vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.08. 

Az elkötelezettség próbatétele – könyvbemutató Sárospatakon

Dobay Béla nyugalmazott gimnáziumi tanár és közéleti személyiség, összefoglaló jellegű életmű-kötetének bemutatójára került sor hétfőn Sárospatakon.

„Az elkötelezettség próbatétele” címmel válogatott beszédeit és írásait – válogatott szellemi produktumait - adta közre a szerző, amely a Sárospataki Népfőiskola Egyesület kiadásában látott napvilágot. A rendezvényen szép számban felvidékiek is jelen voltak Királyhelmectől és Nagykapostól Komáromig. Nem véletlen ez, hisz a szerző tudományos munkássága és közéleti szerepe túlnyúlik Sárospatak, de a mai Magyarország határain is.

Dobay Béla oktató- nevelő tevékenysége mellett már az 1960-as évektől Sárospatak és a határon túli magyar lakosság között kapcsolatépítő szerepet vállalt. Személyes és szakmai kapcsolatai révén épült ki az egyes gimnáziumok testvériskola-hálózata, de mindemellett hamar részese lett (és máig az!) a határon túli magyar társadalmi és szellemi életnek is.

1968-ban a pozsonyi Komensky Egyetem tanszékvezető docense, dr. Jakab István ösztönzésére bekapcsolódott a határokon túli feladatokat is felvállaló magyar nyelvművelésbe. Ebben az évben jelent meg első nyelvművelő írása az Új Szó hasábjain, Zavaró nyelvi jelek címmel. A kassai Kazinczy Nyelvművelő napok neves előadói sorában is szerepelt. A szerző szakmai elismertségét, nagyrabecsülését mutatja, hogy 1972-től már a felvidéki magyar pedagógusok továbbképzésében is igényelték a közreműködését, amelyre az eperjesi Pedagógiai Intézet Magyar Nyelvi Kabinetje kérte fel.

Azóta is számtalan Bodrogköz és Ung-vidéki megemlékezés, pedagógusnapok, konferenciák, emléktábla- és szoboravatások, ünnepi szónoka volt, nem beszélve a távolabbi szerepléseiről. Dobay Béla munkássága mindemellett elválaszthatatlanul összeforrt Sárospatak közművelődésével, ahol írásai nyomán megismerhették a határon túl működő civil szervezetek életre hívóit, szervezőit, a Csemadokban vagy a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Irodalmi és Művelődési Körben végzett kultúrmunkát. Munkásságát elismerik az irodalommal, a nyelvészettel, a történelemmel és a helytörténettel foglalkozó szakemberek egyaránt.

A most bemutatott kötet előszavában Dr. Tamás Edit sárospataki múzeumigazgató így jellemzi a szerző korábbi írásait és magát a kötetet: „Dobay Béla változatos, tartalmilag sokrétű írásai, tanulmányai a magyar közművelődés értékes, Sárospatakhoz, a volt pataki diákokhoz, tudósokhoz, Északkelet-Magyarország történelmi személyiségeihez, az anyaországi és határon túli magyar irodalom ismert, sok esetben kortárs alakjaihoz kapcsolódó dokumentumok. Ezek egy csokorba kötése fontos kutatói....lényeges , hasznos forrásanyag közvetlen környezetünk helytörténetéhez...Az elkötelezettség próbatétele címmel összeállított kötete hiányt pótol. Egy csokorba fogja a tanár úr elmúlt évtizedekben megjelent írásai bizonyos részét, illetve tartalmazza a különböző alkalmakkor elmondott beszédeit.”

A kiadvány olyan kordokumentumokra és összefüggésekre is fényt vet, amelyek hozzásegíthetik az olvasót a magyar művelődéstörténet szempontjából nevezetes térség (Sárospatak és környéke) szellemi hagyatékának egyre méltóbb megismeréséhez.

 

(Forrás: felvidek.ma)