vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.08. 

Berlin: sikeres az elnökségünk

Rendkívül sikeresnek értékelte a magyar európai uniós elnökség első három hónapját a német külügyminiszter. Guido Westerwelle április 4-én Berlinben Martonyi János külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseket.

 A német külügyminiszter a Martonyi Jánossal folytatott berlini tárgyalásait követő közös sajtóértekezleten hétfőn kijelentette, hogy Euró­pa nagyot lépett előre a magyar elnökség első félidejében. Guido Westerwelle kiemelte, hogy elnöki minőségében Magyarország különösen fontos szerepet játszott az euró stabilizálását célzó döntések meghozatalában. Mindezzel összefüggésben Westerwelle köszönetet mondott a konstruktív magyar szerepvállalásért. A német diplomácia vezetője szerint a magyar uniós elnökség második félidejétől országa azt várja, hogy segítse az euró és általánosságban Európa stabilizálását, illetve versenyképességét célzó, az elmúlt hónapokban hozott döntések megvalósítását. Ezeket a döntéseket át kell ültetni a gyakorlatba – fogalmazott Westerwelle, s mindezt igen nagy feladatnak nevezve. A német külügyminiszter szerint a magyar uniós elnökségnek még igen sok a teendője. Így kiemelte a romák integrációjának kérdését és a Duna-stratégiát. Utalt arra, hogy Európa rendkívüli kihívások előtt áll. Mindennek fényében a magyar elnökség eddigi eredményei különösen jelentősek, amit a német kormány határozottan elismer – fogalmazott Westerwelle.

 Martonyi János a sajtóértekezleten azt emelte ki, hogy a kétoldalú kapcsolatok – beleértve a gazdaságiakat is – nagyon jól fejlődnek. A külügyminiszter szerint voltak és vannak is viták – például a válságadó kérdésében –, ugyanakkor éppen ezekben az időkben olyan óriási német befektetések kezdődnek Magyarországon, amelyek jelentős mértékben segítik az ország gazdasági növekedését.

 Martonyi János megköszönte a berlini partnereknek a segítséget, amelyet Németország és Westerwelle személyesen az uniós elnöki teendők ellátásához nyújtott. Ez jelentős tényezője volt annak, hogy az elnökség első három hónapja meglehetősen jó eredménnyel zárult – értékelte a magyar külügyminiszter.

 

(Forrás: MHO)