vissza a főoldalra

 

 

 2010.09.17. 

Schmitt Pál a Szentatyánál a határon túli magyar katolikusokról is szólt

A XVI. Benedek pápa nyári rezidenciáján tartott audiencián a magyar államfő felvetette: fontos, hogy a határon túli magyarok lelki gondozását magyar anyanyelvű lelkipásztorok végezzék.

Schmitt Pál elmondta: a katolikus egyházfővel folytatott négyszemközti megbeszélésen felvetette annak fontosságát, hogy a határon túli magyarok lelki gondozását magyar anyanyelvű lelkipásztorok végezzék. A pápa elmondta, hogy jól ismeri ezt a kérdést, és biztosította az elnököt: figyelni fog arra, hogy ez a kívánság minél inkább teljesüljön.

A XVI. Benedekkel tartott megbeszélésen szó volt a szomszédos országokkal való regionális együttműködésről is. „A pápa pontosan tudja, hány magyar él Szlovákiában és Romániában” – számolt be a köztársasági elnök, aki egy XVII. századi Magyarország-térképet adott ajándékba az egyházfőnek. „Elmondtam a Szentatyának, hogy az azon látható négy nagy magyar városból már csak egy van magyar területen.” A találkozón áttekintették a vatikáni-magyar kapcsolatokat, és szó esett a magyarországi egyházi iskolák finanszírozásának helyzetéről és a jövő év első felében esedékes magyar európai uniós elnökség célkitűzéseiről is. XVI. Benedek esetleges magyarországi látogatása olyan összefüggésben került szóba, hogy az államfő felajánlotta Pannonhalmát az orosz pátriárka és a pápa esetleges találkozójának helyszíneként.

 

Felvidék Ma