vissza a főoldalra

 

 

 2010.10.29. 

A magyar diákok közel fele románul tanul tovább

A romániai magyar diákok szinte fele-fele arányban választják a magyar, illetve román nyelvű képzést, ami arra is rávilágít, hogy magyar szakkínálat tekintetében nagyok a hiányosságok – derül ki a Kolozsvári Akadémiai Bizottság által megrendelt felmérésből. A gyergyószentmiklósi származású Papp Z. Attila szociológus ötlete nyomán rendelte meg a felmérést a Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB), kivitelezője pedig a Gyergyói Omnibus Kft. Márton János koordinálásával. Az eddig még nem publikált tanulmányt a Szülőföld Alap támogatásával sikerült kivitelezni, és olyan kérdésekre ad választ, melyek elengedhetetlenek a stratégiakészítéshez.

 E felmérés hiánypótló; első lépése egy romániai magyar diákok pályaválasztásáról szóló adatbázis összeállításának. Márton János hangsúlyozta, a megkérdezés elsősorban osztályfőnökökre irányult, az ő birtokukban lévő információkból kerekedett ki a kép, és vannak hiányzó adatok, a 2009-ben végzettek 20 százalékáról nincs információ, és ezt figyelembe kell venni az adatok értelmezése során. A kérdezőbiztosoknak 62 település 130 iskolájának 367 osztályában végzett 8218 diákról kellett volna információt összegyűjteniük, végül összesen 6452 diákról sikerült részlegesen információkat szerezni. A kutatásba bevont 130 iskola közel fele önálló magyar iskolaként működik, további közel 15 százalékuk pedig magyar többségű iskolaként. A román többségű iskolák aránya 40 százalékot tesz ki. Kiderül, a sikeresen érettségizők aránya a nappali oktatásban a legmagasabb (94,8 százalék), ezen belül is kiemelkednek a speciális szakmai ágazaton végzők, az esti, illetve csökkentett látogatású szakokon kisebb az arány, kevesebb a továbbtanulási szándék is. A rendelkezésre álló adatok alapján az érettségizettek 51,3 százaléka tanul tovább egyetemen. A sikeres iskolák rangsorában második helyen szerepel a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium, ötödik a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium Székelyudvarhelyről, de a 20-as rangsorban a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium is jelen van.

 A 3964 felsőoktatásban és 177 szakosító képzőben továbbtanuló diákok több mint 95 százaléka Romániában folytatja tanulmányait, legnépszerűbb célvárosok Kolozsvár, Marosvásárhely és Nagyvárad. Ha a kihelyezett tagozatokat is beleszámítjuk, a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen tanul a diákok 42,11 százaléka, második a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (9,59 százalék), a harmadik a Sapientia–EMTE (7,73 százalék).

 

(Forrás: honline.hu)