vissza a főoldalra

 

 

 2010.10.08. 

„Az előző kormány ígéretei ellenére nem javultak az otthonszülés feltételei”

Az előző kormány kiemelt felelőssége, hogy ígérete ellenére nem javultak az otthonszüléshez szükséges feltételek a korábbi években - ezt közölte az egészségügyért felelős államtitkárság. A kormány jelenleg is dolgozik a szakmai minimumfeltételek kialakításán és azok jogszabályba foglalásán.

 Az egészségügyi államtitkárság szerint az otthonszülés biztonságos lebonyolításának szakmai, egészségügyi és tárgyi feltételei nem adottak ma Magyarországon. Közleményük szerint az előző kormány kiemelt felelőssége, hogy ígérete ellenére az otthonszüléshez szükséges feltételek nem javultak az előző években. Mivel a mentőszolgálatot a működőképesség szélére sodorta a szocialista kormány, illetve a szülészeti ellátás körülményei romlottak, az otthonszülés kapcsán felmerülő esetleges szövődmények elhárítását ellátási nehézségek is akadályozhatják – fogalmaznak.

 A kormány jelenleg is dolgozik az otthonszülés szakmai minimumfeltételeinek kialakításán és ezek jogszabályba foglalásán. Mindenesetre azt kérik, hogy aki az otthonszülés mellett dönt, tájékozódjon azokról a veszélyekről, amelyek a jelenlegi helyzetben az újszülött és az édesanya biztonságát veszélyeztetik.

 

(Forrás: FH)