vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.01. 

Új esély: önellátó családi gazdaságok

Hatvan családnak, mintegy százötven nehéz körülmények között élő embernek nyújtott eddig közvetlen megélhetési lehetőséget a Gyulán fél éve működő mezőgazdasági szociális program. Minderről és a város mezőgazdasági programjáról Alt Norberttel, Gyula alpolgármesterével beszélgettünk.

 – Milyen előzményei voltak ennek a szociális programnak?

 – Három évvel ezelőtt indítottunk be egy ún. szociális földprogramot kb. tíz család bevonásával. Vetőmagot vettünk, s azon a területen, amelyet az önkormányzat ingyenesen biztosított a jelentkezők számára, kellett gazdálkodni. Az első év elég nehezen indult, s a programban résztvevők fele lemorzsolódott. De mi nem adtuk föl, újabb családok jelentkeztek az újból meghirdetett programra, s így kibővült a létszám tizenöt családra. S idén pedig már eljutottunk a bevezetőben említett szintre.

 – Milyen feltétellel lehet a családoknak bekapcsolódni ebbe a programba és mekkora az önkormányzati földterület?

 – Az első évben egy fél hektáros, felparcellázott területen gazdálkodhattak. A második évben is ekkora területen, de akkor egy olyan szerencse ért bennünket, hogy egy városrehabilitációs pályázat keretén belül pluszforrásokat lehetett bevonni hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felzárkóztatására. Ebben a pályázatban feltüntettük, hogy családi szövetkezetet szeretnénk létesíteni, s így az eredeti program kiegészült az állattartással. Most pedig nem csak fél, hanem több mint egy hektáros önkormányzati területen tudnak gazdálkodni a rászorulók. A családi szövetkezet programja alapján osztottunk vetőmagot háztáji gazdálkodásra, a második pillér pedig: az állatok kihelyezése a családoknak. Ezeken kívül központilag döntünk arról, hogy a kijelölt önkormányzati földeken milyen növényeket termeljenek nagyobb mennyiségben, melyeket később értékesítünk.

 – Tehát, akinek nagyobb földterület van a birtokában, de nincs pénze vetőmagra, palántára, annak biztosítanak az önellátáshoz?

 – Békés megyében vannak a legjobb földek, de mégis itt a legmagasabb a munkanélküliség. Ezen a tarthatatlan helyzeten kívántunk változtatni. Mi nem egy teljesen újszerű dolgot találtunk ki, hiszen a háztáji gazdálkodásnak nagy múltja volt a megyében. Azt nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a portákat felveri a gaz, s nem termelnek ott semmit. Ezért is indítottuk el ezt a programot. Közben megteremtjük az ún. fölösleges termékek piacát is, tehát az értékesítésben is segítünk, így a pluszban termelt zöldségek egyrészt a helyi közétkeztetés alapanyagai lesznek.

 – A program résztvevői az értékesítésnél egy bizonyos százalékot visszajuttatnak az önkormányzatnak? S mi van akkor, ha valaki egy fél év múlva kilép a programból?

 – Az új szériában semmilyen negatív tapasztalatunk nincs. Az állattartás feltétele pedig az állományt nevelése. Tehát a gazdálkodó levághat az állományból, el is adhat belőle, fel is dolgozhatja. A lényeg, hogy az ellenértéket a szaporulatból fizethetik vissza az emberek. Egy kecskéért egy kecskét, egy malacért egy malacot kell visszaszolgáltatni. Ez a rendszer azért jó, mert a visszavitt szaporulatot újabb családokhoz helyezheti ki. Az önkormányzati területen a vadnövények ültetését, s azok terméseinek szüretelését szeretnénk megoldani. Az itt dolgozók az elvégzett munka arányában kapnak a bevételből. Akik pedig háztájiban művelnek, azoktól semmit sem kérünk. A lényeg: álljanak meg a saját lábukon a jövőben, s tanulják meg a háztáji gazdálkodás és az értékesítés fortélyait.

 – Mi van akkor, ha valakit érdekel a téma, csak nincsenek mezőgazdasági ismeretei?

 – Segítünk azoknak, akik kevésbé tájékozottak a háztáji gazdálkodásban és az állattartásban. Egy állatorvos is segít bennünket, ahogy Kiss József agrármérnök úr, a program koordinátora is. Eddig mindenki megoldotta a felvetődött problémákat, s mára a kecskeállományunk is gyarapodott. Tehát nagyon kedvező tapasztalatokról tudok beszámolni.

 – Tudtommal az önkormányzat az állattartás és a konyhakerti termelés beindítása mellett a rászoruló családoknak többletbevételi lehetőséget is kínál. Ez azt jelenti, hogy aki akar, az elmehet pl. húsfeldolgozóba munkát vállalni?

 – Ez az önkormányzati területeken folyó termelésre vonatkozik. Ha mi úgy döntünk, hogy  ezeken a földeken fűszerpaprikát termesztünk, akkor az abból befolyt összeget a munkában résztvevők közt osztjuk ki. Egy naplóban vezetjük azt, ki mennyi időt töltött munkával a központi földeken.

 – A február 24-ei képviselő-testületi ülésen egyhangúlag fogadták el a város mezőgazdasági programját. Ez mit tartalmaz?

 – Októberben még a település gazdálkodóiról sem rendelkeztünk adatbázissal. Sajnos ezzel a területtel az elmúlt húsz évben igen keveset foglalkoztak mind országos, mind helyi szinten. Így szinte a nulláról kellett mindent kezdenünk. Olyan célok fogalmazódnak meg a mezőgazdasági programban, mint a gyulai termékpolc-rendszer kialakítása, az önkormányzati faiskola, a piac felújítása, valamint mezőgazdasági közmunkaprogram. Március 13-án rendeztük meg a Gyulai Tejnapot, melyen helyi tejtermelők mutatkoztak be termékeikkel. Szeretnénk népszerűsíteni a helyi termékeket a termékpolc-rendszer kialakításával. Ennek a lényege: azok a helyi kiskereskedők, akik a gyulai termékeket árulják, jogosulttá váljanak arra, hogy az önkormányzat segélyezésében irányítottan részt vegyenek. Az önkormányzat étkezési jegyeket bocsát ki, s ezeket a gyulai termékeket kínáló boltokban lehet beváltani. Egy helyi védjegyet is meg szeretnénk alkotni. Gyulának jelentős a mezőgazdasági múltja, a régi marhavásárok is itt kezdődtek, és Nürnbergben fejeződtek be. Sajnos ennek a kultúrának az elmúlt fél évszázadban eltűntek a hagyományai. Ezeket szeretnénk ezekkel a programokkal visszaállítani. Kiemelten kezelnénk a mezőgazdaságot, annak a tudtában is, hogy jelentős a turizmusból befolyó bevétel. Meg lehet találni az agrárium és a turizmus közötti kapcsolódási pontokat is. A tejnapi rendezvényhez készítettünk egy kiadványt, melyben térképmelléklettel is feltüntettük azokat a gazdákat, akik tejtermeléssel foglalkoznak. Az ideérkező turisták pedig ezen kiadvány alapján meglátogatják a gazdákat. Már jelezték felénk a termelők, hogy kiadványunk alapján keresték föl őket. Ilyen gyors sikerre nem is számítottunk. Egy gasztronómiai ház kialakítása is terveink között szerepel.

 – Mindez mekkora forrást igényel?

 – Nem százmilliókról van itt szó, hanem jóval kevesebb összegről. A költségvetésben 2,5 milliós keretet különítettünk el erre a területre. Mindez azt mutatja, hogyha megvan az akarat, akkor relatív kevés pénzből is érdemi eredményeket lehet elérni.

 

Medveczky Attila