vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.15. 

A ferences regula korai és mai értelmezései

A magyar ferences irodalomban régi hiányt pótol A ferences regula – Korai és mai értelmezések című tanulmánykötet, amely segít megismerni Szent Ferenc regulájának „utóéletét” a legfontosabb magyarázatok bemutatásával.

 A Varga Kapisztrán ferences történész és Várnai Jakab ferences teológus szerkesztette tanulmánykötet olyan források és aktuális, új keletű írások gyűjteménye, amelyek mérföldkövei a ferences rend nyolcszáz év alatt megtett útjának. A szerkesztők célja a kötet összeállításával az volt, hogy a közölt írások minél több ember számára tárják fel azt a gazdagságot, amellyel az Úr ajándékozta meg egyházát Szent Ferenc személye és regulája által.

 A L’Harmattan Kiadó és a Sapientia Szerzetesi és Hittudományi Főiskola gondozásában megjelent háromszáz oldalas könyv először a regula szövegét közli latinul és magyarul. Az alapítás évszázadának eseményeiről Varga Kapisztrán tanulmánya ad áttekintést. Bemutatja, hogyan jelenik meg a regula értelmezésének igénye, majd a 13. század egyházi és rendi történelmének összefüggésébe helyezve ismerteti a közösségen belüli és a pápai regulaértelmezéseket.

 A rendben a regulaértelmezés megújulása a II. vatikáni zsinat előtt már megindult, majd annak lendületével kiteljesedett, és a szerzetesrendek számára elrendelt reformkáptalanok és új rendi szabályzatok révén intézményessé és hivatalossá vált.

 Ebben a folyamatban lényeges történelmi dokumentum az 1970-ben született pápai levél, amely formálisan is visszavonja az addigi négy pápai regulaértelmező nyilatkozatot, minek eredményeként a rendi, úgynevezett Konstitúciók emelkednek szentszéki regulaértelmezés rangjára.

 A kötetet záró tanulmányok egyike, Kajetan Esser 1954-ben született regulamagyarázata az elsők között szakít a jogi szemlélettel, és helyezi a szöveget Ferenc szavainak és életrajzának összefüggésébe. Cornelius Bohl arról értekezik, hogyan lehet ma „evangéliumi életterv” a regula. A harmadik kortárs tanulmányban pedig Johannes Schneider keresi a kulcsot Szent Ferenc Megerősített regulájának olvasásához annak fényében, hogy Ferenc célja a regula Lélek szerint való megtartása volt.

 A kötet ára 2800 forint.

 

(Forrás: ofm.hu)