vissza a főoldalra

 

 

 2010.10.15. 

XVI. Benedek: Ma névtelen hatalmak teszik rabszolgává az embereket

Ma névtelen tőkék teszik rabszolgává az embereket, névtelen hatalmak, amelyek felhasználják őket, kínoznak és ölnek. Pusztító erőt képviselnek, amely fenyegeti a világot. Jelen van továbbá a terrorista ideológiák hatalma is. Ezek szerint Isten nevében kell erőszakot elkövetni, de hamis istenségekről van szó, amelyeket le kell leplezni – mondta XVI. Benedek pápa a közel-keleti püspöki szinódust megnyitó, rögtönzött beszédében.

 Október 11-én, hétfőn délelőtt a Szentatya kötetlen beszédet intézett a közel-keleti szinódus résztvevőihez. XVI. Benedek Szűz Mária oltalmába ajánlotta a szinódust. A Szűzanyát ezen a napon mint Isten Anyját, theotokoszt ünnepeljük – emlékeztetett rá a pápa, hangsúlyozva az Istenanyaság és az egyház anyasága közötti szoros kapcsolatot. Mária annak az anyja, aki azért jött el, hogy mindnyájunkat egyesítsen feltámadt testében.

 Utalva a Jelenések könyvére XVI. Benedek rámutatott: Krisztusnak szüntelenül meg kell születnie a világ számára. A mai történelem nagy hatalmai a hamis istenek bukásra vannak ítélve. Ma névtelen tőkék teszik rabszolgává az embereket, névtelen hatalmak, amelyek felhasználják őket, kínoznak és ölnek. Pusztító erőt képviselnek, amely fenyegeti a világot. Jelen van továbbá a terrorista ideológiák hatalma is. Ezek szerint Isten nevében kell erőszakot elkövetni, de hamis istenségekről van szó, amelyeket le kell leplezni – fogalmazott a Szentatya.

 Benedek pápa ezután a kábítószert „telhetetlen szörnyetegnek” nevezte, amely az egész világra kiterjeszti hatalmát. Ez szintén hamis istenség, amelynek el kell buknia. Csakúgy, mint a közvélemény által ma hirdetett életmódnak, mely szerint már nem számít a házasság, a tisztaság többé nem jelent erényt. A Jelenések könyvének 12. fejezetére utalva, amelyben az asszony és a sárkány küzdelméről van szó, a Szentatya elmondta: az uralkodó, magukat a világra erőszakkal rákényszerítő ideológiák istenségek, amelyeknek el kell bukniuk. Ezek az irányzatok arra törekszenek, hogy elpusztítsák az egyház hitét. Látszólag nincs helye a hitnek ezekkel az áramlatokkal szemben, amelyek úgy tüntetik fel magukat, mint kizárólagos, racionális életmódot.

 Látjuk, hogy ma a klímaváltozás alapjaiban fenyegeti a földet, amely a mi magatartásunk következménye. Meginognak a külső alapok, mert bizonytalanok a belső, erkölcsi és vallási alapok. Meginog a hit, amelyből a helyes életmód fakad. Tudjuk, hogy a hit az alap. Végső fokon a föld alapjai nem inoghatnak meg, ha szilárd marad a hit, a valódi bölcsesség – mondta a szinódusi munkát megnyitó, rögtönzött beszédében XVI. Benedek pápa.

 A Szentatya beszédét követően Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa köszöntötte a pápát és a szinódusi atyákat, majd Nikola Eterovic érsek, szinódusi főtitkár ismertette az október 10. és 24. közötti püspöki összejövetel előkészítő munkáit.

 Végül Antonios Naguib, egyiptomi kopt pátriárka, a szinódus főrelátora olvasta fel a „Relatio ante disceptationem” című dokumentumot, a szinódusi megbeszéléseket megelőző jelentést.

 

(Vatikáni Rádió/Magyar Kurír)