vissza a főoldalra

 

 

 2010.09.24. 

Az európai integráció alternatívája

Küzdeni kell az olyan politika ellen, amely azt hangoztatja, hogy az európai integrációnak nincs alternatívája – értettek egyet szeptember 20-ai tárgyalásuk során Tomislav Nikolić és Vojislav Koštunica pártelnökök. A Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Demokrata Párt vezetői egységesített ellenzéki politizálásról tanácskoztak. Kiemelték, hogy egy olyan állam, amelynek nincs választási lehetősége, nem fejlődhet. – Csupán Szerbiának, a családnak és az életnek nem lehet alternatívája – hangsúlyozták a pártelnökök a megbeszélés után.

 Nikolić szerint ez nem jelenti azt, hogy az SZHP megváltoztatná az EU-val kapcsolatos álláspontját, a haladók továbbra is az integráció mellett érvelnek. Kiemelte, hogy az SZDP és az SZHP egységesen gondolkodik Szerbia területi integritásának és szuverenitásának megvédésével kapcsolatban. Nikolić elmondta, hogy a tárgyalás során meghatározták a két párt közötti véleménykülönbségeket is, de ezek a kérdések nem fordítják egymás ellen őket.

 – Ha megnyerjük a választásokat, másmilyen elvek szerint fogunk tárgyalni az EU-val. Mindig Szerbia érdeke lesz az első helyen. Eddig a hatalom Koszovóról és az unióról beszélt, de most már csak az EU-t hangoztatja – szögezte le Nikolić.

 Koštunica nyilatkozata szerint a két párt egyetértett abban, hogy előrehozott választások szükségesek, és ezért az SZHP-nek és az SZDP-nek együtt kell működnie, függetlenül attól, hogy nem értenek egyet az EU-val kapcsolatban. Szavai szerint a tárgyaláson nem esett szó a választások előtti koalícióról, de erre nem is lát lehetőséget. Kiemelte, hogy 2008-ig, vagyis Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltásáig támogatta az EU-integrációt, tett is érte, nem tud azonban úgy viselkedni, mintha nem létezne a koszovói probléma.

 – Nem kell megszakítanunk a tárgyalásainkat az EU-val, inkább törekedjünk párbeszédre a zsaroláson alapuló integráció helyett – mondta Koštunica.

 – Az SZHP-nek és az SZDP-nek semmi oka sincs arra, hogy ellenfélnek tekintsék egymást. Egyetlen politikai ellenfelünk van, az pedig a Boris Tadić vezetteDemokrata Párt – jegyezte meg Nikolić.

 A Demokrata Párt közleményben reagált az ellenzéki pártvezetők tárgyalására, amelyben kiemelték, hogy egy Európa-ellenes és nacionalista koalíció alakult meg tegnap, amelynek célja Szerbia izolálása, valamint eltávolítása az Európai Uniótól és a fejlett világtól. Véleményük szerint az SZHP nem európai beállítottságú párt, mint ahogyan azt hangoztatják magukról, hanem egy ideológia és politikai látomás nélküli szervezet, amely a hatalomra jutás érdekében naponta megváltoztatja álláspontjait.

 Mićunović: Lehetséges egy demokrata–haladó nagykoalíció

A Demokrata Párt a közeljövőben együttműködhetne a Szerb Haladó Párttal, ha a haladók feltétel nélkül elfogadnák a demokraták programját, jelentette ki szeptember 20-án Dragoljub Mićunović, a DP Politikai Tanácsának elnöke. Mint mondta: a koalícióban mindenki szívesen látott, amennyiben elfogadja a DP programját az európai integrációról, a jogharmonizáció felgyorsításáról és Szerbia belekapcsolásáról abba a gazdasági világba, amelybe az Európai Unió, az USA, Oroszország és Kína tartozik. A politikus véleménye szerint az SZHP jelenleg ugyanazokért a célokért száll síkra, mint a DP, a haladók azonban meginogtak Koszovó miatt, és elkezdtek habozni az Európa-barát és a patrióta politizálás között.

 

(Forrás: Magyar Szó)