vissza a főoldalra

 

 

 2010.10.01. 

Tihipko szerint elnöki kormányzásra van szükség a reformokhoz

Szerhij Tihipko ukrán miniszterelnök-helyettes úgy véli, hogy a nagy reformok sikeres lebonyolításához az elnöki-parlamentáris kormányzati forma lenne a legelőnyösebb. Az ICTV ukrán tévécsatorna műsorában adott e véleményének hangot a politikus.

 Tihipko megjegyezte, hogy azokban az országokban, ahol sikeresen megvalósították a nagy reformokat, elnöki, vagy elnöki- parlamentáris kormányzati forma volt érvényben - írja a News.liga.net internetes hírportál.

 A politikus rámutatott arra, hogy a hatalmak centralizálása nem korlátozza a demokratikus folyamatokat az országban. "Meggyőződésem, hogy ez nem fog gátat szabni a demokratikus folyamatoknak, valójában az egész társadalom támogatására szükség van" - mondta Tihipko, majd hozzátette, hogy a kérdés a helyi szervek számára nagyobb hatáskör biztosítását is érinti.

 Másrészről Tihipko megjegyezte, hogy a hatalom központosítása az államfő számára veszélyeket is rejthet magában. "Ha csupán a hatalom központosítása történik meg, ezt követően pedig az országban nem történnek változások, akkor az államfő jelentősen veszít népszerűségéből, és újraválasztás esetén rendkívül kevés eséllyel fog indulni" - hangsúlyozta Tihipko.

 Tihipko elmondta, hogy parlamentáris kormányzati forma esetén nehéz a gazdasági reform népszerűtlen lépéseit megvalósítani.

 

(Forrás: Kárpátinfo.net)