ki kell javítani, ezt akarjuk tenni, a közszolgáltatásokban szét kell választani a megrendelői, a végrehajtói és az ellenőrző szerepköröket, a beruházásokat megfelelő műszaki előkészítéssel és megfelelő források elérhetősége esetén szabad csak elindítani, nem lázálomszerűen, mint a gyerekek, amikor elképzelik, hogy ha nyernének százmilliót a lottón, azt hogyan osztanák el, nagyjából ezzel a játékkal élt a városvezetés is, aminek az lett az eredménye, hogy a legjobb szándékot feltételezve is egy zűrzavaros, eladósodott és dezorganizált állapot jött létre a városházán, amit egy kétségtelenül rendkívül ügyes kommunikációval hosszú ideig teljesen el lehetett fedni. De valóban, ami sok, az sok.

 – Frakcióvezető úr, nehezen jött össze a beszélgetésünk.

 – Valóban, nagyon sokat dolgozom, most is éppen Pécsre megyek segíteni, nem csak Budapesten működöm. Segítek a pécsi jelöltjeinknek a kampányban. Én is el tudok képzelni kényelmesebb életet. Nézze szerkesztő úr,  vannak,  akik gyönyörű, ifjú hölgyekkel jachtokon koktélozva élik az életüket, de én valahogy erre a küzdelemre vagyok kódolva.

 – Ez egyértelmű. Tarlós úr, október 4-én, a választások utáni napon szeretném felkeresni. Mi lesz?

 – Három napra el fogok tűnni a feleségemmel , majd ezután azonnal el kell kezdeni azokat a terveket megvalósítani, amiket kidolgoztunk, persze, ha sikerrel járunk 3-án.

 – Nekem nincsenek kétségeim.

 – Nézze , 1990 óta részt veszek a kampányokban, és őszintén szólva olyan embert próbálóak  ezek, mert ilyenkor sajnos sokan  kiélik alantas ösztöneiket, olyanokat ígérnek, amiket maguk sem hisznek el, nem szólva a sértegetésekről, a rémhírterjesztésekről. Szánalmas látni, ahogy  akár  alappal  vagy  alap nélkül vergődnek  a  zsarolások áldozatai. Ez a  90 óta állandósult jelenség 2002-től felerősödött, azt kell mondanom önnek,  mindezt a lakosság jól érzékeli. Arra kell vigyázni, hogy az ember bizonyos kereteket ne lépjen túl, de ennek a kampánynak a hangulata és az a mértékű görcsös szándék, ahogy igyekeznek bizonyos emberek elhitetni magukról, hogy az ellenkezőjét takarja a jellemük és a teljesítményük, mint ami a valóság, ez engem nagyon untat és ebből a hangulatból szeretnék kilépni, amihez egy-két napra szükség van.

 – Tárgyilagosan meg kell állapítani, hogy Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje  mocskolódásban személy szerint soha nem vett részt.

 – Vannak bizonyos politikai körök, kisebb pártok, akik egyéb ötlet híján azzal verik az asztalt minden nap, hogy majd ők elszámoltatnak. Nyíltan megmondom, hogy nekem ez semmilyen  vonatkozásban  nem tetszik, mert üres hőbörgés. Mi a fővárosban ezt az elszámoltatást majdnem másfél éve elkezdtük, a közszolgáltató cégek botránya körüli kirobbantásával. Egyébként  úgy vélem, hogy az elszámoltatást szép nyugodtan, megalapozottan  meg kell csinálni, nem pedig bulvárosított lózungokkal rövid távú politikai haszonszerzésre törekedni. Ez a határozott véleményem, ezt némelyek úgy fordítják le, hogy Tarlós nem is akar elszámoltatást. Tarlós elkezdte ezt a munkát 2009 júliusában Németh Szilárddal és György Istvánnal, csendben, minden bulvárosított felhang nélkül,. a polgárok  természetes követelményét teljesítve. Még valami: ha tetszik valakinek, ha nem, én az ügyek tisztázásának törvényes menetét ismerem el. Az a fajta személyek elleni üldözés, amit a szocialisták esetében 2002-ben átéltünk, amikor még az is előfordult, a Rákosi-időket idézve, hogy úgynevezett gazdasági ügyek vizsgálatát nőgyógyászati vizsgálatokkal kombinálták, idegen tőlünk. Olyan brutális törekvéseket sehol nem tapasztalok, amik akkor napirenden voltak.

 

Gy.B.