vissza a főoldalra

 

 

 2010.10.08. 

Rendőrök tiltakoztak Belgrádban

A szerb kormány épülete előtt október 5-én a Belügyminisztérium mintegy ezer alkalmazottja vonult fel.

A rendőrök szakszervezetének tagjai a szerb kormány épülete előtt tiltakoztak a rendőrök rossz anyagi és szociális helyzete miatt. A tüntetők miatt a Nemanja utcában két órára leállt a forgalom. A tiltakozáson ezer rendőr vett részt Szerbia különböző településeiről. A rendőrök követelik, hogy a kormány hozzon határozatot, amely alapján a rendőrség munkatársait illetően lehetővé válna a kollektív szerződés aláírása. Ezenfelül fizetésemelést, jobb felszerelést és jogi védelmet követelnek.

 A tüntetésen résztvevő rendőrök nem voltak szolgálatban, míg szolgálatban lévő kollégáik egy jelvényt viseltek a szolidaritás jeléül. Veljko Mijailović, a rendőrök szakszervezetének elnöke a következőket nyilatkozta:  

– Ágazati kollektív szerződést követelünk a Belügyminisztérium alkalmazottai számára. Úgy véljük, hogy az állam tartozik ennyivel. Nem azért jöttünk a kormány épülete elé, hogy megdöntsük a kormányt, vagy hogy az illetékes miniszter leváltását követeljük. Egyedül azt követeljük, ami a törvény alapján megillet bennünket. Ha a rendőrség tiltakozik, akkor az riadóztatja a társadalmat. Ha a kormány eleget tesz követelésünknek, akkor jobb lesz a társadalom védelme is. Nincs jelentősége annak, hogy október 5-én vonultunk fel.

 Mijailović azt is elmondta, hogy Tamara Stojčević, a szerb kormány főtitkára fogadta, aki ígéretet tett arra, hogy holnap értesítik a szakszervezetet a kormány döntéséről. Ha a kormány nem egyezik bele a kollektív szerződés aláírásába, akkor a rendőrök radikalizálják a tüntetést és megtagadják a szolgálatot, szögezte le a szakszervezet elnöke. A tiltakozó rendőrökhöz csatlakoztak a kolubarai szénbánya dolgozói is.

 

(Forrás: Magyar Szó)