vissza a főoldalra

 

 

 2010.10.08. 

Az Áldás Háza hitből épült

Szellemi és lelki hajlék váljék az Áldás Házából — kívánta mindenki október 2-án a nagyajtai unitárius egyházközség mintegy tíz esztendő kitartó munkáját követően felépített ingatlanjának avatásán. Az avatóbeszédekben elhangzott: az építés kezdetén több volt a hit, mint a pénz, de a hívek önzetlen munkájával, amerikai és hollandiai testvérgyülekezetek segítségével, illetve Isten gondoskodásával páratlan kincset tudtak teremteni a kis közösség számára.

 Bálint Benczédi Ferenc az istentiszteleten úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy olyan hajlék épült, amelyben sok hasznos és léleképítő dolog történik majd, és ezért áldás követi a benne szorgoskodókat. „Szülessen meg az építeni akaró szándék, hogy megértésben tudjuk építeni mindennapjainkat” — fogalmazott az unitárius püspök.

 Az Áldás Háza előtt Fekete Levente helybeli lelkész üdvözölte az ingatlan befejezését és átadását, majd Barabás András gondnok az építés történetét ismertette. Mint mondta, amikor elhatározták, hogy felépítik az ötszobás, tizennyolc személy elhelyezésére alkalmas, tanácsteremmel, konyhával ellátott, gyászszertartási kegytárgyak raktározására alkalmas és garázst magában foglaló ingatlan építését, alig volt kezdőtőkéjük. Tervük megvalósításától azonban nem riasztotta el az sem, hogy hosszú ideig tartott, míg az alapanyag összegyűlt, hogy az időközben visszakapott iskolaépület bérbeadásából, majd kényszerű eladásából — képtelenek lettek volna a felújításához szükséges anyagiakat fedezni — származó bevételük mellett az amerikai és a hollandiai testvérgyülekezetek által összeadott adományokat is erre a célra kellett fordítaniuk.

 Az Amerikából érkező Marjori és Peter Marion örömét fejezte ki, hogy e jeles eseményen részt vehet, majd Kelly Clocker, a madisoni testvérgyülekezet lelkipásztorának üzenetét tolmácsolta. Boros János egyházmegyei főgondnok az örökölt javakról való hasznos gondoskodás mintaképének nevezte a nagyajtai egyházközség munkáját.

 Az eseményen fellépett a Gazdag Miklós Polgári Dalos kör, az Áfonya citeraegyüttes, Benkő Boglárka szavalt, Fekete Ágnes Heine pedig dalt adott elő angol és magyar nyelven.

 

(Forrás: Háromszék)