vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.01. 

Történelmi csoda a Délvidéken

Kiugróan sokan kérték a kedvezményes honosítást a Délvidéken; a közösségnek fontos, hogy immár jogi köteléke is van a nemzeti összetartozásnak. A honosítással a magyarság több generáción átnyúló reménykedése vált valóra. Nemzeti ünnepünkön tette le az ünnepi esküt dr. Csete-Szemesi István, a Szerbia-Montenegrói Református Keresztyén Egyház református püspöke is. Erről a felemelő pillanatról számolt be szerkesztőségünknek a püspök úr.

 – Nemzeti ünnepünkön, amikor 67 év után ismét visszanyertem 1944- ben elvesztett állampolgárságomat, azt mondtam a körülöttem levőknek: „ez egy történelmi csoda!” 1944-ben már felfogtam mi történt állampolgárságom elvesztése miatt, mert szüleim és nagyszüleim nehéz élete tükör volt számomra, és a gyermek, mint egy érzékeny műszer, felfogja szülei szenvedését és azonosul vele. Az ateista diktatúra az iskolai „nevelésében” nehezedett ránk súlyával és mi, akik hittanra jártunk és hitbeli nevelésben részesültünk otthon (osztálytársaim túlnyomó többsége) éreztük, hogy másodrendű polgárainak tart a kommunista rezsim. Március idusán, amikor feleségemmel és fiatalabbik fiunkkal letettük az állampolgársági esküt, és kimondtuk azt, hogy: „Isten engem úgy segéljen!”, valami olyant éreztem, amit életemben csak néhányszor, talán gyermekeink megkeresztelésekor, vagy előtte az esküvőnk alkalmával, valami egyszerit és összehasonlíthatatlanul szépet. Németh Zsolt államtitkár úr és Korsós Tamás  főkonzul úr szavai valahogy ki is mondták, ami ezekben az ünnepélyes percekben lelkünkben volt..

 – Segítőkészek voltak a honosítás során a szabadkai főkonzulátus munkatársai?

 – A szabadkai főkonzulátus munkatársai több, mint segítőkészek voltak. Mintha otthon lettünk volna a családban, olyan légkört tapasztaltunk és semmi feszültséget, valami végtelen megnyugvást. Ezúttal is szeretném megköszönni nekik a nagyobb nyilvánosság előtt kedvességüket, segítőkészségüket.  

– Milyen információi vannak: a délvidéki magyar reformátusok közül mennyien szeretnének magyar állampolgárok is lenni?

 – Még 2004-ben, a népszavazás előtt kimondatott: „a kettős állampolgárság nem szegényebbé, hanem gazdagabbá teszi Magyarországot. A testvériesség sohasem teher, hanem a teljesebb élet lehetősége.” Ezzel a kijelentéssel teljesen egyezem sok százezer határon túlra rekedt honfitársammal együtt. Örömömre szolgál, hogy a délvidéki magyar reformátusok közül szinte mindenki kérelmezi, és kérelmezni fogja a magyar állampolgárságot. Jó érzés, hogy ezt a szerbiai hatalom egyáltalán nem ellenzi, hiszen minden nagyvilágban élő szerb számára nyitott a szerb állampolgárság megszerzése is.

 – Térjünk rá egy másik témára. Olvasom, hogy január végén kereszt(y)ény püspökök imádkoztak az ökumenéért Szabadkán. Milyen az egyházak közti kapcsolat Délvidéken?

 – A kereszt(y)ény egyházak kapcsolata Délvidéken igazán példamutató, ennyire közeli, testvéri a történelem folyamán sohasem volt. Az ateista diktatúra sanyargatása sorstársakká tett bennünket. Sok más, előbbi találkozás után az idei, januári imanapi találkozásunk is nagyon gyümölcsöző volt, mert a liturgia után összeültünk és felmértük a vagyonvisszaszármaztatással kapcsolatos zökkenőket, ugyanis eddig minden egyháznak csak 10-15 százalékát származtatták vissza az elvett javaknak. Közös ügyvéd által testületileg is az alkotmánybírósághoz fordultunk a lassú ügyintézés miatt. A romboló, család- és életellenes szekták elleni küzdelemben is egyek vagyunk. Fontosnak tartom azt is elmondani, hogy bár egyházunk felerészt önkéntes adományokból tartja fent magát, de a mind jobban megszűnő nyugati segélyek helyébe lépett a magyar állam, ez is lélekemelő érzés a sok nyomorúság után. De jó érzés, hogy a helyi hatóságok is segítőkészek az utóbbi években.

 – Kálvin több helyen is kifejtette, hogy az evangéliummal élő keresztyén emberből hiányzik a pogány reménytelenség és a vak félelem. Elmondhatjuk most, különösen a Húsvét előtti várakozás időszakában, hogy a honosítással megszűnt a reménytelenség időszaka?

 – Kálvint lehet a reménység teológusának is nevezni. Igaz és hisszük Pál apostol által, ahogy az Ige szívünkre helyezi: a reménység meg nem szégyenít”. Reménykedtünk földi, emberi dolgokban is, és az egyik ilyen most beteljesült a visszahonosítás által. De ne felejtkezzünk el, mi kereszt(y)ények:, hogy van egy harmadik állampolgárságunk is, ahogy Isten ezt tudtunkra adja Pál apostol által a Filippi levél harmadik részének 20-ik versében, ahol ezt olvassuk: „mert a mi országunk a mennyekben van, ahonnét a megtartó Úr Jézus Krisztust várjuk.”

 

Medveczky Attila