vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.01. 

Elkezdődött

Kedden megkezdte az alkotmánytervezet vitáját az Országgyűlés, amelyet ezúttal nevezhetünk Alkotmányozó Nemzetgyűlésnek is. Ez nagy pillanat. A Habsburgok trónfosztása óta, amely 1849-ben történt a debreceni Nagytemplomban és a szabadságharc körülményei között megválasztott nemzetgyűlés műve volt, nem fogott hozzá ilyen tiszta felhatalmazású választott testület az alkotmányozáshoz. Deák és Eötvös országgyűlése elsősorban a kiegyezéssel foglalkozott, a bécsi udvarral volt kénytelen alkudozni és Kossuth kimaradt belőle. A Horthy Miklóst kormányzóvá emelő gyülekezet munkáját beárnyékolták az előzmények, az áruló Károlyi és a kommün, s még inkább a közelgő, már sejthető országcsonkolás, a halálos ítélet.

Most magunk vagyunk a szűk hazában, amely azonban szépen bővül a magunkhoz ölelt és állampolgárrá váló magyar testvéreinkkel. Jelképesen szép, hogy ez a két folyamat egybeesik.

Most mindössze egy kicsiny, a saját piszkában fetrengő, magát pártnak nevező csoport zajongása, sápítozása és aknamunkája zavarja meg az alkotmányozást. Az SZDSZ gyenge és lusta folytatásának tekinthető LMP és a saját nemzetellenes múltjába, hosszú évtizedek óta folyó hazudozásaiba, gazemberségeibe belegabalyodott MSZP. Hányadik átalakulása már ez ennek a volt kommunista pártnak? Rákositól Kádáron át Gyurcsányig és most az utolsó nímandig? Most arra hivatkoznak, hogy mint párt, mint megválasztott képviselőcsoport ott kellene legyenek, de nem jönnek el, mert úgyis leszavazzák őket. Lehet. De nem ez a probléma: mint emberekre nincs rájuk szükség. Szekeres, Gyurcsány mint alkotmányozó? Nem! Nagyon helyes, hogy távolmaradnak. Még távolabbra kellene menniük.

Állapítsuk meg: mind a sajtó, mind az alkotmányozó kétharmad többet foglalkozik a kelleténél az ő távolmaradásukkal. Mintha nélkülük nem volna teljes a Ház. Nem igaz. Semmi szükség rájuk. Jobb, ha nem ütik bele a pofájukat az alkotmányba. Mit is mondhatnának? Szekeres, Gyurcsány, Lendvai Ildikó, Mesterházy és a többiek. Ha megnézzük, hogy mit hagytak hátra erre a kormányra, mire vezetett a felperzselt föld taktikája, az eladósítás, a végtelenített szajrézás, hát nem felülértékelné őket meghívni az Alkotmányozó Nemzetgyűlésbe? Semmi keresnivalójuk nincs ott.

Alkossa meg a törvényt a kétharmados többség, amelyet éppen evégett segített kétharmadra a felvilágosult, józan keresztény többség, de jót, szilárdat, magyart és maradék kincseinket, vagyonunkat mindentől, akár Brüsszeltől is megvédő, „ércnél maradandóbb” művet alkosson.

Azt hisszük, ezen a tavaszon ezt kívánja a magyar nemzet.

 

Csurka István