vissza a főoldalra

 

 

 2010.10.29. 

Közös kincsünket kamatoztatni kell

Október 12-én menesztették a társaság taggyűlésén a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját. A többségi tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., valamint a kisebbségi tulajdonos hévízi önkormányzat egyhangú szavazással döntött dr. Hegedűs Lajos elküldéséről. Erről és a programjáról Papp Gábort, Hévíz polgármesterét kérdeztem.

 – A menesztéssel kapcsolatban lehet-e politikai ügyről beszélni, mert a volt igazgató azt nyilatkozta: „mivel az újonnan megválasztott képviselő-testületbe bekerült az a négy személy, aki korábban a rendőrségi feljelentést tette, nyilvánvaló volt a döntés.”

 – Jómagam három volt képviselőtársammal együtt tettem hűtlen kezelés, csalás és egyéb más bűnesetek miatt feljelentést ismeretlen tettes ellen és ennek következtében megyei rendőrkapitánysági és ügyészségi nyomozás indul. Már több ügyben gyanúja vetődött fel annak, hogy a gyógyfürdő üzemeltetésével kapcsolatban elkövettek bizonyos bűncselekményeket, hibákat. Nem politikai kérdés, hogyha valaki a munkahelyén hűtlen kezelés vétkébe esik. Mi nem Hegedűs urat jelentettük föl, hanem ismeretlen tettes ellen tettünk feljelentést. Ha ezt Hegedűs úr magára veszi, akkor végig kéne gondolnia, hogy mi történt a felvázolt esetekben. Pontosan az ő kinevezése volt politikai ügy, amely ellen többször tiltakoztam is. Molnár Lajos, volt SZDSZ-es egészségügyi miniszter nevezte ki Hegedűs Lajost erre a posztra, s akkor elmondtam, hogy igaz, hogy pályázatot írtak ki az állás betöltésére, de az akkori 5-6 pályázó közül egyedül Hegedűs úr volt az, akinek az elmúlt időkben az egészségügyhöz sem orvosként, sem egészségügyi menedzserként nem volt köze. Tehát a mi döntésünk nem politikai, hanem a racionális érvek melletti kiállás volt, amihez hozzájárult, hogy ismertük a feljelentés tartalmát. Annak idején több mint 20 ügyben kellett feljelentést tennünk, mert a HírTv munkatársai által számunkra átadott iratok és a mi információink és a nálunk lévő dokumentumok ugyanarra a bűnesetsorozatra utaltak, és ha egy magyar állampolgárnak kötelessége, akkor egy képviselőnek hatványozottan az, hogyha ilyen eset a tudomására jut, akkor feljelentést kell tennie. A feljelentés óta is történtek olyan ügyek, melyek az ügyvezető igazgató menesztését indokolták. Az egyik, hogy egy már megnyert és több mint másfél éve aláírt támogatási szerződéssel rendelkező másfél milliárdos pályázatot vont vissza a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mert az előző vezetés nem teljesített bizonyos feltételeket. Ez már magában elegendő ok arra, hogy az ügyvezetőt felmentsék állásából. Politikai ügy akkor volt, mikor az előző városvezetés nem tette meg ezt a dolgot kisebbségi tulajdonosként.

 – Hegedűs Lajost pályázati úton választották meg 2007-ben, és szerződése 2012. február végéig szólt. A menesztett igazgató azt nyilatkozta, hogy jogászokkal való konzultációk után dönt majd a hogyan továbbról. Lehet, hogy megtámadja ezt a döntést?

 – Úgy gondolom, hogy amikor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. döntött a leváltásról, akkor előtte jogászokkal, szakemberekkel egyeztetett. A többségi tulajdonos eljuttatta döntését az önkormányzathoz, ami most támogatta ezt a menesztésre irányuló szándékot. Ha ezt Hegedűs úr megtámadja, ám tegye, de én azt gondolom, tiszta vizet kell önteni a pohárba Hévízen is. Azt se felejtsük el, hogy még mindig folyik egy rendőrségi nyomozás és az átadás-átvétel a kórház területén, és már most látszik, hogy egyre több a tisztázatlan ügy. Azt is meg lehet kérdezni a kórház dolgozóitól: mi a véleményük a volt vezetésről, annak munkastílusáról, erkölcsi és szellemi színvonaláról.

 – Arról lehet olvasni, hogy Mohácsi József volt Zala megyei MSZP-s parlamenti képviselő négy és fél millió forinthoz jutott a gyógyfürdőt üzemeltető állami cégtől konyhai gépek beszerzésére.

 – Ez így nem igaz. Mohácsi úr egy olyan cégben dolgozott, aminek megbízásai voltak a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft.-től. Tehát nem ő, és nem az ő cége jutott így pénzhez.

 – Azt hozzák fel Hegedűs úr mellett, hogy megtízszerezte a vagyont, mégis leváltották.

 – Ezt a volt igazgató mondja. Azt tudjuk, hogy befolytak pályázati pénzek, de hogy a vagyonok mikor lettek lekönyvelve, és mikor szerepelnek különböző dokumentumokban különböző épületek és egyéb felépítmények, és azok hogyan kerülnek be egy intézmény vagyonkataszterében, az variálható és szubjektív dolog. Mindenkit megnyugtatok: a folyó vizsgálatok mindenre fényt derítenek. Azután mindenki elmondhatja, ki mit sokszorozott meg, és valóban mit csinált. Természetesen ez ügyben akár a büntetőjogi felelősséget is vállalnia kell az illetékeseknek.

 – Október 12-én Kvarda Attilát, a keszthelyi Városi Kórház főigazgatóját nevezték ki a posztra. Nem kellett ez esetben pályáztatni?

 – A többségi tulajdonos kérésére módosult a társasági szerződés annyiban, hogy pályáztatás nélkül is ki lehet nevezni az új ügyvezetőt. Tehát törvényes volt az eljárás.

 – Önök mit várnak el kisebbségi tulajdonosként az új igazgatótól?

 – Egy megfelelő hangulat és munkastílus megteremtését a nonprofit kft-ben, hiszen egy olyan nagyüzemről van szó, ahol 5-600 ember dolgozik. Az intézmény töltse be funkcióját, működjön együtt a városvezetéssel, és olyan fejlesztéseket tudjunk a városba hozni, aminek koordinálására szakmai és emberi tekintetben is megfelel a kórház igazgatója. Hévíz Európa-hírű gyógyfürdő-város, és ezért nagyon fontos, hogy legfontosabb intézményének élén olyan ember álljon, aki szakmailag minden kritériumnak megfelel.

 – Térjünk rá a választásokra. A helyhatósági választásokon önt a szavazatok 46,22%-ával a Fidesz-KDNP jelöltjeként település polgármestere lett. Gratulálunk eredményéhez! Most indult először a polgármesteri székért?

 - Köszönöm szépen! Három a magyar igazság, harmadszorra sikerült. 2002-ben még a MIÉP színeiben indultam el a polgármester -választáson, akkor a most leköszönő városvezető volt az egyedüli ellenfelem, és 34%-os eredményt értem el. 2002-ben hévízi képviselő lettem. 2006-ban már független jelöltként indultam el, mert 2005-ben a MIÉP-pel harag nélkül, de elváltak útjaink. Négy évvel ezelőtt 15 szavazattal veszítettem a választásokon. Ennek oka, hogy az előző ellenfelemen kívül még ketten indultak el, s céljuk a megosztás volt. 2010-ben már a jelenlegi kormánypártok színeiben indultam, mert időközben a Fidesz helyi csoportjának a vezetését is rám bízták. Tagja lettem a megyei közgyűlésnek is. Idén önálló képviselői csapattal végre sikerült megnyernem a választást.

 – Mennyire volt kiélezett a kampány a településen? Mindezt azért kérdezem, mert ön még mint  polgármesterjelölt augusztus végén azt mondta: „a Civil Szervezetek és Polgárok Háza a választásokig minden délután nyitva tart, és aki úgy érzi, demokratikus jogaiban korlátozzák, fenyegetik, annak szívesen nyújtanak segítséget, hogy 2010 őszén becsületes választási eredmény születhessen Hévízen.”

 – 1994 óta veszek részt a közéletben, akkor, amikor megalapítottam a MIÉP helyi alapszervezetét, s a tapasztalatok azt diktálták, hogy szakmapolitikai kampányt indítsak el. Mindehhez hozzátartozott az elmúlt ciklusok és az általam irányított Sikeres Hévízért képviselőcsoport munkája, így már nyáron elkezdtük azt a szakmapolitikai rendezvénysorozatot, amit Hévízi Konzultációnak kereszteltünk el. Egy városnak csak úgy lehet új irányt szabni, ha minden érdekelt elmondhatja véleményét, ötleteit és felteheti kérdéseit a döntéshozók felé. Szó esett ebben a természetvédelemről, a turizmusról, a gazdaságról, oktatásról, bevonva a kormányzati politikusokat és a helyi szakembereket. Tehát ezek valóságos konzultációk voltak. Kiélezett volt a kampány, amely során jelölttársaim többségét és engem is számos mocskolódó támadás ért. A volt regnáló erőknek viszont egy kampányeszközük volt: a másik besározása.

 – Egy hangzatos cím a napi sajtóból: „Papp Gábor 823 millió pluszpénzzel kezdi meg a tisztogatást”.  

– Hévíz városa azon kevés települések közé tartozik, amelynek nincs adóssága és tartalékokkal rendelkezik. Tehát az összeg megfelel a valóságnak. A tisztogatás szót nem tartom helyénvalónak, mi fejlesztésekben gondolkodunk és nem revansokban. Azt viszont ki kell jelentenem, hogy az eddigi rövid hivatali munkám során már több „csontvázra” bukkantam képviselőtársaimmal együtt.

 – Ha valóban 823 millió plusszal rendelkezik a város, akkor tán nem is volt olyan rossz az előző vezetés.

 – Ez nézőpont kérdése. Hévíz világhírű fürdőváros olyan kinccsel, amelynek értéke felbecsülhetetlen. De ezt a kincset nem elég birtokolni, ezt tudatosan kamatoztatni kell, Hévíz városának irányt kell szabni. A lehetőség eddig is nyitva állt arra, hogy a város vezetése összefogja Hévíz szellemi erőforrásait, egy közösen meghatározott irányt szabjunk és a fejlődés útjára lépjünk. Lokálpatrióta lévén, hiányoltuk, hogy mindez eddig nem történt meg. Párbeszéd nélkül nincs megegyezés, konszenzus nélkül nincs közös cél, amiért érdemes összefogni. Hévíz régóta megérdemli már, hogy koncepciózus gondolkodással, tudatos fejlesztési stratégiával legyen a fejlődés pályájára állítva. Meg kell találni azokat a kitörési pontokat, azokat a jövő-iparokat, amelyek képesek a gazdaság egészének dinamizálására. Igen, nincs adósságunk, de olyan hiányosságaink vannak, amely szégyene az ország leggazdagabb településének titulált városnak. Gondolok itt az utak, a járdák és egyes intézmények állapotára. Egy településnek pedig nem az a dolga, hogy a pénzt elzárja, hanem fejleszteni kell, okosan, körültekintően az adott céloknak megfelelően.

 

Medveczky Attila