vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.08. 

Ismét látogatható Assisi Szent Ferenc sírja

Ez év február 25-től felújítási munkálatok miatt zárva tartották Assisi Szent Ferenc sírját a bazilika altemplomában található kriptában. A most először végzett felújítási munkák után, április 9-től a hívek újból imádkozhatnak Assisi nagy szentjének síremlékénél. A felújításról április 9-én délelőtt sajtóértekezletet tartanak a kolostorban. Videó-összeköttetésben jelen lesz az új olasz kulturális miniszter, Giancarlo Galan, aki előző nap, április 8-án délután személyesen is látogatást tesz Assisiben. 19 órakor ünnepi szertartás lesz Angelo Bagnasco bíboros, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke vezetésével. A körmeneten és a vesperáson jelen lesznek a ferences rend ágainak képviselői.

 Assisi Szent Ferenc földi maradványai az alsó bazilika főoltára alatti kriptában nyugszanak. Szent Ferenc 1226. október 3-án hunyt el, holttestét kezdetben egy kis kápolnában őrizték rendtársai. Négy évvel később helyezték el urnáját az alsó bazilika főoltára alá. Sírja évszázadokon keresztül rejtettségben volt, X. Szent Piusz pápa utasítására 1918-ban eltávolították a sziklatömböt, amely a földi maradványait tartalmazó urnát körülvette.

 A jelenlegi kriptát 1932-ben építették meg neoklasszikus stílusban. 1978-ban VI. Pál pápa rendeletére az egykori fémurnát plexiüveg urnára cserélték és visszatették az eredeti kőurnába.

 A kriptát ősi szokás szerint olajlámpással világítják meg. Az olajat minden évben más olasz tartomány ajándékozza a bazilikának, a polgári és egyházi közméltóságok ünnepélyes szertartás keretében adják át a bazilika ferences atyáinak.

 

(Forrás: Vatikáni Rádió/Magyar Kurír)