vissza a főoldalra

 

 

 2010.09.24. 

Széteshet a koalíció a Hayek Consulting-ügy miatt

Jozef Mihál (SaS) szerint akár a kormánykoalíció végét is jelentheti a Hayek Consulting-ügy. Martin Chren (SaS) és Ivan Švejna (Híd) (képen) államtitkárok ugyanis nem mondanak le, pártjaik sem kívánják őket visszahívni, holott Radičová ezt követeli. A Hayek Consuling társaság két volt kisebbségi tulajdonosa Martin Chren (SaS) és Ivan Švejna (Híd) már betöltötték államtitkári funkciójukat a Radičová-kormányban, mikor a cég 8100 eurós szerződést kötött egy, a gazdasági minisztérium alá tartozó intézménnyel.

 Richard Sulík SaS-elnök az eset kapcsán azt mondta, elképzelhető, hogy összeférhetetlenségről van szó, viszont Martin Chren, amint tudomást szerzett erről, lépéseket tett, amelyek a szerződés felbontását vonták maguk után. Szerinte ez a lényeges. Megjegyezte, a vádak szerinte nem elég megalapozottak és nem elégségesek ahhoz, hogy Chrennek távoznia kelljen.

 Bugár Béla Híd-elnök azt állítja, a Hayek Consulting legutóbbi üzlete során, amikor Ivan Švejna már államtitkári funkciót töltött be, nem volt szó összeférhetetlenségről. „Švejna úr államtitkári kinevezése után röviddel eladta kisebbségi tulajdonrészét a cégben. Ezért nem is tájékoztatták őt a szerződés aláírásáról. A Híd párt nem fogja visszahívni őt“ - jelentette ki Bugár.

 Jozef Mihál (SaS) munkaügyi miniszter a Facebook közösségi portálra írt bejegyzésében nem tartotta kizártnak azt sem, hogy akár a koalíció is széteshet. „Sajnálni fogom, ha emiatt az ügy miatt szétesik a koalíció. De aminek meg kell történnie, történjen meg“ - írta.

 A Hayek Consultinggal kapcsolatban az is gyanút keltett, hogy a vállalat már a Fico-kormány idején is három esetben nyert el állami megrendeléseket a pénzügyi tárca versenytágyalásain, miközben mindig a legalacsonyabb árat kínálták, versenytársaik viszont nem teljesítették a feltételeket. Ez azért is felettébb kifogásolható, mivel 2007-ben például egy 1,4 millió eurós tendert nyertek oly módon, hogy a konkurens két céggel a Hayek Consluting együttműködött, sőt, személyi összefonódások voltak a háttérben, gyakorlatilag nem volt valódi verseny, a másik két pályázó itt sem teljesítette a feltételeket – mutatott rá a Sme napilap.

 

(Forrás: bumm.sk)