vissza a főoldalra

 

 

 2010.10.08. 

Magyarigazolvány-ügyben kerülni kell az UMDSZ-t!

A magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) nemzetpolitikai államtitkársága arra hívja fel a kárpátaljai igénylők figyelmét, hogy az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) által működtetett információs irodákba már ne adjanak be magyarigazolványra vonatkozó kérelmet, mert azokat az UMDSZ információs irodáitól a magyar külképviseletek és más hivatalok nem fogadhatják be.

Az államtitkárság közleményében felidézte, hogy a KIM július 26-án felmondta az UMDSZ által működtetett információs irodákkal kötött korábbi szerződést. Erre azért került sor, mert az UMDSZ részéről "a szerződésszerű teljesítés nem volt megállapítható", a teljesítés a szerződésben rögzítetteknek nem felelt meg.

Az államtitkárság tudomása szerint az információs irodák ennek ellenére mindmáig fogadnak be magyarigazolványokkal és pedagóguskártyákkal kapcsolatos kérvényeket. Mint írták, nyomatékosan felhívják a kárpátaljai igénylők figyelmét, hogy az UMDSZ által működtetett információs irodákba ne adják be kérelmeiket és igazolványaikat, mert ezeket a magyar külképviseletek, más hivatalok nem fogadhatják be. Azt kérik, hogy ha az igénylőknek további tájékoztatásra van szükségük, keressék fel a kárpátaljai magyar konzulátusokat.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes júliusban közölte, hogy utasítása nyomán csak a beregszászi és az ungvári magyar konzulátusok adhatnak ki magyarigazolványokat Kárpátalján. Az ügy előzménye, hogy Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára június 30-án Ungváron megbeszélést folytatott Kovács Miklóssal, a Kárpátalja Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével, valamint más közéleti személyiségekkel. Ekkor "megdöbbenve tapasztalta", hogy lényegesen több magyarigazolványt adtak ki Kárpátalján, mint az igazolvány kiváltására jogosult kárpátaljai magyarok száma, akik az okmány révén például könnyített módon juthatnak hozzá az európai uniós országok vízumaihoz. Az államtitkár akkor azt mondta, hogy az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséget (UMDSZ) terheli a politikai felelősség, amiért Kárpátalján jogosulatlanok is kaptak magyarigazolványokat.

 

(Forrás: Kárpátalja/MTI/dunatv.hu)