vissza a főoldalra

 

 

 2010.10.15. 

Előre megtervezett, jól koreografált rendbontás volt Genovában

A szerb labdarúgó-szövetség elnöke szerint előre megtervezett, jól koreografált rendbontás történt október 12-én, kedd este Genovában a félbeszakadt Olaszország-Szerbia Európa-bajnoki selejtezőn, az akció a szövetség vezetői ellen irányult, és a szervezőket Belgrádban kell keresni.

Tomislav Karadžić elmondta szerb újságíróknak, már két napja, az észak-olasz kikötővárosba való megérkezésük óta "puskaporos volt a levegő"; mint fogalmazott, "kellemetlenségeik" voltak az edzés alatt, a szállodánál és a mérkőzés napján.

Belgrádi lapok beszámolói szerint szerb huligánok október 12-én, kedd délután előbb Vladimir Stojkovićot, a válogatott kapusát szidalmazó rigmusokat skandáltak a válogatott szállásánál - a biztonságiaknak úgy kellett kivezetniük őket -, majd este még súlyosabb incidens történt; néhány szurkoló följutott a szerb válogatottnak a Luigi Ferraris (Marassi) Stadionba induló csapatbuszára, és égő fáklyával hadonászva akart elégtételt venni a kapuson, amiért annak "volt mersze" a Crvena zvezda volt hálóőreként a nagy rivális Partizanhoz hazaszerződni. Stojković a hírek szerint könnyebben megsérült, és csak Dejan Stanković csapatkapitánynak és a hórihorgas csatárnak, Nikola Žigićnek köszönheti, hogy nem esett komolyabb baja. A kapus ezután döntött úgy, hogy inkább nem vállalja a játékot, pedig Vladimir Petrović szövetségi kapitány a kezdőcsapatba jelölte.

Noha az olasz illetékesek azt állítják, nem tudtak róla, hogy veszélyes elemek is lesznek a kétezer fős szerb vendégtáborban - a szerb lapok 50-70 fős kemény magról írtak -, mondván, a szerb rendőrség nem tájékoztatta őket erről, tény, hogy az egyik szerb napilapban már kedd reggel olvasni lehetett: a Crvena zvezda drukkerei arra készülnek: botrányt okoznak a válogatott meccsen.

A szerb lapok biztosra veszik, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) példás büntetést ró ki Szerbiára a genovai botrány miatt. Az újságok szerint szinte biztos, hogy a mérkőzés három pontját 3-0-s gólkülönbséggel az olasz válogatott kapja, és hogy súlyos pénzbüntetéssel számolhat a szerb szövetség. A belgrádi újságok emellett azt találgatták, hogy Szerbiának több hazai Eb-selejtezőt zárt kapuk mögött kell lejátszania, de akár az is elképzelhető, hogy kizárják a szerb válogatottat a további küzdelmekből.

 

(Forrás: vajma.info)