vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.15. 

A család gyógyír

Nem kevesebbet állít Kopp Mária professzor asszony, mint hogy a család és a gyermek rendkívül fontos egészségvédő tényező. Saját kutatásaira és a nemzetközi irodalomra hivatkozik ennél az állításnál. Legutóbbi sajtótájékoztatóján Dr. Balogh Piroska társaságában erről a figyelemre méltó kutatási eredményről beszélt.

Először nem a saját kutatásairól szólt, hanem hivatkozott az International Journal of Epidemiology közléseire. A finn társadalomban 1996-2000 között vizsgálták a 30 és a 64 év közötti férfiak közül az élettársi kapcsolatban élők, az egyedül élők, és a családban élők egészségi állapotát. Megállapították, hogy a családban élők egészségi állapota sokkal tökéletesebb, mint az élettársi kapcsolatban élők, vagy az ún. magányosan, szingli állapotban élők körében. Megállapították, hogy a gyermektelenség súlyos egészségkárosító tényező. A gyermektelenség vagy a társtalan élet fontosabb egészségkárosító tényezők, mint az ismert magatartási kockázati tényezők – a dohányzás, a kóros alkoholfogyasztás vagy az elhízás.

Természetesen ezek a kockázati tényezők nem függetlenek egymástól, a szinglik sokkal többet isznak és többet dohányoznak, tehát ez is hozzájárul az idő előtti egészségromláshoz. Egyedül az elhízás veszélyezteti inkább a házasokat, közöttük ez a kockázati tényező gyakoribb. Megvizsgálták azt is, hogy a szingli férfiak lakószobáiban lényegesen magasabb a fertőzéshez vezető mikroorganizmusok aránya, mint a szingli nőkében. Ez lehet az egyik magyarázó tényező a szingli férfiak nagyobb veszélyeztetettsége hátterében. További meghökkentő adatok. A házas férfiak háromszor nagyobb valószínűséggel élik meg a 69. évüket, mint a magányosak, de jó házasság még ennél is fontosabb védőfaktor. Ötszörös védettséget jelent abban az esetben is, ha az adatokat az ismert egyéb tényezők, iskolázottság, dohányzás, kóros alkoholfogyasztás, elhízás szerint korrigáltuk. Még érdekesebb – állapítja meg Kopp Mária – a gyermekekkel való jó kapcsolat. Szintén igen komoly egészségvédő tényező, a férfiak esetében négyszeresére növeli a 69. év túlélésének valószínűségét. A nők esetében a jó családi kapcsolatok hétszeres túlélési valószínűséggel járnak együtt.

A sajtótájékoztatón megtudtuk azt is, hogy a bizalmon alapuló tartós kapcsolatnak tehát élettani, pszichológiai alapja is van, miközben természetesen messze túlmutat ezen az összefüggésen.

Alaposabb elmélyülésre lenne szükség a dolgok megértéséhez. A professzor asszony beszélt egy bizonyos oxytocinről, amely gátolja a stressz és a gyulladás kialakulását. Mikor termelődik az emberi szervezetben oxytocin? Ha például egy idős asszony kezét fogja a férje, és sétálnak. Ez a kézfogás oxytocin-termeléssel jár együtt. Egyesek szerint ez a boldogságfaktor. A dolog lényege az, hogy öregben és fiatalban harmonikus együttlét, a bizalomra alapozott együttlét együtt jár oxytocin termeléssel, és ez viszont oldja a stresszt, illetve felszámolja.

Elképesztő újdonságok ezek, a közgondolkodás számára még szinte ismeretlenek. Ha végiggondoljuk az elmúlt 60 esztendőt, akkor döbbenünk meg, hogy mennyi téveszme között éltünk. Amikor Rákosiék hirdették: „asszonynak szülni kötelesség, leánynak szülni dicsőség.” Vagy felidézzük az 1957-es Magyarországot. Rászabadították a magyar társadalomra a gátlás nélküli abortuszvilágot. Hétmillió magzatot pusztítottak el Magyarországon. Milyen boldogságfaktorral jár ez együtt vajon? Aztán ha arra gondolunk, hogy még ez előtt – tehát 1957 előtt egy évvel – a 18 éves lányokat is megadóztatták gyermektelenségi adóval. E tényezőket ha sorra vesszük, rájövünk arra, hogy micsoda csőre töltött zűrzavar uralkodott család, társas kapcsolat és gyermek ügyben.

 

Győri Béla