vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.01. 

Provokáció a kassai emléknapon

A Magyar Köztársaság Nagykövetsége, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete, a Kassai Polgári Klub és a Major család szervezésében került sor március 14-én, 14.30 órai kezdettel az Esterházy János Emléknapra, amelyen a mártírgróf születésének 110. évfordulójára emlékeztek Kassán, és mellszobrát helyezték el a Csáky-Dessewffy palota udvarán. A kassai Esterházy emlékünnepséget sajnálatos módon szlovák szélsőségesek egy csoportja bekiabálásokkal próbált megzavarni. Peter Kalmus képzőművész pedig toalettpapírba próbálta becsomagolni az alkotást, amelyet a jelenlevők megakadályoztak. Az eseményekről Martényi Árpádot, az Esterházy János Emlékbizottság elnökét kérdeztük.

 – Tisztelt elnök úr! Ön a rendezvény szónokaként szem- és fültanúja volt az incidensnek. Ezt a megemlékezést szlovák rendőrök is biztosították?

 – Nem láttam rendőröket sem a palota udvarán, sem az épület előtt.

 – A szlovák szélsőségesek hol tartózkodtak? Az utcán, vagy a palota udvarán?

 – Az utcán szlovák nemzeti zászlót lobogtattak, és közben azt skandálták: „fasiszti”. Hogy ez ránk vonatkozik-e, vagy Esterházyra, azt nem tudhatom. Az utca és az udvar között egy fal húzódik vasrácsokkal, így kintről láthatták, mi történik. Nyilvánvaló, hogy egyes szélsőséges elemek beszivárogtak az udvarra, de ez egészen a leleplezésig nem tűnt föl nekünk, mert csendben voltak.

 – Kalmus végig az udvaron tartózkodott?

 – Én nem ismertem ezt az embert, de a történtek után beazonosítva: igen ott állt köztünk barna kabátban, lófarkos frizurában a rendezvény elejétől fogva. A leleplezés után lépett a szoborhoz, és kezdte azt WC-papírral betekerni. Akkor odaléptek hozzá az ünnepség kassai rendezői, és eltávolították onnan, majd leszedték a papírdarabokat a szoborról.

 – Azt mondják, hogy akik Kalmussal dulakodtak, azokon önkényuralmi jelképek voltak. Ezt meg tudja erősíteni?

 – Erről nem tudok. Az udvaron nem tartózkodtak ilyen jelvényekkel viselő fiatalok. Később arról informáltak, hogy a dulakodás kint az utcán történt. Kalmust pedig ketten távolították el a szobor mellől. Majd még egyszer megkísérelt odalépni a szoborhoz, de akkor már leteperték a földre. Ezután fölállt és hátrébb húzódott.

 – Kinek a tulajdonában van ez a palota?

 – A Major-család vette meg ezt az épületet, s ők engedélyezték azt, hogy a palota tágas udvarában helyezzük el a mellszobrot. Arra nem is Esterházy János neve van felírva, hanem a 7832-es szám, ami a mártír politikus rabszáma volt a mirovi börtönben halála előtt.

 – Ön jól ismeri Esterházy János életét. 1938-ban azt mondta a mártír politikus: „a szlovákok nemzeti érzéseit tartsák a legmélyebb tiszteletben, engedjék meg, hogy ugyanúgy élhessenek itt, mint ahogy azt mi magunknak odaát követeljük.” Erről akkor mit sem tudhatnak egyes szlovák hőbörgők.

 – Ünnepi beszédemnek is az ön által idézet mondat volt az egyik pillére. Kassán Esterházy János politikai pályájának két momentumát emeltem ki. Amikor 1935-ben Esterházy Kassa város képviselője lett a prágai parlamentben, akkor is azt nyilatkozta, hogy a magyaroknak és a szlovákoknak békességben kell egymás mellett élni. Kassa átadására 1938. november 11-én került sor. Ezen az alkalmon Horthy Miklós kormányzó is jelen volt. Mint Kassa város képviselője, Esterházy János is a fogadó bizottság tagja volt. Itt elmondott beszédében szlovákul jelentette be, hogy ő Csehszlovákiában marad és sorsközösséget vállal azzal a 60-70 ezer magyarral, akiknek szintén ez a sors jutott. Akkor mondta azt a nevezetes mondatot, amit ön az előbb idézett.

 – Vannak olyan szlovák történészek, akik elismerik Esterházy nagyságát, humánumát?

 – Hogyne! 2007-ben, Esterházy János halálának 50. évfordulóján rendeztünk Budapesten egy történészi konferenciát. Ezen két szlovák történész is előadást tartott. Ők objektíven, pozitívan értékelték a politikus tevékenységét, arra hívták föl a figyelmet, hogy Esterházy János a Kárpát-medencei népek békés egymás mellett élését hangsúlyozta, s ebben a szellemben is tevékenykedett.

 – Igaz, hogy Esterházy egy időben az önálló Szlovákia mellett szállt síkra?

 – Ő nem elszakadást, hanem a szlovák és kárpátaljai területek autonómiáját szerette volna. 1939. március 14-én megalakult az önálló szlovák állam, s ezt a tényt Esterházy üdvözölte. Úgy gondolta, hogy Szlovákiában könnyebb lesz a magyarok sorsa, mint Csehszlovákiában, ahol a cseh uralom valósult meg.

 – A mártír politikus Szlovákiában még mindig háborús bűnösnek van elkönyvelve. Felkeresték-e a Híd elnökét, aki ugye a kormánykoalíció oszlopos tagja, hogy tegyen valamit ez ellen?

 – Konkrétan ezzel a kéréssel nem fordultunk Bugár Bélához. Ő hajdan többször volt jelen a Magyar Koalíció Pártja vezetőjeként emlékünnepségeinken. Amikor március 13-án, Budapesten, a Szép utcában, az Esterházy-emléktáblánál tartottuk ünnepségünket, akkor egy fiatalember a Híd-Most párt nevében koszorúzott. Úgy hiszem, hogy aki józan gondolkodású, az mindent megtesz Esterházy János rehabilitációjáért.

 – Egy helyütt azt olvastam, hogy Esterházyt „fehér zsidónak” nevezték, mivel ő volt az egyetlen képviselő, aki a parlamentben ellenezte a zsidók deportálását. Emiatt ellenségnek tekintették Esterházyt, aki egy alkalommal alig tudta elkerülni a meglincselést. Ennek ellenére három évvel ezelőtt a Szombatban egy cikk jelent meg, ami Esterházy Jánost úgy tüntette föl, mintha Mussolinivel és Hitlerrel szimpatizált volna.

 – A Szombatban megjelent cikk válasz volt Németh Zsolt Esterházy János zsidómentő tevékenységét méltató írására. Jehuda Lahav azt írta le, hogy Esterházy igazából nem is volt zsidómentő. Holott valóban jegyzőkönyv tanúsítja, hogy Esterházy volt egyedül, aki ellene szavazott a deportálást kimondó kormányhatározatnak. Az tény, hogy Esterházy János nem rajongott a zsidókért, de keresztényként nem tudta elfogadni, sőt ellenezte a deportálásukat. Esterházy mentette a lengyel, és a szlovákiai zsidókat is. Útleveleket szerzett nekik, s ez mutatja, olyan keresztény politikus volt, aki a nehéz időkben tudta, hová is kell állni.

 – Az idei évfordulónak nem Kassa volt az egyedüli helyszíne. Az Emlékbizottság hány helyen volt jelen?

 – 1991-ben avattuk a Szép utcai emléktáblát, s ez volt az első nyilvános Esterházy János-emlékhely. Azóta a Rákóczi Szövetség és az Esterházy János Emlékbizottság minden évben itt ünnepel. A 110. évforduló alkalmából Kövér László, a parlament elnöke meghívta az ünneplőket az Országgyűlésbe. Erre március 11-én, pénteken került sor az Országház Felsőházi termében. A nyitóbeszédet Kövér László házelnök mondta, Schmitt Pál köztársasági elnök pedig kitüntetéseket adott át. A Rákóczi Szövetség és az Emlékbizottság szervezésében március 13-án, vasárnap 9 órakor emlékmisét tartottak a Ferenciek terén lévő ferences templomban, majd 10.30-kor koszorúzásra került sor a Szép utcai emléktáblánál. Aznap délután, Nyitraújlakon, a mártír politikus szülőfalujában, a római katolikus templomban Esterházy-emléktáblát avattunk. A háromnyelvű – szlovák, magyar és lengyel nyelvű – emléktáblán olvasható: „az újlaki gróf Esterházy család emlékére, mely segítője és támogatója volt a község lakosainak. Készült e föld szülöttje – a kommunista rendszer áldozata – Esterházy János képviselő születésének 110. évfordulóján”. Az emléktábla leleplezése előtt Nyitraújlakon megkoszorúztuk Esterházy János jelképes síremlékét, majd a katolikus templomban kétnyelvű misét celebrált Durco Zoltán, a Nyitrai Egyházmegye püspöki helynöke. Az ünnepi rendezvény után a falu kultúrházába jöttünk öszsze szlovákok, magyarok, s minden résztvevő megértette azt, mi ennek a megemlékezésnek a lényege. Ezért nem csak mi, hanem Budapesten és Szlovákiában is több helyen megemlékeztek Esterházy János születésének 110. évfordulójáról.

 

Medveczky Attila