vissza a főoldalra

 

 

 2010.09.17. 

Bajban a román emigránsok

Mint ismeretes, a nyugaton élő és dolgozó román állampolgárok az elmúlt évtizedben jelentős mértékben segítették a otthoni költségvetés egyensúlyát azzal, hogy nagy összegeket küldtek vissza családjaiknak Romániába. Ez az egyik oka annak, hogy az ország külföldi eladósodása a közelmúltig minimális volt. Ez a trend azonban most megfordult. Az elmúlt öt év során soha ilyen alacsony nem volt az átutalt pénzek összege, mint most – írja az Adevărul. Vagyis az első félév során mindössze 2,13 milliárd euró érkezett Romániába.

 A magyarázatot a lap abban látja, hogy a nyugati országokat sújtó recesszió mintegy egy évvel ezelőtt érte el azt a szolgáltatóipart, melyben a legtöbb gazdasági emigráns elhelyezkedett. Az elbocsátások, illetve a jövedelmek csökkenése azt eredményezte, hogy az érintettek elsősorban pillanatnyi túlélésükre tartalékoltak, vagy éppenséggel most kezdtek bele anyagi tartalékaik felhalmozásába.

 A legtöbb román emigráns Spanyolországban és Olaszországban él. Ez utóbbiban jelenleg a munkanélküliek száma 8,4 százalék körül stabilizálódott, ám Spanyolországban még mindig 20,3 százalékos; ez uniós negatív rekordnak számít. Az itt élő románok közül a regisztrált munkanélküliek száma megközelíti a kilencvenezret.

 

(Forrás: globusz.net/Adevărul)