vissza a főoldalra

 

 

 2010.10.15. 

Radičová: Az egyház lelkileg nyújtson segítséget a társadalomnak

Iveta Radičová kormányfő 13 regisztrált egyház és 18 bejegyzett felekezet képviselőit fogadta azon a találkozón, melyen az egyház és az állam teljes szétválasztása ugyan nem, de a romakérdés megoldása, valamint az egyházi iskolák és intézmények kérdése terítékre került. A találkozón részt vett a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke, Fazekas László is.

Iveta Radičová miniszterelnöknek hivatalba lépése után ez volt az első, ismerkedő jellegű találkozója a Szlovákiában regisztrált egyházak és vallási közösségek képviselőivel. A harmincegy egyházi vezető találkozóját az őszinte hangnem, a közvetlenség, a tenni- és segíteni akarás készsége jellemezte – nyilatkozta a Reformata honlapnak Fazekas László református püspök. „A kormányfő őszintén vázolta fel meglátásait Szlovákia lelki állapotával kapcsolatban. A miniszterelnök nem titkolta, hogy a jelen kor társadalmi és politikai irányultsága magával hozta az egymástól való elidegenedést, a bizalmatlanságot, sok esetben a reményvesztettséget. Az egyházak szerepét és feladatát ebben a helyzetben ugyanakkor pozitívan értékelte, s kérte, hogy amíg ő a gazdaság és a törvények vonalán igyekszik előrelépéseket tenni, addig az egyház lelki vonalon próbáljon segítséget nyújtani a társadalomnak“ – mondta Fazekas László a találkozót követően. Radičová nagy hangsúlyt szeretne fektetni a szociális szférára, főként a családok támogatására. Külön kérdésként kezelte a romaproblémát, amely már most, de az elkövetkezendő évtizedeknek is egyik legkomolyabb kérdése lesz.

A találkozón ugyan nem került terítékre az egyház és az állam különválásának, illetve finanszírozásának kérdése, viszont szó volt az egyházi iskolák és intézmények fenntartásáról. Fazekas László püspök a kormányfőnek elmondta, hogy az utóbbi hónapok során nyilvánvalóvá vált, nem tesz jót az egyház oktatási és más intézményeinek, ha kevesebb támogatásban részesülnek, mint az állami fenntartásúak. Radičová reagálásában elmondta, hogy mindenképpen törvényváltoztatásra van szükség, amelyen már dolgoznak is. Szó volt az egyházi iskolák számára az idén kiírt EU-s pályázatról és annak rendszeréről, kritériumairól is.

Iveta Radičová a jövőben szeretné rendszeresíteni az ilyen jellegű a találkozókat, de oly módon, hogy azok ne csak formálisak legyenek, hanem megfelelő információcserére is legyen lehetőség.

 

(Felvidék Ma, Reformata)