vissza a főoldalra

 

 

 2010.10.29. 

Győzelem a halál árnyékában
Barati Attila, Pácin polgármestere

A Bodrogközben, Pácinban 1990-ben megválasztottak egy akkor 24 esztendős fiatalembert, Barati Attilát, aki meghálálta a pácini emberek jóvoltából kapott lehetőséget.  Pácinban minden megváltozott az elmúlt húsz évben. Egy dolog állandó, a 98-tól a MIÉP jelöltjeként induló polgármester személye, akit október 3-án nagy többséggel ismét megválasztott a község lakossága, hatodszor is.

 – Milyen előzmények után került sor az újabb megmérettetésre?

 – Felemás előzmények után, mert az idegenszívűek által teljesen kifosztott és gazdaságilag tönkretett, így a pénzügyi válságot is jobban megszenvedő Magyarországon az elmúlt években az önkormányzatokra hárított feladatok tömegével, a megszorító intézkedések hatásaival és az egyre szűkülő pénzügyi lehetőségekkel kellett szembenéznünk! Ebben a helyzetben nem csoda, hogy számos önkormányzat még a kötelezően ellátandó alapfeladatait sem tudta teljesíteni. Iskoláikat vagy bezárták, vagy átadták más fenntartónak, pedagógusaikat elbocsátották, az egészségügyi ellátást leépítették. Óriási fegyverténynek tartom, hogy ilyen körülmények közepette nem csak hogy fenn tudtuk tartani a pácini oktatási-, egészségügyi- és szociális ellátást, de azt jelentős mértékben fejleszteni is tudtuk! Pácin Község Önkormányzatának költségvetése a 2006-2010-es választási ciklus során rendkívül feszített ütemű volt. Az önkormányzatokat megillető állami normatív finanszírozás állandó csökkenése miatt fellépő, s évről-évre növekvő forráshiány következtében az alapvető működési feltételek biztosítása minden eddiginél nagyobb nehézséget jelentett településünk számára. A konvergenciaprogram önkormányzatokat is megnyomorító intézkedései közepette meg kellett őriznünk intézményeink működőképességét oly módon, hogy közben nem mondhattunk le fejlesztési céljaink megvalósításáról sem. Hogy mindezt sikerrel tettük, arra világos bizonyság az Állami Számvevőszék BAZ Megyei Ellenőrzési Irodája által lefolytatott átfogó vizsgálat. Idén nyáron ugyanis heteken át a polgármesteri hivatalban tartózkodtak az ellenőrzési iroda munkatársai, akik átvilágították az önkormányzat teljes pénzügyi-gazdálkodási rendszerét 2006-tól 2010-ig. Az általuk 2010. július 30-án kiadott vizsgálati jelentés részletes megállapításai alapján a vizsgált időszakban Pácin Község Önkormányzatának pénzügyi gazdálkodása az érvényben lévő jogszabályok alapján mindenben megfelelő volt!

 – Úgy tudom, azért az imént vázolt nehéz helyzet ellenére nemcsak megtartani sikerült értékeiket, hanem jócskán gyarapodtak is.

 – Igen, a 2006-tól kezdődő időszakban számos beruházás valósult meg településünkön. Kiépült a szennyvízközmű-hálózat, és a belvízelvezető hálózat is. A közlekedési infrastruktúra fejlesztése során több kilométernyi járdaszakaszt és utat építettünk ki, illetve újítottunk fel. Községünk orvosi ellátásának javítása érdekében  átalakítottuk az orvosi rendelőt. Nemcsak felújítottuk, bővítettük és az akadálymentesítés követelményeinek tettünk  eleget, hanem új orvosi eszközöket is beszereztünk, több millió forint értékben. Az anya-, csecsemő- és nővédelmi tanácsadó épületét is felújítottuk. Az általános iskola homlokzati nyílászáró szerkezeteit lecseréltük, a tornacsarnokunk pedig új sportpadlót kapott. Felújítottuk a sportpálya öltözőjét és elkezdődött az óvoda bővítése és korszerűsítése is. Önkormányzatunk megbízásából több évszázados kőris, ill. tölgyfából elkészültek a művészileg megfaragott „Turul Nemzetség” és „Áldó Krisztus” köztéri szobrok, melyek igazi látványosságnak számítanak a térségben. Ezen túlmenően két szomszédos községgel, Karcsával és Karossal közösen pályáztunk turisztikai fejlesztésre is. A közös pályázat gesztortelepülése mi vagyunk. Ebből a nyertes pályázatból az országos jelentőségű Mágóchy várkastély és az azt körülölelő parkerdő egy, a reneszánsz kort híven ábrázoló bemutató térré és térségi turisztikai központtá történő fejlesztését szeretnénk megvalósítani. A mindössze 1560 lakossal bíró Pácin Község Önkormányzata négy év leforgása alatt több, mint 2 milliárd Ft értékű fejlesztést hajtott végre a faluban úgy, hogy ebben a Pácin-Cigánd között 2011. június 30-ig megvalósuló 800 millió Ft értékű, vadonatúj út még nem is szerepel. Azt hiszem, nincs okunk szégyenkezésre!

 – Mi van még betervezve a következő négy évre?

 – Nagyon sok tervem van a község életének további javítására. Bízom abban, hogy a pályázati lehetőségek kihasználásával, és a vállalkozói tőke bevonásával többet is sikerrel megvalósíthatunk ezek közül. A kistelepüléseket érintő kormányzati intézkedésekkel összhangban, a helyi mezőgazdasági vállalkozókkal kötött, kölcsönösen előnyös megállapodások alapján a sertéstenyésztés és baromfitartás feltételeinek megteremtését fogom szorgalmazni, saját állattartó telep, valamint községi vágóhíd kialakításával és önkormányzati húsbolt létrehozásával. Egyértelmű ennek a beruházásnak a célja: Pácin község közösségi konyhájának sertés- és baromfihússal történő ellátása, és a helyi lakosság ez irányú igényeinek kedvező áron történő kielégítése. Fontos lenne néhány, szakképzettséget nem igénylő kisebb üzem létrehozása. pl. egy híradástechnikai eszközöket szétszerelő üzem létesítése, virágkertészet kialakítása, valamint a kézműipar feltételeinek megteremtése. A településünkön élő cigány közösség számára segítséget nyújthat egy roma kézműves- és művészeti tábor, valamint alkotóház létrehozása. Fejleszteni szeretnénk a bioenergia-hálózatot, napkollektorok felállítását tervezzük. A pácini születésű Gál Ferenc professzor, a Pázmány Péter Katolikus Hittudományi Egyetem rektorának, és dr. Mészáros István, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspökének emléket állítva ökumenikus ima- és tájház létrehozását is tervezzük, az örökösök hozzájárulásával. A Pácini Általános Iskola előtt domborművel szeretnénk tisztelegni a szintén pácini születésű   néhai Nagy Attila színművész emléke előtt. A közbiztonság javulása és a bűnmegelőzés érdekében térfigyelő rendszer kiépítését tervezzük a következő ciklusban. Hátra van még  a belterületi utak felújításának folytatása, egy új járdaszakasz kialakítása az Óvoda és a Hasas utca között, valamint több száz díszfacsemete ültetésével a mostaninál is rendezettebb, szebb utcaképek kialakítása.

 – Polgármesteri programfüzetének címlapján az áll, hogy „Tovább mindhalálig, rendületlenül”, belül pedig „Nem tudhatom, hogy alakul a sorsom, de miután vélhetően ez az utolsó kiadványom a Falu Népéhez, Isten áldását kérem mindannyiukra, tartsanak meg jó emlékezetükben!” Mi az oka ennek a drámai hangvételnek?

 – Sajnos év elején súlyos műtéten estem át, melynek során a vastagbélben lévő elsődleges daganatot eltávolították ugyan, de ekkor már áttétek keletkeztek a nyirokrendszerben, a májban és tüdőben is. Istennek és Dr. Bodoky György onkológus professzornak hála, polgármesteri feladataim maradéktalan ellátását ez a tény egyelőre  nem befolyásolja. Ezért is mertem magam újra jelöltetni. Pácin lakossága természetesen tudott a betegségemről, ennek ismeretében állt módjában döntést hozni a település jövőjével kapcsolatban.

 – Reménye van a gyógyulásra? Mit mondtak az orvosok?

 – Professzor úrnak az a véleménye, hogy az általa meghatározott Avastin + Folfox protokoll szerinti kemoterápiás kezelés jelen pillanatban az egyik legjobb, amihez hozzájuthatok az országban. Ennek ellenére az ellenőrző hasi és mellkasi CT vizsgálatok növekedést mutatnak az áttéteknél, mindezek dacára sem adom föl, mert úgy gondolom, hogy csodák nemcsak Jézus korában, hanem ma is léteznek. Istenbe vetett hittel kell tenni a dolgunkat, s ő megsegít embereket, országokat, népeket! Ezt a hitet erősíti bennem a dicsőséges magyar őstörténet állandó tanulmányozása, mely a napi munkámban és betegségemben is éltető forrásom. A honegyesítést végrehajtó őseink legnemesebb néprésze, az ősi tudást magukban hordozó királyi szkíták leszármazottai ma is élnek, a kiválasztottak pedig teszik a dolgukat Isten rendelése szerint. Meggyőződésem, hogy szittya gyökerű népünk elpusztíthatatlan. Mostani megpróbáltatásaim pedig csak olyanok, mint amikor a kovács edzi a vasat. Így erősít bennünket a Jó Isten, mert nekünk még meg kell érnünk az Ítéletet!

 – Mivel fejezzük be ezt a beszélgetést?

 – Kérem, mindenképpen írja meg, hogy Pácin az én szememben egy igazi drágakő! Van jó levegőnk, szépséges tavunk, parkerdőnk és kastélyunk. Csendes, békés élet folyik nálunk a maga régies hangulatával és csodálatos természeti adottságaival. Egyre többen jönnek hozzánk nyaralni, pihenni, táborozni. Ezt a kincset tehát, ami a birtokunkban van, óvatosan kell megforgatnunk, magyarán szólva körültekintően kell befektetnünk.  Településünk értékeihez tehát csak oly módon nyúlhatunk hozzá, hogy azok ne menjenek tönkre és a jövőnk is biztosítva legyen! Eddigi húszéves településvezetői munkámat eszerint végeztem, és az újabb ciklusban is ennek szellemében fogom majd ellátni a polgármesteri tevékenységemet. Ameddig a Jóisten engedi számomra, dolgozni fogok! Ez az én tervem és feladatom, a többi a Teremtő kezében van…

 

Kovács Attila