vissza a főoldalra

 

 

 2010.10.08. 

A háború befejezéséről tárgyalnak?

Magas szintű tárgyalásokat kezdtek a tálibok az afgán kormánnyal a háború befejezéséről – közölte a Washington Post. Az amerikai lap meg nem nevezett afgán és arab forrásokra hivatkozva azt írja: a tálib tárgyalóküldöttség tagjait a mozgalom vezére, Omár molla, valamint a pakisztáni tálibok tanácsa, a súra hagyta jóvá.

 A Washington Post idézi egyik forrását, amely szerint „nagyon, nagyon komolyan veszik a tárgyalófelek, hogy kiutat találjanak a háborúból”. Omár molla és a többi tálib vezető évek óta azt hangoztatják, hogy szó sem lehet béketárgyalásokról, amíg a külföldi csapatok nem hagyják el Afganisztánt.

 Az amerikai lapnak nyilatkozó források szerint a tálibok hozzáállása azért változott meg, mert „tudják, hogy nincsenek nyerő helyzetben, és attól tartanak, hogy kisodródnak a politikai partvonalra, ezért erősíteni akarják a pozíciójukat”. Az amerikai lap értesülései szerint a béketárgyalások egyik témája az amerikai, illetve a NATO-erők kivonása Afganisztánból, valamint az, hogy a tálib vezetők pozíciókat kapnának a leendő afgán kormányban.

 

(Forrás: hirtv.hu)