vissza a főoldalra

 

 

 2010.09.24. 

A Nemzeti Fórum 5. Országos Gyűlése
Súlyos harc a kultúráért

A Nemzeti Fórum (NF) ötödik, tisztújító Országos Gyűlését tartotta szeptember 11-én Budapesten, az Uránia Filmszínházban. Köszöntötte a tanácskozást Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök úr, és dr. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője; Csurka István, a MIÉP elnöke, Gyarmati Dezső, a Nemzet Sportolója is jelen volt, a lakiteleki alapítók nevében beszédet mondott dr. Bíró Zoltán, az MDF első elnöke.

– Mi volt a menetrend, s ön miről beszélt?

 Dr. Bíró Zoltán: Ez elsősorban tiszújító gyűlés volt, ahol újraválasztották elnöknek Lezsák Sándort, valamint dr. Kelemen Andrást és Ékes Józsefet, a két alelnököt. A Nemzeti Fórum országgyűlési képviselői beszámoltak eredményeikről, bemutatták programjukat a polgármester- és az önkormányzati képviselőjelöltek, akik nagy sikert arattak, mert tömören és belső hittel mondták el a szándékaikat. Magam a Nemzeti Fórum helyzetét vázoltam értékelésem szerint, és szóltam arról, milyen feladatok várnak rá a jövőben. Az NF kettős, furcsa helyzetben van. Attól, hogy egyesület és nem párt és szoros szövetségben van a Fidesz-KDNP-vel, előnnyel is jár, ugyanakkor azzal a hátránnyal, hogy a szervezet entitását, önálló szervezeti megjelenését hátráltatja, és ez időnként azt az érzést kelti a tagságban, mintha másodrendűség jellemezné az egész szervezetet a szövetségen belül. Ezzel szemben azt mondtam biztatásul, hogy legyen büszke arra a Nemzeti Fórum, hogy az MDF-ből kimentette azt, ami a legfontosabb volt benne, miközben az MDF maga tökéletesen tönkrement politikai és erkölcsi értelemben egyaránt. Becsülje meg az eddigi eredményeit, még akkor is, ha sokszor periférikusnak tűnnek, visszhangtalannak sok más politikai tényezőhöz képest.

– Lezsák Sándor foglalkozik a magyarországi tanyavilággal?

– Igen, az őáltala benyújtott tanyatörvény nagyon komoly eredménye a Nemzeti Fórumnak, hiszen a tanyák és tanyás térségek fejlesztését és a tanyavilágban meglévő nemzeti értékeink megőrzését célozza.

 – A magyar lakosság 12%-a él külterületeken, tanyákon?

 – Igen körülbelül, de sajnos, rettenetesen magukra hagyottak éppen azok a tanyák, ahol azok az emberek élnek, akik egyébként termelnének. Sokszor villany nélkül, alapvető termelési eszközök hiányában és egyéb gazdálkodási, anyagi gonddal terhelten.

 – Az elmúlt 20 esztendőben nem sokat foglalkoztak velük a kormányok, az azelőtti állítólag munkás-paraszt kormányok pedig egyszerűen azt mondták, fel kell számolni a tanyavilágot!

 – Az elmúlt 20 évben az infrastruktúra felszámolásával – gondoljunk a kisposták bezárására, a kisiskolák ellehetetlenítésére, a szárnyvonalak megszüntetésére – a tanyák mellett a falvakat is meg akarták szüntetni, mondván, nincs rá szükség. Persze az igazsághoz azért hozzá tartozik, hogy a rendszerváltás előtt létezett egy erős mezőgazdasági lobbi, amelynek gondja volt a tanyára, harcolt érte. Gondoljunk Erdei Ferencre és néhány társára, akik próbáltak eredményeket elérni a tanyákon, de nem sok sikerrel sajnos.  

– Az a termelőszövetkezet, ahol jó volt a vezetés, például gondját viselte a tanyákon élőknek. Ha kellett, reggel, munkaelosztáskor, előbb kimentek a tanyára és kiigazították a tetőt az öregasszony feje fölött.

 – Bizony. Sőt, a faluban is így volt ez, mögötte állt a téesz a falusi népnek, gépet adott, munkaerőt adott a járdaépítést is beleértve, persze ott, ahol.

 – Az állami tulajdonú gazdaságok és a termelőszövetkezetek között ez volt a nagy különbség. Az állami gazdaságok vállalatként kezeltek minden témát, abba viszont nem fért bele a háztető rendbetétele.

 – Éppen ezek miatt gondolom én, hogy arra a sok kitűnő emberre, aki a gyűlésen ott volt s beszámolt terveiről, ennek az országnak feltétlenül szüksége van és nagyobb mértékben lenne szüksége, mint amennyi szerepet eddig kaptak.

 – Kedves tanár úr, ha már a múlt kétarcúságáról szót ejtettünk, Aczél György sajátos karaktere ennek a kornak mintapéldánya volt.

 – Aczél Györgyről és koráról persze hosszasan értekezhetnénk, érdekes, romlott személyiség volt ő, az egyik tulajdonsága az volt, hogy minden rosszat megtett, amit csak lehetett abban a rendszerben a népiekkel, a nemzeti irányzattal szemben és gyakran az ide tartozó személyekkel. Ugyanakkor nem lehet elvitatni tőle a sajátos politikai rafinációt, hogy ügyesen tudta keverni a kártyákat, megvolt az a képessége, esetleg önfegyelme, vagy az értékről kialakult érzéke, hogy szóba kell állni az úgynevezett népiekkel, sőt még időnként gesztusokat is kell nekik tenni. Érdekes, hogy mennyire törekedett a kapcsolatépítésre, előfordult, hogy ő maga erősen kereste, sőt kikövetelte, például Németh Lászlóval, vagy Illyés Gyulával a találkozásokat: a családjukkal is igyekezett szorosabb kapcsolatot kiépíteni. Miközben a család előtt a jóságos, jótékonykodó politikai vezetőt adta elő, a háttérben a legényeivel ledorongoltatta Németh László vagy Illyés Gyula valamelyik írását. Megvoltak az eszközei, amelyekkel egyszerre tudott közeledést, látszólagos barátságot mutatni. Ugyanakkor minden olyan helyzetben, amikor úgy érezte, hogy a rendszert, a liberálisokat sértené bárki vagy bármi, gátlástalanul, kegyetlenül tiltott, és tett keményen ellene.  

– Ön ismerte, a környezetében dolgozott?

 – Volt egy idő, amikor ott dolgoztam, s ez az Irodalmi és Sajtófőosztályon eltöltött két esztendő kényessé tette a helyzetet. Aczélékkal szemben kellett bizonyos fontos ügyeket megvédeni, sikert elérni. Úgy érzem, következetesen és valóban Aczélékkal szemben védtem főleg a vidéken szerkesztett folyóiratok és főszerkesztőik ügyét. De hát ennek az lett a következménye – amire egyébként számítottam is –, hogy ezt eltűrték két évig, de aztán menesztettek.

 – Mondja, okos, művelt ember volt Aczél György?

 – Hát maradjunk annyiban, hogy nagyon tájékozott ember volt.

 – És persze gonoszságnak is kellett lennie a lelkében, hiszen ezt a kétarcúságot nehéz kezelni egy emberen belül.

 – Az egész élete ezt bizonyítja. Meglehetősen véresszájú, vagy inkább véreskezű, persze ezt nem tudom, de bolsevik volt. Kádárral együtt Rákosiék börtönében is ült, onnan kiszabadulva részt vett a megtorlásokban a maga módján, aztán ő volt az egyik ún. reformer a pártbürokratákkal szemben, fölényesen le is kezelte őket, ugyanakkor ő volt az, aki egyedül tudta igazán manipulálni a magyar kulturális életet, megszerezve magának néhány valóban nagytehetségű szerzőt a művészek, tudósok közül, és őket alkalmazva próbálta stabilizálni a hatalmát.

 – Üldözési mániában is szenvedhetett, mert azt hallottam, hogy Berecz Jánosra azért haragudott meg rettenetesen Aczél György, mert szerinte ő akadályozta meg, hogy Lenin-rendet adományozzanak neki, amit ő nagyon szeretett volna megkapni. Berecz János elmondta: ő soha nem akadályozta egy percig sem.

 – Sok emberre megharagudott, például Pozsgay Imrét látszólag egy ideig támogatta, de abban a pillanatban, amikor észrevette, hogy felénk halad és közénk tartozik, azonnal szembehelyezkedett vele és fölmentette a miniszteri tisztéből. Azt is tudni kell róla, hogy akárhol, akármilyen beosztásban is volt, (hiszen volt ő miniszterhelyettes is), ő irányította a kádári kulturális politikát.

 –Pedig Szirmay István volt az ideológiai titkár?

 – Igen, volt egy Szirmay nevű is, de Aczél befolyása a kulturális életre sokkal nagyobb volt, sokkal szélesebb körű volt, nem számított más.

 – Csak Kádárra volt ilyen befolyással Aczél, vagy ettől szélesebb körű volt ez a hatalom?

 - Itthon, a belpolitikában egészen biztosan Kádárra nagy hatással volt, hiszen a közös börtön és sok minden egyéb összekötötte őket, és Kádár rettenetesen irtózott az értelmiséggel való találkozástól, a kulturális élet idegen volt számára, tartott tőle és ráhagyta az egészet Aczélra.

 

Felszólalás a Nemzeti Fórum Országos Gyűlésén/2010.szeptember 11./

 Tisztelt Országos Gyűlés! Kedves Barátaim!

 Korábban szóltunk már arról, hogy miben áll a Nemzeti Fórum öröksége. Most alighanem elsősorban arról kellene szólni –  az egyelőre még szélárnyékosnak mondható időszakban – , hogy mi adja a Nemzeti Fórum létének az értelmét, mi lehet a feladata most és a közeljövőben. Ezt a kérdést időszerűvé teszi az is, hogy van Magyarországnak végre egy kormánya, melynek programja és kezdeti törekvései ígéretesek: a nemzeti érdekű politizálás a bel- és a külpolitikában, és ezzel együtt egy rendezett, jól szervezett magyar társadalom kialakítása.

Ugyanakkor időszerűvé teszi a kérdést az is, hogy a Nemzeti Fórum nem párt, hanem olyan egyesület, amely a Fidesszel szoros szövetségben van és ebből a helyzetéből következik, hogy önálló szervezetként alig látszik, személyei, tagsága által jelen van a közéletben, a választásokon is, de mint önálló szervezet ritkán  jelenik meg. Előnye ennek a helyzetnek, hogy karrierlovagok nemigen tolonganak errefelé. Előny, hogy így könnyebben, oldottabban teremthet kapcsolatot a társadalommal. Komoly hátránya ezzel szemben, hogy a tagság nem érzi eléggé a szervezetben az önálló entitás erejét és a közös cselekvés, a politika alakításában való hatékony részvétel lehetőségét. Egyszerűbben szólva, szövetségesi mivoltában inkább a másodrendűség érzését éli meg akkor is, ha egyébként tagjai sorából többen is szerepet kaptak az új parlamentben vagy a kormányban, s nyernek el valószínűleg a közelgő önkormányzati választásokon.

Engem Lezsák Sándor arra kért, hogy a „lakitelekiek”, az egykori útra indulók nevében mondjak itt néhány biztató mondatot. Mondok hát annyit, amennyit jó meggyőződéssel mondani tudok: bármely szervezet létének értelmét, létjogosultságát az adhatja csupán, amit adott helyzetben, a maga lehetőségeivel élve tesz azért a közösségért, amelyhez tartozik. Ezzel azt is mondom, hogy a Nemzeti Fórum becsülje meg azt, amit eddig okos és türelmes politikával elért és tenni tudott. Legyen büszke arra, hogy őrizte és őrzi továbbra is a lakiteleki értékrendet akkor, amikor az MDF hosszú züllési folyamat után eljutott a teljes politikai és erkölcsi megsemmisülésig. Vagyis: kimentette az MDF-ből azt, ami ott végleg elveszett volna. Erre mondják pesties kiszólással: ez nem volt semmi, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy ezáltal hatással volt a nemzeti politika létrejöttéhez kormányzati szinten is. A jövő hozhat olyan változásokat, teremthet olyan helyzeteket, amikor ez az őrszerep egyszer csak politikai alkotó tényezővé válhat. Meg kell tehát maradni „magnak”, melyből a lakiteleki szellem akkor teljesedhet ki újra, ha a történelmi helyzet előhívja. Legyen honnan előhívnia! Ez lehet a Nemzeti Fórum pótolhatatlan hivatása, ha kellő öntudattal és ugyanakkor alázattal vállalja e szerepet. Az idő érleli már ezt a helyzetet. A nemzetek fölötti liberális eszmék és politikák kora letűnőben van.

A Nemzeti Fórum közösségének most elemi kötelessége és feladata támogatni a kormányt abban, hogy meg tudjon felelni mindannak, amit a szövetség megbízásából és a társadalom felhatalmazásával vállalt. Közreműködni – akár segéderőként is – abban, hogy az elveszett húsz évet az elkövetkező évekkel visszanyerje az ország, szemben nemcsak a hazai balliberális csoportokkal, de ezek globális erőközpontjaival szemben is. Ez sem akármilyen hivatás akkor, amikor egy jól induló kormányzat sikere a nemzet jövőjének a záloga.

Mindemellett a Nemzeti Fórumnak a konkrét önálló cselekvésre is lehetősége van. Miközben ellenzéki pártok minden erőfeszítést és figyelmet arra fordítanak, hogy egy százaléknyit javítsanak népszerűségi mutatóikon, a Nemzeti Fórum tudatos, higgadt munkával csendben teret nyithat magának ott, ahol a nemzeti lét lényegi feltételein kell radikálisan javítani: a kultúrában. A magyar kultúra legszélesebben értelmezett területén, minden téren, ahol nemzeti önismeret, öntudat és történelmi helyzettudat – romboló évtizedek után – újraélesztésre vagy megerősítésre vár. Mindenütt, ahol a nemzeti összetartást lehet szolgálni kisebb-nagyobb közösségek létrehozásával és fiatalok bevonásával. Mert a jövőt így lehet megalapozni.

Jöhet idő, amikor a Nemzeti Fórumnak más formát, más szervezeti keretet kell választania, de létének igazolását akkor is csak az adhatja, hogy megmarad a nemzeti ügyek szolgálatában és külön szervezeti érdekeit magasabb céloknak alá tudja rendelni akkor is, ha ez az alárendeltség-érzet éppen nem esik jól.

 Bíró Zoltán

– Nem tudom, igaz-e vagy nem, Aczél György mikor már nem lehetett az MSZMP -re, inkább az SZDSZ-re szavazott.

 – Ez nála természetes. Oda tartozott. Ilyen volt. Egyébként, mikor már mindenhonnan kirúgott, egyszer találkoztunk az utcán. Nekem esett, hogy miért nem keresem föl őt? Miért keresném? – kérdeztem. Akkor zajlott a Tiszatáj-ügy, már döntött a Politikai Bizottság, hogy megszüntetik a Tiszatáj működését. Akkorra már az MDF szervezésében kialakult szűkebb baráti körben felvetődött, hogy talán meg lehetne mégis menteni a Tiszatájat. Én ugyan nem kívántam vele egyáltalán beszélni, de ha mégis úgy döntenek, mondtam, bemegyek. Elmentem. Egy jó órás, négyszemközti beszélgetés volt, nagyon őszinte volt ekkor, 1986-ot írtunk, és ő pontosan tudta, hogy valami be fog következni. Teljesen nyíltan vállalta azt, hogy ő az úgynevezett belvárosi fiúkat védi, illetve aggódik értük.

Azt ajánlotta, hogy kössünk szövetséget. Én azt mondtam erre, hogy úgy nem lehet szövetséget kötni, hogy minden eszköz a kezükben van, nekünk meg semmink sincs, s még az egyetlen létezőt is elveszik, ami a Tiszatáj. Erre azt válaszolta, hogy ő a Politikai Bizottságban ellene szavazott a Tiszatáj megszüntetésének. Ekkor megkértem néhány embert, hogy próbáljanak utánanézni, igazat mond-e? Megerősítették, hogy igen, ellene szavazott a megszüntetésnek. Ebből is az látszik, hogy Aczél előrelátóbb volt, mint a Politikai Bizottság egyes tagjai, főleg Kádár. Ő már sejtette, tudta, hogy ennek a betiltásnak következménye lesz, s ez az egyik tényezője lehet a magyar közélet radikalizálódásának velük szemben. Aczélnak Kis Jánosék, Demszkyék köre, Konrád György volt fontos és semmi esetre sem volt fontos a mi körünk, a nemzeti irányzat. Viszont taktikai okokból az un. „belvárosi fiúk” érdekében úgy tett, mintha megegyezést keresne, de őt ismerve, ennek a taktikai megegyezésnek sem lett volna semmi értelme.

 – Ez idő tájt utaztam Szegedre Agárdi Péterrel. Ő a pártközpontban volt alosztályvezető, majd a rádió alelnöke, később a Lukács György Archívum vezetője, aztán a rádió egyik kuratóriumi elnöke lett.

 – Eredetileg Aczél fiatal bizalmi embere.

 – Igen. Akkor azért küldték Szegedre, hogy az új Tiszatáj beindításáról tárgyaljon egy Koncz nevű megyei ideológiai titkárral, tehát Aczél biztosan nem gondolta komolyan, hogy megmenti a Tiszatájt.

 – Nem hát. Fölöslegesen, de tudatosan zavart keltett, mert ha mondjuk a betiltás elleni szavazata eredményeképpen megmaradt volna akkor a Tiszatáj, tehát nem függesztik fel egy fél évre, akkor leváltották volna azokat a szerkesztőket Vörös Lászlóval az élen, akik leginkább szúrták a szemüket, és akik felelősek voltak a Tiszatáj egyébként nagyon jó irányáért.

 – Kis Jánosék, tehát a későbbi SZDSZ vezérkara voltaképpen ebben a korszakban a magyar kultúrpolitikát ilyen irányba befolyásolták.

 – Igen. SZDSZ még nem volt, de az előfutára, a kis csoportosulás, döntően Konrád György személye, nagyon nagy befolyással volt Aczélra. Azt hallottam megbízható emberektől, hogy a Társadalomtudományi Intézetbe, amelynek Aczél akkor a vezetője volt, rendszeresen látogatta őt Konrád és még egy-két ember.

 – El tudnám képzelni, hogy végre a pusztító liberális gondolatvilág helyett más következzék.

 – Én is el tudom képzelni és remélem is, hogy más következik. Vannak biztató jelek az oktatáspolitikában, a Hoffman Rózsáék működésében. Az oktatáson kívüli kulturális területeken ilyen jeleket egyelőre nem nagyon látok. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem következik majd be. A magyar kultúra érdekében, ha sokkal több zökkenővel is, de végbe kell menjen, aminek végbe kell mennie.

 – Súlyosabb érdekek fűződnek ennek a területnek a megváltoztathatatlanságához?

 – Súlyos anyagi érdekek, részben, és egyáltalán ez nagyon komoly harc, ami most kialakult, mert akik monopolhelyzetbe kerültek, akik évtizedek óta birtokon belülre kerültek, foggal-körömmel védik az állásaikat a tömegtájékoztatásban és a kulturális élet minden területén.

 

Győri Béla