vissza a főoldalra

 

 

 2010.10.27. 

Megjelent a Magyar Fórum XXII. évfolyamának 43. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Miért kulcskérdés az új alkotmány? (2.oldal)

Az alkotmánynak azonban lehet és kell is legyen néhány igencsak közérthető alaptétele, kinyilvánítása, amely mindenkihez szól és amelyet mindenki megért. Ezek a következők:

I. A magyar állam nemzetállam, minden magyarok anyaországa, védőhatalma. Az állampolgársági törvénnyel már történt üdvös lépés ebbe az irányba, de mos ezt alkotmányban is tanácsos rögzíteni.

II. A magyar állam gondoskodó állam, szociális piacgazdaságot akar felépíteni, akármennyire nehéz is ez a globalizmus ránkszakadása következtében. A világ efelé halad.

III. A magyar állam családpolitikájával, telepítő és családi kedvezményeket nyújtó politikájával a magyar megmaradás őre. Egész politikáját ez hatja át. A magyar állam alapja a magyar keresztény család.

IV. Az alkotmány preambulumának nyomatékosítania kell az ezeréves történelmi folyamatosságot, kezdve az államalapítással és a Magyar Király fejére tett Szent Koronával. A Szent Korona hangsúlyozása és a Szent Korona-tan fontos ma is érvényes elemeinek alkotmányba foglalása a magyarság és a magyar nemzetállam szuverenitásának elidegeníthetetlen része. Ezt az elidegeníthetetlen önállóságot nem szabad függővé tenni sem az utódállamok kormányainak véleményétől, esetleges sértettségétől, nacionalizmusától, sem a belső, liberális, álbaloldali csoportok ellenvéleményétől. Mert éppen ezek azok a jelképes pontok, a tépett, megviselt, szenvedéssel áldozott magyar keresztények által nagyon várt jelképes megerősítések, amelyek a magyar nemzetállam felépítéséhez, jövőjéhez, a magyar

 Zsákutca a bolognai rendszer (4.oldal)

Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár asztalára kerültek a felsőoktatási törvényt előkészítő munkacsoportok által megfogalmazott ajánlások. A pedagógusképzéssel foglalkozó munkacsoport vezetőjével, dr. Vancsó Ödön matematikadidaktikussal, egyetemi adjunktussal az általuk megfogalmazott ajánlásokról beszélgettünk.

-Melyek a magyar tanárképzés bolognai mintájú osztott változatának a fő problémái a teljesség igénye nélkül? Ide tartozik a másfél szakosság, tehát nem egyenrangú két szak. Lényegében az első szemeszter után második szakot kell választani, amivel már akkor eldőlt a tanárság – így nem igaz, hogy csak három év után kell eldöntenie a hallgatónak, mi lesz belőle –, s nem csak a mester szakaszban, mint állították. A hároméves BSc /BA - Bachelor of Sciencediploma semmi tanári foglalkoztatásra nem jogosít, tehát lényegében zsákutca, ugyanakkor még nem is biztos, hogy MSc/MA – Master of Science– felvétele sikeres lesz. A rendszer a tanárszakra nem hogy kedvet nem adott – főleg a természettudományos tárgyak esetén –, hanem jelentősen csökkent az érdeklődés. Emellett a belső szakmai problémákkal, a túlzsúfolt tantervi hálóval, a sokszor teljesíthetetlen logisztikai feltételekkel –különösen különböző karos tárgyak esetén, pl. matematika-történelem– terhelt hallgatók általában nem tudnak végezni a tervezett 3 év alatt.

 Büszke vagyok az újabb győzelemre

Kondás Imre, Üllő miépes önkormányzati képviselőjével beszélget Kovács Attila (4.oldal)

A helyi nemzeti oldal viszont minden ellentétet félretéve támogatott. Ezt természetesen elfogadtam, így kicsiben megvalósult, amit nagyban hiányoltam: a szövetség a magyarokért, a magyar életért. Tudtam, mire vállalkozom, mit is jelent egy választás, kikkel kell megmérkőznöm. Ez persze jelentett némi előnyt a korábbiakhoz képest.

 Interjú Bross Péterrel, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökével (5.oldal)

Óriási a mézhiány a világban, így ha tisztességes a termelő és a feldolgozó, akkor könnyen eladható a méz, hiszen most a keresleti piac az erős. Amikor a kínálati piac az erős, akkor fokozott a figyelem a magyar mézre, a Kárpát-medencei méhész szaktudására. Ekkor a magyar méz a világpiaci árnál 10-20%-kal magasabban eladható. Most viszont nem ezt az időszakot éljük.

 „Valami szent pára járja át a levegőt”

Mario Vargas Llosa: A beszélő c. művét ismerteti Győri Béla (7.oldal)

A regény, amit a kezemben tartok, A beszélő Amazónia mélyén játszódik, egy időtlen idők óta fennálló, a természettel tökéletes összhangban lévő, s ma is ősi körülmények között élő indián kultúrában. A könyvajánlásban azt írják, hogy az írást nem ismerő macsigengák között a „beszélő” az, aki történeteivel a létezés és a kultúra folyamatosságát és a közösség összetartozását biztosítja. Könyvünk szerzője Firenzében meglátogat egy kiállítást. Az Amazónia őserdő bennszülöttei címűt.

 Az Európai Nők Szövetségének 4. Kongresszusára október 7 – 9-én került sor Hágában, témája a „Nők a konfliktusos zónákban és helyzetekben“ volt. Ezen a kongresszuson részt vett a Magyar Koalíció Pártja képviseletében Papp Adrianna, a párt országos elnökségének tagja, Debrőd polgármestere. (9.oldal)

Kifejezetten a koszovói albánok ügyében nem fogadtunk el nyilatkozatot, mivel nem volt teljes egyetértés az ügyben. Mivel a muzulmánok mentalitását és vallását nagyon jól ismerem, én is felszólaltam, ami megosztotta a közönséget. Több mint 10 évet éltem Angliában, sok muzulmán ismerősöm, barátom volt, elmondtam: az ő vallásuk, életformájuk különbözik másokétól. Tehát meg kell ismernünk a kultúrájukat, mielőtt ítélkeznénk róluk. Arra is kíváncsi voltam: ha megadatna nekik a lehetőség arra, hogy részt vegyenek a tárgyalásokban, akkor jelentkeznének- e a koszovói hölgyek erre a munkára. Felszólalásom a muzulmánok körében tetszést aratott, de Doris Pack láthatóan nem örült neki, és azzal tette helyre a dolgokat, hogy Koszovóban mindenki sanyarog, mert nincs pénz, és nem a vallástól függ, hogy ki mennyire van háttérbe szorítva.

 Beszélgetés Fülöp Erzsébet festőművéssszel (11.oldal)

Valóban kerülöm a nyilvánosságot, „saját légtérben” élek. Előfordult, hogy némán ültem farkasszemet nézve egy újságíróval. Nem sok jelentőséget tulajdonítok az interjúknak egy olyan korban, mikor a lapokban boldog-boldogtalan nyilatkozik, olyanok is, akik semmilyen értéket nem képviselnek. A Magyar Fórummal két okból tettem kivételt. Az egyik: hajdani kollegám, Tóth Sándorné, a MIÉP volt hódmezővásárhelyi közgyűlési képviselője több évvel ezelőtt megismertette velem az önök lapját, és akkor meggyőződtem arról, hogy értéket képviselnek. A másik: a Magyar Fórum rendszeresen beszámol Hódmezővásárhely művészeti életéről, az őszi tárlatokról. Örülök annak, hogy lapjuk nem csak a fővárosi eseményekkel foglalkozik, hanem bemutatja a vidéki és a határon túli szellemi, művészeti életet is.

 Álom, álom, édes Álomsziget

Moshe Safdie és Mordehaj Zisser mesés üzlete (19.oldal)

A Gyurcsány-Bajnai kormány 2008-ban visszavásárolta 1 milliárd forintért az eredetileg is kizárólagosan állami tulajdonban levő Hadrianus-palotát, mely a római kori Pannónia egyik legjelentősebb építészeti emléke, s így a 7 milliárdos becsértékű 4,6 milliárdért elkótyavetyélt területhez az izraeli ingatlanfejlesztők csupán 3,6 milliárdért jutottak hozzá. A 2009-ben kiadott elvi építési engedély alapján a Casiopeia, Moshe Safdie építészirodával együttműködve készített vázlattervet. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal volt elnöke szerint a program meglehetősen túldimenzionált, és nem alkalmazkodik a meglévő épületállományhoz, ráadásul a terveket bemutató fiatal izraeli- amerikai építész alig egy órát töltött a terepen.  

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu