vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.08. 

Megjelent a Szedő Dénes-összkiadás első kötete

Szerb Antal írja az Utas és holdvilágban, hogy ezt az embert a régebbi századokban szentként tisztelték volna. A regényben megformált szerzetes alakját Szedő Dénes ferencesről mintázta, ahogy a pasaréti rendház udvarán lévő Borsos Miklós alkotta Szent Ferenc-szobor is a legendás ferences barát vonásait őrzi.

 A művész-szerzetes életművének összkiadására vállalkozott a Szent István Társulat. A sorozat első kötete, a műfordítások március végén jelent meg. A több mint nyolcszáz oldalas könyv anyagát Hidász Ferenc ferences gyűjtötte össze és rendezte nagy műgonddal sajtó alá. Az általa írt előszó és a szintén ferences Zatykó László utószava hozza emberközelbe, és helyezi el az egyetemes magyar irodalomban Szedő Dénest, aki a történelem szinte valamennyi korszakából és népétől talált kifinomult ízléséhez méltó alkotásokat, melyeket csodálatos, ízléssel és szakmai tudással ültetetett át magyarra.

Szedő Dénes 1902-ben Budapesten született, 1924-ben lépett be a ferences rendbe. Elsősorban a költészet és a rajz kifejezőeszközei álltak hozzá közel, de a zenében, különösen az énekben is az istenkeresés derűjét élte meg. Minden művészethez és művészihez vonzódott. A diktatúra éveiben a hatóságilag megszabott rendi kereteken kívül maradva, egy budai bérlakás csöppnyi szobájából is mennyei távlatokat tudott nyitni lelki gyermekeinek és művész barátainak egyaránt. Munkásságát Illyés Gyula, Weöres Sándor és Pilinszky János is nagyara értékelte. „A belső szabadság, a hit és a szeretet szabadsága végig meghatározta életét – írja róla Nemeskütry István. – Nem ismertem nála szerényebb, csöndesebb embert. Pedig ő az Utas és holdvilág egyik hőse. Aki Szerb Antal regényét olvasta, abban Szedő Dénes is él, örökre.” A pályatárs Vasadi Péter pedig a következő szavakkal búcsúztatta az 1983-ban elhunyt szerzetest: „Életműve nem csupán a hazai spiritualitásnak, hanem a teljes magyar kultúrának is szerves része.”

 A 830 oldalas kötet kapható a katolikus könyvesboltokban és a Margit körúti, illetve a pasaréti ferences rendház portáján. Ára: 3400 forint.

 

(Forrás: ferencesek.hu)