vissza a főoldalra

 

 

 2010.10.06. 

Megjelent a Magyar Fórum XXII. évfolyamának 40. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Néhány gondolat a nemzeti győzelem kapcsán (2.oldal)

A megbukott MSZP és kapcsolt részei, a Jobbik és az LMP most azt követelik, hogy a nemzeti kormány azonnal adjon: akár vegyen fel új IMF-hitelt, mindegy, de azonnal emeljen bért, fizetést a kamatos pénzből. Hát, nem! Ez a győzelem azt is jelenti, hogy elkezdődhet a hosszú távú gondolkodás. Az állandó hitelfelvétel és az állandó kamatfizetés mindig csak pillanatnyi megoldás. Ha már egyszer a kormány bátran kipréselte magát az IMF restrikciós rácsán, akkor a következő lépést is tegye meg: a munkához szükséges mennyiségben teremtsen kamatmentes pénzt. Legyen munka és aki csak teheti, kezdjen, kezdhessen el dolgozni. Az állam adjon lehetőséget, teremtsen alkalmat. Most nem plázákat kell építeni, hanem gyárakat és műhelyeket, meg bentlakásos népi kollégiumokat. A kollégiumokba meg több és korszerűbb felfogású, nemzeti szellemű tantestületekre van szükség, ehhez pedig az egyetemi, főiskolai képzést kell kézbe venni. Ki kell söpörni az egyetemek összes fakultásáról a marxista szellemet, a besuszterolt pártkádereket, a senkiháziakat. Gyurcsányné még tanít az egyetemen? Ugyan mit? Gyurcsánizmust?

 Radicováék vállalják Fico örökségét

Interjú Berényi Józseffel, az MKP elnökével (4.oldal)

Mind a két találkozón napirendre került az államnyelvtörvény módosítására tett kormányjavaslat és a kettős állampolgárság ügye. Az első témában elmondtuk: abszolúte nincs szükség nyelvtörvényre. A mostani módosításban a jelenlegi kormánykoalíció a szankciókat megtartja. Az MKP számára a legnagyobb problémát pedig továbbra is a szankciók megléte jelenti. Ez egy megalázó és megfélemlítő eszköze a szlovák politikának. Ezen kívül – állítólag egy hibás megfogalmazás miatt, s egy jogi szakasz miatt – kibővül a büntethető személyek köre. Erről tájékoztattuk mind Lezsák Sándort, mind a Külügyi Bizottság tagjait. Annak külön örültünk, hogy a bizottság tagjai úgy nyilatkoztak: a pénzügyi szankciók eltörlését szorgalmazták a szlovák félnél.

 Múzeum Márton Áron emlékére (5.oldal)

A múzeum létrehozásáról Lázár Csillát, a Márton Áron Egyesület Csíkszentdomokosért önkéntesét, a munka projektkoordinátorát kérdezte Medveczky Attila.

Nagyon sokan támogatták ezt a projektet erkölcsileg és anyagilag is. Mindez azt bizonyítja, hogy Márton Áron valóban példakép sokak számára, és ők fontosnak tartják, hogy tanításait és életútját minél többen megismerjék. Nem szeretnék sorrendet felállítani, de számunkra nagyon fontos a helyi közösség támogatása. Először a csíkszentdomokosi közbirtokosság közgyűléséhez fordultunk, a tagok nagylelkűen segítettek, és azt külön értékeljük, hogy a gazdasági válság időszakában nem felejtették el: „nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, mely Istentől származik.” Meggyőződésünk, hogy Márton Áron szavai ilyen fogantatásúak.  

Dominus meus et Deus meus! – Én Uram, én Istenem!

Varga Gabriella–Vencser László: Megalkuvás nélkül

Száz éve született Jakab Antal c. kötetét Győri Béla ismerteti (7.oldal)

Márton Áron akarata érvényesült, utódja az erdélyi pap lehetett, akit erre a feladatra ő kiszemelt. Az utód pedig dr. Jakab Antal lett. Aztán a küzdelem a megmaradásért és az életért folytatódott. Ceausescu és udvartartása, a securitate mindenféle rafinált módszerrel a magyarok egyházmegyéjének tönkretételén fáradozott. A teológia és a kántorképző iskola csípte a legjobban a szemüket. Székely okossággal Antal püspök, dr. Jakab Antal kivédte a bajokat. Amikor Márton Áronról, illetve az ő születésének évfordulójáról megemlékezést szerveztek Erdély-szerte, a securitate eddig nem látott nyomás alá helyezte a püspököt és az erdélyi egyházmegyét, nem akartak hallani az ünneplésről. Az ünnepség központja Kolozsvár lett volna, a Szent Mihály templom. Czirják Árpád kanonok, Jakab Antal által kiszemelt utód szervezte a munkát, az ünnepség megtartásának feltételeit, de végül főpapja kérésére, sugallatára az ünnepséget lemondták, nem akarták bajba sodorni a papokat. A securitate provokációja nyilvánvalóvá vált. S hogy Czirják Árpád lemondta az ünnepséget, ez ellenségeskedést váltott ki Kolozsvár némely papjaiból. Érthető volt az ő állásfoglalásuk is. Innen eredeztethető, hogy Jakab Antal halála után a hozzá hűséges kanonokot, plébánost és vezető egyházi személyiséget egyszerűen az új érsek leváltott, ellehetetlenített.

 A hungarikum érték, minőség, összetartó erő (9.oldal)

2010. szeptember 25-én Hungarikum Ünnepet tartottak a Parlament Főrendiházi termében. Köszöntőt mondott és a találkozót vezette Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Bartos Mónika országgyűlési képviselő. Birinyi Józseffel, a Parlamenti Hungarikum Munkacsoport vezetőjével a készülő hungarikum- kerettörvény kapcsán beszélgettünk.

 Dr. Kovács László, a MIÉP elnökhelyettese Hódmezővásárhelyen 67,89%-os eredményt ért el (10.oldal)

A polgármester úgy döntött, hogy nem csak Fidesz- vagy KDNP-tagokat indít ezen az önkormányzati választáson, hanem az elmúlt évek során a képviselőtestületben több cikluson át dolgozó, bizonyítottan nemzeti elkötelezettségű képviselőket a munkájuk alapján kiválasztja és felkéri, hogy egy széles szövetség keretében közösen mérettessék meg magukat a 10 egyéni képviselői helyért. Részben természetesen a Fidesz- KDNP jelöltjei, a saját csapata, de a volt MDF – most Tiszta Lap elnevezésű – csoport, és a MIÉP jöhetett szóba. A MIÉP-es képviselők közül rám esett a választása. Ez a Fidesz-KDNP, a Tiszta Lap és a Magyar Igazság és Élet Pártja szövetségét jelentette. Mit tesz Isten, a választópolgárok ezt megértették és honorálták.

 Hol a katarzis mostanában?

Beszélgetés Molnár Zsuzsanna, színésznővel (11.oldal)

Az érvényesül, akinek csak a színház, egyedül a karrier a fontos. Azt látom, akinek nem a saját karrierje a legfontosabb, abból nem lehet elismert, sikeres színész. Én viszont – mint mondtam – csak arra tudtam gondolni: hogyan lehetek jobb színész, és egyes alakításaim miként lehetnek még jobbak. Azt is ki kell jelenteni, hogy vannak jó és sikeres színészek is, remek kollégáim, és őket nem szeretném megsérteni. Azt is tudtam, hogy sok minden „fehér asztal mellett” dől el, ennek ellenére a premier utáni banketten inkább a barátaimmal beszélgettem, mint az ún. színházcsinálókkal. Fiatalon öntelt voltam, azt hittem elég, ha a színpadon jó leszek…

 Szőcs Zoltán: Kun Béla könnyei (15.oldal)

Csak Kun Béla drámaian gyors – bár egyáltalán nem váratlan – halála után, 1939-ben veti papírra Illyés a vele való utolsó moszkvai találkozás emlékeit, Szónok az éjben címmel. Érdemes ebből néhány sort idéznünk: „Ebédezni hívott. Lementünk a főpostával szemben levő kis kaukázusi vendéglő pincehelyiségébe. Sascsikot ettünk. Az ebéd végén, mikor már a kalap is a kezemben volt, tréfás hangon megkérdeztem: „Mit üzen a magyar proletariátusnak? Holnapután Pesten vagyok.” Már ő is felállt a székről a búcsúzásra. Hirtelen visszaült. Kisvártatva magam is visszaültem, de csak úgy féloldalt, a szék sarkára. Azt hittem, akadt még valami dolga, mert a pincér felé nézett. Aztán gyors mozdulattal a fejét a falnak fordította. Embert még nem láttam úgy sírni. Arca mozdulatlan volt, szeme sem rebbent meg. Egyenes derékkal, karba tett kézzel sírt, ontotta a könnyet megállás nélkül, mint a jó tanuló a leckét.”

 Adminisztratív rablás (19.oldal)

A mobil- és internetszolgáltatók, a pénzintézetek és a biztosítók esetében a legvisszatetszőbb és a legegyértelműbb a kedves ügyfél átverése. Ezek általában multinacionális nagyvállalatok magyarországi leányvállalatai, így pontosan tettenérhetőek a mesterségesen feltornázott díjak. Mert ugye nem valószínű, hogy Németországban, Angliában, vagy az Egyesült Államokban olcsóbb lenne fenntartani a mobil-, vagy internethálózatokat, kevesebbet keresnének a banki alkalmazottak, vagy a biztosítósok. Pedig ott az említett területek szolgáltatói lényegesen alacsonyabb díjakkal, kedvezőbb feltételekkel számolnak. A nagy csinnadrattával liberalizált magyar távközlési piacra benyomuló cégek között nemhogy verseny nem alakult ki, de éveken keresztül – a legnagyobb egyetértésben – a nyugati díjak többszörösét számlázták a magyar fogyasztóknak. A bankok és a biztosítók ugyanezt tették és annak ellenére, hogy a törvénytelen áregyeztetések, azaz a kartellezés nyilvánvaló, a hatóságok nem tettek semmit. Sőt. A bíróságok rendre helyt adtak a szolgáltatóknak kétes ügyekben. Az egyik leggyakoribb ügytípus, amikor a szolgáltató számlatartozásra hivatkozva megszünteti a szolgáltatást, de az alapdíjat még hónapokig kiszámlázza. Sőt, a mobilszolgáltatók rendszeresen számláznak ki régen megszüntetett szolgáltatásokat és amennyiben a fogyasztó nem tudta bizonyítani, hogy az amúgy megszűnt szolgáltatást lemondta, a bíróság megállapítja a fizetési kötelezettséget.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságosoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu