vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.08. 

Bezárt pénzmosoda

Dr. Gubcsi Lajos, a HM Zrínyi Média Kft. ügyvezető igazgatója a pénzcsapok elzárásáról, a katonai hivatás népszerűsítéséről és Kárpát-medencei létünk évezredes kulturális és történelmi emlékének feldolgozásáról.

– 2010. június 25-én nevezte ki önt Hende Csaba honvédelmi miniszter a HM Zrínyi Média Kft. ügyvezető igazgatójának. Megállja a helyét az a kijelentés, hogy eredménytartalékkal adták át önnek a szocialisták a kft vezetését?

 – Az elmúlt 10 évben eredménytartalékként összegyűlt több mint 230 millió forint. Ezt a szocialisták helyesen állítják. Erre hivatkozva azonban kétségbe vonják a mi pénzügyi mérlegünket. Azt mondják, hogy valótlan adatokat közlünk a Zrínyi Médiáról. Holott a mi állításunk igaz; február 18-án készült el – ráadásul ebben országos szinten elsők voltunk – a tavalyi évre vonatkozó auditált mérlegünk. Ebben az áll, hogy a mi megtakarításunk 2010-ben 238 millió forint volt. Ennek semmi köze az elmúlt 10 évben összegyűlt, különféle költségvetési rovatok alapján kimutatható eredménytartalék összegéhez, ami még most is megvan. A kft tavalyi költségvetési előirányzata és a hozzárendelt címkézett pénzek együttese jóval több, mint 1 milliárd forint volt, és azt is helyesen állítják a szocialisták, hogy ennek az összegnek a felét időarányosan elköltötték, így nekünk a második félévre 500 millió forint maradt. Ebből takarítottunk meg kerekítve 240 millió forintot, s elköltöttünk 260 milliót. Azaz közel 50 %-os volt a megtakarításunk a második fél évben.

Ennek sincs semmi köze a sokat hangoztatott eredménytartalékhoz. A megtakarított 240 millió forint haszna pedig ott maradt a számlánkon. A mi megtakarításunk két tételből áll össze, kb. fele-fele alapon. Az egyik: elzártuk a pénzcsapokat, mert minden alap nélkül ömlött ki a pénz különböző tételekre másfélszerestől egészen a hússzoros árig. Minden ilyen ügy mögött nagyon komoly szerződések álltak – magánjogi szerződések és közbeszerzések. Ezeket a szerződéseket mi valamilyen módon megszüntettük, vagy elálltunk tőlük. Előfordult, hogy rávettük a partnert, csökkentse az összeget. Így sikerült jelentős pénzmennyiséget spórolnunk, visszavennünk a szerződések tartalmának megváltoztatásával. Elfogadtattuk partnereink többségével: az, ami eddig történt, nem követhető, mert hamis. Ebből 130 millió forintot nyertünk három hónap alatt. Tehát júliustól októberig elzártuk az összes pénzcsapot, és megváltoztattuk az összes olyan szerződést, mely által alaptalanul – bár szerződésben rögzített módon – áramlott ki a pénzünk.

A tevékenységünk ésszerűvé tételével spóroltunk meg további mintegy 110 millió forintot. Így elértük, hogy 37-38 %-kal alacsonyabbra tervezett költésvetéssel kezdtük el a 2011-es évet úgy, hogy közben számtalan olyan új funkciót teremtettünk magunknak, melyre az előző vezetés képtelen volt. Az az előző vezetés, ami szocialista HM–kabinet irányítás alatt működött. Ennek a vezetésnek az volt a „filozófiája”, hogy kiadóként nem adott ki könyvet, folyóiratot, rendezvényszervezőként nem szervezett rendezvényt, és honlapkezelőként nem kezelt honlapot, hanem mindezt kiszervezte. Hogy miért? Mert ha ezeket elvégzi maga, és nem külsősökkel végezteti el, akkor nincs pénzmozgás, nincs pénzmosoda. Így nagy összegeket emeltek le a költségvetésből. Abból, hogy mi most több, mint 1 milliárd helyett 660 millióból is tudunk gazdálkodni, arra lehet következtetni, hogy a különbözet egy jelentős része volt a hűtlen kezeléssel kivitt pénz.

A „hűtlen kezelés” vádja biztosan megállja a helyét, mert a szerződésekből kiviláglik, hogy a piaci ár felett fizetett az előző vezetés. A szocialisták által emlegetett eredménytartaléknak tehát semmi köze a mi féléves eredményünkhöz, munkánkhoz. Ők az eredménytartalék összegével akarják kétségbe vonni azt, hogy nekünk 6 hónap alatt sikerült minden feladatot belülről megoldanunk. Ahogy a kft élére kerültem, kiadtam a jelszót: mi azért dolgozunk, hogy könyveket, folyóiratokat adjunk ki, honlapokat kezeljünk, magunk szervezzük a rendezvényeket. Ezt tesszük, és a számokból világosan kiderül, sokkal olcsóbban, mint az előző kormány idején.

 – Új funkciók teremtéséről beszélt. Említene ezek közül néhányat?

 – Ahogy előbb említettem: új honlapot hoztunk létre, s megújított formákban mi kezeljük a korábbiakat. Folyóiratokat adunk ki – s nem kiszervezzük ezek kiadását. Visszakapcsolódunk a NATO nemzetközi kommunikációs vérkeringésébe. Idén – az EU-val párhuzamosan – konferenciát szervezünk a katonai újságírás témakörében. Nagyszabású rendezvényeket tartunk a középiskolákban, hogy népszerűsítsük a katonai hivatást. Még egyszer kiemelem: nem azt tesszük, hogy a feladatot dupla-tripla áron átadjuk másnak, hanem magunk végezzük el. S amennyiben egy funkció ellátásához hiányzott a technikai feltétel, akkor a visszakért és elzárt pénzekből fejlesztettünk. Megteremtettük a műszaki kapacitását annak, hogy a Zrínyi egy fejlett médiacég legyen. Március 25-én adtuk át az önálló high-tech-kel felszerelt Zrínyi Média Filmstúdiót, úgy, hogy erre nem kértünk külön összeget, hanem a visszavett pénzből hoztuk létre.

 – Hogyan is történt az ilyen visszavétel?

 – Azt mondtam az egyik szerződéses partnerünk vezetőjének, hogy ez itt túl van számlázva, kérjük vissza a pénzt. Azt mondta, szó sem lehet róla, hiszen ők szállítottak. Negyedórás beszélgetés alatt sikerült meggyőznöm arról, hogy neki is jobb, ha visszaadja a pénzt. De több partnert is sikerült erre rávennem.

 – Inkább visszaadták a pénzt, minthogy per legyen belőle?

 – Ez teljesen független a perektől. Arra nem volt eddig példa, hogy valaki közbeszerzéssel, tételesen felsorolt áron szállít, s aztán jön egy új igazgató, s azt mondja, hogy irreálisan nagy összegek szerepelnek a szerződésben, s kérjük vissza a kifizetett összeg egy részét, s ezt a szállító végül tudomásul is veszi. Én meg mertem tenni ezt a lépést, s ez most láthatóan nem tetszik többeknek, bizonyára az érintettség okán. De így 2011-re gazdag cég lettünk. Azzal vádolnak most minket, hogy könyvet adunk ki, és filmstúdiót létesítünk. Mi azért vettük vissza másoktól a pénzt, hogy a már említett fejlesztésekkel a magyar honvédségnek folyamatosan, a legmagasabb szinten biztosítsunk kommunikációs- és médiamegjelenést.

 – Tehát ez nem tetszik egyeseknek.

 – Az, hogy a kft gazdagabb, az ellen nem lehet kifogásuk, de az ellen bizonyára van, hogy tőlük vettük vissza a pénzt. A minisztérium átvilágíttatta a Zrínyi Média-t, s kiderült, hogy valóban bűnügyek történtek. A HM úgy döntött, hogy ezen ügyekben rendőrségi feljelentést tesz. Innentől kezdve érthető, hogy miért indítottak el támadást a kft és személyem ellen. Miniszter úr közölte a sajtóval, hogy feljelentést tesz, s máris hazugságokkal támadtak minket. S mi hiába válaszoltunk ezekre a valótlanságokra, mert nem közölték azokat.

 –Számított ekkora támadásra?

 – Őszinte leszek: nem érdekelt. A támadás, a csalás, a lopás nem az én ügyem. Ha valakinek ez az ügye, az felel érte. Nekem azt kellett eldöntenem, hogy ha mindez megtörtént, átvigyük-e bírósági szakaszba. Átvisszük! Büntető feljelentéssel. Dr. Futó Barnabás erre konkrét felvilágosítást ad bárkinek, a múlt héttől ő a megbízott ügyvédünk. Mi ezzel ki is szálltunk az áradatból.

 – Gondolom, a Zrínyi Média munkája nyugodtabb körülmények közt zajlana, ha nem támadnák önöket.

 – Téved, aki azt hiszi, hogy a sajtótámadások elsöpörtek bennünket. Mindegy úgy megy tovább, nyilvánosan, a felügyelő bizottság működésével, a HM teljes támogatásával, ahogy eddig minden percben tavaly júliustól. Teljes támogatást kapunk azoktól, akik látják a munkánkat.

 – Ön nem csak ennek a kft-nek az ügyvezetője, szerteágazó társadalmi tevékenységet folytat. Olvasom: a Studium Generale alapító elnöke, az Országos Előadói Iroda alapítója, a Magyar Közgazdász Társaság elnökségi tagja, a Magyar Alapítványokért Egyesület elnöke, a Magyar-Német Gazdasági Klub főtitkára, a Magyar Művészetért Díj kuratóriumának elnöke. Tavaly, június 25-ei megbízását megelőzően saját vállalkozását vezette. S neve igen sok szoborhoz kapcsolódik.

 – Így van. 2006-ban az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparknak adományoztam az őseink nevű kőszoborpárt, Györfi Sándor monumentális alkotását, „Hun, magyar, kun őseink szeretett emlékére”. 2007 őszén az Élet című szoborcsoportot ajándékoztam a Székelyföldnek, „hálával a magyar nemzet javára hozott ezeréves székely áldozatért”, Székelyudvarhely főterén áll. A város főterén 2008-tól áll a Millennium-emlékmű, ami A Magyar Művészetért támogatása nélkül nem jött volna létre.

 – Régóta foglalkozik a magyar őstörténettel?

 – Sosem mélyültem el ebben a témában. Kisgyerekként a Magyar mondák c. könyvön nőttem föl. Bár ennek a könyvnek ismerjük a kortárs szerzőjét, de a mondák tartalma több mint kétezer éve cseng a fülünkbe. Hiszen nem csak magyar, hanem a hun mondákról is szó van. Ezeken a történeteken nőttem föl. Én nem tanulmányozom az őstörténetet, de abban hiszek: ha egy nép 1000-2000 éven keresztül őrzi a mondáit, akkor azok úgy történtek meg.

 – Említette a hunokat. Attila története azt igazolja-e önt szerint, hogy az összefogás erőt és sikert hoz egy nemzetnek? A széthúzás pedig, ami Attila halálát követte, a pusztuláshoz vezet?

 – Abban nem hiszek, hogy a széthúzás egy speciális magyar átok lenne. Más nemzet tagjai talán békében, egyetértésben élnek egymás mellett? Az tény, hogy történelmünkben sok a belháború, ahogy az is: ezeket kívülről szították. Ha a belharcok szétforgácsolják a magyar nemzet erejét, akkor nagyon könnyű a külső ellenségnek.

A magyar nemzet történelmében erre több példát találunk, s jó lenne, ha ezekre most is figyelnénk. Emlékezzünk vissza: Szent István halála óta munkálkodik nálunk valamilyen külföldi érdek egy-egy báb trónkövetelő, politikai erő támogatására.

 – A magyar történelemnek nem csak vesztett csatái voltak. Régi katonai dicsőségünk bemutatását mennyire tartja fontosnak a Zrínyi Média?

 – Mi hűségesek vagyunk névadónkhoz, ezért is nagyon sok ilyen jellegű könyvünk született. A „1000-1100 years ago – Hungary in the Carpathian Basin” című angol nyelvű könyv 2000 példányban a Zrínyi Média Kft. könyve, a HM nevében ajándék, gesztus az EU-elnökséget ellátó Magyarország vendégeinek, tárgyalópartnereinek. Erre mondják azt, hogy „Gubcsi Lajos könyve közpénzen.” Ez a könyv azóta eljutott a legjobb kezekbe és hálásak is érte. Örülünk ennek, mert az EU-elnökség ideje alatt jó szolgálnunk Magyarország ügyét. Aki kézbe veszi ezt a könyvet, megtudhatja: mi már 1100 évvel ezelőtt ebben a nagyon világosan körbehatárolt földrajzi környezetben és régióban olyan erős népként voltunk jelen, hogy az akkor itt élő kisebb népcsoportok szívesen vállalták azt, hogy az egységes magyar királyság alattvalói lesznek. Ez az angol nyelvű könyv arról szól, amiről a világnak fogalma sincs, arról, hogy mi 1100 éve hont találtunk magunknak, s néhány évvel később azt egy sokkal erősebb sereggel szemben úgy megvédtük, hogy 50 évig nyugatról nem mertek e földre lépni. Azt is tudniuk kell, hogy Szent Istvánnal megteremtettük a kor legerősebb és legjelentősebb államát, hiszen pl. a német-római birodalom korántsem volt egységes. Arra is büszke vagyok, hogy a híres, 907-es pozsonyi csatának, amelyről alig írnak a „hivatalos” történészek, a Magyar Művészetért Szoborkertben emléket állítottunk Árpád és fiai – Tarhos, Üllő és Jutocsa – címmel. Mindannyian a pozsonyi csatában estek el, de az ellenséget visszaverték. A mi könyvünk most angolul soha nem látott terjedelemben idézi a pozsonyi csatát. Ebben a kötetben így bemutatjuk az akkori magyar és európai hadviselés sajátosságait. Örülünk annak, hogy ezzel a könyvvel mi a magyar országképet kedvezően és objektíven alakíthatjuk.

 – Folytatják ezt a hagyományőrző tevékenységet?

 – A Zrínyi Médiának a magyar hagyományőrzés egyik leghűbb ápolójának kell lennie, azért, mert a média minden eszközével rendelkezik. Ez óriási felelősség és óriási lehetőség, amivel élni akarunk!

 

Medveczky Attila