vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.06. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 14. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Történelemhamisítás

Egy kis „ez-már-volt” (2.oldal)

1920-ban, Bécsben ezt írta egy vörös emigráns, a bukott és elmenekült Kun Béla-diktatúra egyik mellékfigurája, egy újságíró, egy Roboz Imre nevű zsidó, a saját emigrálását indokolandó. Tessék ezt elolvasni, s aztán lélekben elharangozni egy magyar emigráns, Mikes Kelemen rodostói végtelen fájdalmát, amint a tenger hullámzását hallgatva, elhagyott otthonára, szeretett Zágonjára gondol. Roboz, a bolsevik: ..A válás pedig az asszonyoktól és főként a szőke, zöldes szemű és dagadó fehérkeblű asszonyoktól szintén nehezen ment mindég, ámbár visszapillantva már az útról, megkönnyebbülten sóhajtottam fel és beláttam, hogy a legmelegebben gratulálhatok magamnak, mert ismét sikerült elkövetni életem legokosabb cselekedetét. Egy asszonytól megszabadulni ugyanis tiszta haszon. Először: nem pazarol többé az ember se pénzt, se szívet, se ideget, se becsületet. Másodszor: az ember ráköltheti a pénzét, szívét, idegét, becsületét egy új nőre. (…) Pokolba a parasztnak, féregnek való nosztalgiával, tűzre minden pesti gondolattal, magyar gonddal, magyar ragadással. Fel a nagy utakra, a nagy próbálkozásra, a csoda nagy idegenre! Ott messze is süt izzón a nap, ott is illatos a virág, forró az asszonycsók, zengő a dal és csillogó az arany. Mit silbakoljak a rút magyar tragédia függönye előtt? Mit dideregjek gaz és ostoba önmarcangolása láttán, mit fájjon nekem a pesti hitványság kínszenvedése, mit pusztítsam büszke életkedvem, egészséges élni akarásom, jogos emberi nyugalmam a magyar pusztulással? Miért legyek jó fia, hű fia egy rossz hazának, hűtlen hazának! Hátam mögött a magyar táj: hadd maradjon. Hátam mögött a magyar pusztulás: hadd pusztuljon. Nem kellettem, nekem se kell. Gyenge népem, gyáva népem, hitvány népség, mi közöm már hozzád. Munka, gondolat, szabadság, erő, forradalmi láz: én felétek indulok, előre. Vissza se pillantok rátok… Lehetetlen nem hallani a 91 évvel ezelőtti kis-bolsevista emigráns hangjában Heller Ágnes, Kis János, Halmai Gábor, Magyar Bálint és a többiek „jogállami” hangját, és a magyarságtól való végleges elidegenedettséget. Világos, hogy itt már nemcsak „világforradalmi kísérletük” bukása miatti keserűségük szólal meg, hanem az a gyűlölet, amely betöltötte a lelküket már akkor is, amikor még sikeresek voltak és benne ültek a hatalomban. Hiszen, mit is csináltak akkor? Elsősorban gyilkoltak.

  „Az utolsó nyáron”

András Ferenc filmrendező emlékezik Csengey Dénesre (4.oldal)

– Milyennek látja a költőt, ha visszagondol rá?

– Ugyanolyannak, mint régen. Egy farmerruhás garabonciásnak, akinek hihetetlen tűz lobogott a szemében, főként kezdetben, amikor még úgy tűnt, hogy tényleg lesz rendszerváltás. A kislányom tudta, hogy Dénes költő és meg is kérdezte tőle, amikor találkoztak, „biztos, hogy nem te vagy Petőfi?” Hasonló természetű emberek lehettek, mind a ketten korán és tragikus módon hagytak itt bennünket, mérhetetlen fájdalmat okozva azoknak, akik közel álltak hozzájuk.

 Zsille Gábor: Mindszenty József és Stefan Wyszynski (5.oldal)

Az isteni gondviselés különös titka, hogy a vészterhes időkben mindig kerít egy-egy olyan egyházi vezetőt, aki bátor kiállásával utat mutat és sokak számára lelkierőt kölcsönöz. A XX. század második felében a száz sebből vérző Magyarországon és Lengyelországban is adatott ilyen vezéregyéniség a hívek számára: Mindszenty József és Stefan Wyszynski bíboros. A lengyel és a magyar nép immár ezer esztendeje tartó barátsága, közös szálakon szövődő történelme számos szép párhuzamot szült. Számos olyan, szellemi értelemben vett ikerpárt, akikről nyugodt szívvel állíthatjuk: akár egyenlőségjelet is tehetnénk a neveik közé. Az irodalmi nagyságok közül Petőfi Sándor és Adam Mickiewicz alakja forrt ekként egybe – hiszen mindketten a romantika korának lángelméi voltak, s egyaránt a hazafiság, a nemzeti függetlenség hirdetői, a forradalom lángjának táplálói. A magyar tanórákról ismert hasonlat szerint „Mickiewicz a lengyel Petőfi”, ám ez megfordítva is igaz: lengyel barátaink úgy tudják, hogy „Petőfi a magyar Mickiewicz”. Ez az oda-vissza rokonítás Mindszenty és Wyszynski esetében is érvényes: alakjuk, életútjuk és bátor következetességgel vállalt társadalmi szerepük megannyi vonatkozásban hasonló. Köbli Tamás domonkos szerzetes arra vállalkozott, hogy egy karcsú könyvben tömör összefoglalást nyújt e két főpásztor sorsának egyezéseiről.

 A megmerevedett káosz – már rendszer

Sulyok Katalin–Siklós László: Elsüllyedt birodalom c. könyvét ismerteti Győri Béla (7.oldal)

Amikor még a Nők Lapja című hetilap jó újság volt, ott dolgozott Sulyok Katalin, aki csecsemő- és gyermekgondozóként dolgozott, majd évekig alkalmi munkából élt. 1968-ban az egyik riportja kirobbanó sikert aratott. Férje, a szerzőpár, Siklós László 10 évig dolgozott a váci hajógyárban – segédmunkástól kultúrigazgatóig. Utána évekig alkalmi munkából élt: közveszélyes munkakerülő volt. Könyvük alcímének odaírták, hogy esszéregény. Lehet, hogy esszéregény, legyen meg a szerzők akarata, szerintem egy igen súlyos korrajz, a Kádárkorszak Magyarországáról. Könyvismertetőnk címéül adtam „A megmerevedett káosz – már rendszer” címet. A szerzők Szolzsenyicintől kérték kölcsön ezt a félmondatot. A könyv a legegyszerűbben szólva súlyánál, de beltartalmánál fogva is rendkívül figyelemreméltó. Több mint 700 könyvoldal, és számtalan, a hétköznapokból vett súlyos gondolat. Nyissuk ki hát ezt a különös könyvet, ami több mint 10 éven keresztül hevert a kiadóknál, mert bár elismerték erényeit, nem adták ki, mert nem volt hozzá bátorságuk.

Tehát az első mondatok. „Égesd el a kézirataimat – suttogta rekedten Katalin, egy héttel a halála előtt, a kórházi ágyon. Zavartan hallgattam, bólogattam. Szavakat várt. Ahogy akarod. Ha úgy akarod. Persze. Totális kiábrándulás. Útban a megsemmisülés felé. Ha lehetne, azt kérné, vele együtt. Szerette a tüzet nézni. Egyszer tüzet raktunk az udvaron, kivágott fák gallyaiból. Sokszor raktunk tüzet, mert sok megvénült, kiszáradt fát kellett kivágni. A törzsét felfűrészeltük, a cserépkályhában eltüzeltük. A gallytömeget az udvaron. Lajza megbabonázva nézte: négy lábát terpeszbe szétrakva, megmerevedett, és keservesen nyávogott. Végignézte, amíg elhamvadt, csak parázs maradt. Totális kiábrándulás vezetett bennünket oda, hogy elégessük megjelent könyveink megmaradt példányait. A rendszerváltás csődje, a nihil, látni az alattomos hatalomátvételt. És most következnek a kéziratok. Minek tovább őrizni, ha úgyse lesz belőlük könyv.

 Piacvezető magyar készülékek (9.oldal)

A MEDISO Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft. Kapta a 2010. évi Magyar Innovációs Nagydíjat, az elismerést március 29-én adták át a Parlamentben. Az ünnepségen Schmitt Pál köztársasági elnök kiemelte: a magyar tulajdonú, diagnosztikai eszközöket gyártó cég a folytonos megújulásra építi piacvezető helyét. A kft. a díjat az általa kifejlesztett NanoPET/ CTTM kisállat-vizsgáló rendszerért nyerte el. Az államfő kiemelte: szakmai áttörés a most díjazott képalkotó berendezés, amely a laborállatok hatékonyabb vizsgálatával számos probléma feltérképezéséhez visz közelebb. A kitüntetéssel kapcsolatban dr. Németh Gábor orvos-kutatómérnökkel beszélgettünk, ugyanis ő a díjnyertes rendszer projektvezetője.

 A család gyógyír (9.oldal)

Nem kevesebbet állít Kopp Mária professzor asszony, mint hogy a család és a gyermek rendkívül fontos egészségvédő tényező. Saját kutatásaira és a nemzetközi irodalomra hivatkozik ennél az állításnál. Legutóbbi sajtótájékoztatóján Dr. Balogh Piroska társaságában erről a figyelemre méltó kutatási eredményről beszélt. Először nem a saját kutatásairól szólt, hanem hivatkozott az International Journal of Epidemiology közléseire. A finn társadalomban 1996-2000 között vizsgálták a 30 és a 64 év közötti férfiak közül az élettársi kapcsolatban élők, az egyedül élők, és a családban élők egészségi állapotát. Megállapították, hogy a családban élők egészségi állapota sokkal tökéletesebb, mint az élettársi kapcsolatban élők, vagy az ún. magányosan, szingli állapotban élők körében. Megállapították, hogy a gyermektelenség súlyos egészségkárosító tényező.

 Művészinterjú Rusz Milánnal, a Magyarországi Szerb Színház igazgatójával (10.oldal)

Írtam egy passiójátékot, a szentendrei betlehemes játékok és a csíksomlyói iskoladrámák alapján. A címe: Szentendrei Evangélium. Annak idején a Kerényi által rendezett Csíksomlyói passióban játszottam a Várszínházban, s ezzel a darabbal Olaszországban is turnéztunk. Nagyon megragadott ez a passiójáték, bár nem az ortodoxia szellemiségét tükrözi a szentek színrevitele. Ezért nem írtak passiójátékot a görög-keletiek. Mi viszont itt élünk Magyarországon, s ez nekem nagyon hiányzott, s megfogalmazódott bennem: olyan gazdag a szentendrei szerb hagyomány, hogy ez alapján írok egy passiójátékot. Ezt 1993-ban mutattuk be az akkori Nemzeti Színházban – akkor még a győri társulat tagja voltam –, a Hevesi Sándor téren Ablonczy László igazgatása alatt. Ő találta ki az első kisebbségi színjátszó fesztivált, s helyett adott a rendezvénynek a Nemzeti Színházban. Maga a fesztivál a Várszínházban volt, de a mi produkciónkat beengedték a nagyszínpadra. Ez a darab volt tehát a legújabbkori hazai szerb színjátszás alapja.

 KMB-siker Amerikában (12.oldal)

Jenei Szilveszter: Két évvel ezelőtt, 2009 októberében voltunk először az USA-ban az 1956-os megemlékezések kapcsán. Akkor a Los Angeles-i magyar református egyházközség vezetője, Jakabffy Zsolt lelkipásztor hívott meg minket. Ez a rendezvény nagyon nagy sikert aratott, a főkonzul, dr. Bokor Balázs akkor egy szívhez szóló köszönőlevelet írt nekünk. Ez volt az előzménye a mostani meghívásnak. Március 9-én indultunk Los Angelesbe, hogy részt vegyünk a kinti magyarok ünnepi műsorain. Három koncertet adtunk, ebből egyet a konzulátus ünnepi rendezvényén. Műsorunk első részében megzenésített Petőfi-verseket játszottunk és Margit József A költő visszatér rockoperájából is felcsendültek részletek. A versek tolmácsolásában segítségünkre volt Tóth István színész-énekes, aki mellesleg a New York-i Magyar Színház művészeti konzultánsa. A műsor második része viszont már egy igazi KMB-koncert volt. Aztán a „harmadik” félidőben Illés- és Fonográf -dalokat is énekeltünk. Ez volt a „desszert” a vacsorához…

 Valami bűzlik Szegeden (18.oldal)

Közel félmilliárd forintot követel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Szegedtől, mert a 2007-ben befejeződött csatornaberuházás során a város szabálytalanságot követett el.

– Mi volt a szabálytalanság az NFÜ szerint? – kérdeztem Kohári Nándortól, a szegedi önkormányzat fideszes képviselőjétől.

– 2006 decemberében, zárt ülésen hozott az akkori közgyűlés MSZP-SZDSZ- es többsége egy olyan döntést, amivel versenyeztetés és pályáztatás nélkül hozott előnybe egy jelentős befolyással bíró francia befektetőt a csatornáztatás ügyében. A városi közmű-működtetésről szóló együttműködési keretmegállapodás eredetileg 2015. december 31- én lejáró határidejét Botka László polgármester előterjesztésére a szegedi közgyűlés 2006 decemberében meghosszabbította – 2024. december 31-éig. Tehát 2015-ben járt volna le eredetileg a francia cégnek adott koncesszió, amit meglehetősen sietősen és furcsa módon hosszabbítottak meg kilenc évvel. A Fidesz álláspontja ezzel kapcsolatosan egyértelmű: a közműveket állami és önkormányzati kézben szeretnénk megtartani, tehát magyar köztulajdonban. Botka Lászlóék viszont a külföldi befektetőket preferálták a saját városukkal szemben. Hiszen 2015-ben visszaállt volna a korábbi állapot. Az Európai Bizottság a versenyeztetés és a közbeszerzés teljes hiányára utalt, mert Szegeden így egy magánbefektetőnek biztosítottak jelentős piaci részesedést.

 Szőcs Zoltán: A magyar író és a magyar valószínűtlenség (15.oldal)

A múlt héten egy belvárosi étteremben, barátainak gyűrűjétől körbevéve, Csurka István megünnepelte aktuális születésnapját. Az esemény viccelődős hangvételét meghatározta egy, a Mester tiszteletére írt, de őt jócskán packázó pamflet kellően gunyoros felolvasása. Vidám volt az este, finomak az italok, minőségi az étel, de bizony a bőréből senki sem tud kibújni, az ilyen magamfajta unalmas, meditáló alkat sem. Az asztalnál ülve egész idő alatt azon járt az eszem, hogy minden születésnap valójában leltár, méghozzá kettős leltár: egyik, ahogyan mi látjuk a magunk életét, másik, ahogyan hivatalosan értékelik. Rendkívül ritkán fordul elő, hogy ez a kettő fedje egymást. Ezen a ponton jutott eszembe és motoszkált bennem mindvégig Szabó Dezső néhány mondata. Már hazafelé menet áldottam a sorsot, hogy nem nekem kellett pohárköszöntőt mondanom, mert komolykodó okvetetlenkedésemmel azonnal le is hűtöttem volna a vacsora hangulatát. Vidám eseményekre engem nem szabad meghívni.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu