vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.22. 

Az arrogancia és a defenzíva

Ezzel a két szóval jellemezte a B92 rádió, a szerbiai liberális média zászlóshajó kommentátora heti összefoglalójában a Tadić-féle Demokrata Pártban (DS) az előrehozott választásokkal összefüggő folyamatokat.

Megkezdődött a menekülés a süllyedő hajóról. Az egyik ismert egyetemi tanár egy nappal a Šešelj-disszidens Nikolić Szerb Haladó Pártja (SNS) által szervezett nagygyűlés előtt bejelentette: a DS-vezette uralkodó koalíció egyik pártjának felső vezető tisztségét felcseréli a belgrádi nagygyűlés emelvényével. Mert – állítólag – van neki mit mondani. (Feltehetőleg azon kívül is, ami nyilvánvaló. Nevezetesen, hogy látva a vezető kormányerő politikai elhasználódásának mértékét, elsősorban személyes érdekből, halaszthatatlannak tartotta a politikai pálfordulást.)

Amit már ma meg lehet jósolni: lesz tolongás a damaszkuszi úton.

Tudjuk, nyakunkon vannak az előrehozott parlamenti választások. A dátumról Belgrád dönt. Figyelemmel persze, az EU véleményére is.

 Ami megváltozott

 Nekünk, vajdasági magyaroknak is készülődnünk kell. Ezúttal okosabban és főleg hatékonyabban mint a korábbiakban.

Mi az, ami változott?

Megnőtt a DS étvágya. A közvélemény-kutatások eredményei arra utalnak, hogy a Tadić-párt a Nikolić-vezette SNS-el szemben veszti a szerb szavazókat. A DS magyarnyelvű napilapja a Magyar Szó, ahelyett, hogy végre felnyitná a magyarok szemét – több brosúrával lemaradva – még mindig szendviccsel fenyegeti a tájékozatlannak tartott olvasóit. Pedig, hol van már a tavalyi hó? Igaz, annak idején Nikolić és akkori főnöke Šešelj-vajda ennyi útravalóval szándékozott elindítani a vajdasági magyarokat Magyarországra. De az idők, úgy látszik, csak a Magyar Szóban nem változnak. Az SNS közben kikupálódott. Nikolić is vállalja az EU-t, s ami ennél sokkal fontosabb, az EU is vállalja őt. Olyannyira, hogy egy-egy kiküldött nyíltan kimondja: az előrehozott parlamenti választásokon, a korábbiakkal ellentétben az EU-nak nincs favoritja, olyan pártfogoltja, melynek győzelme számára kiemelkedően fontos lenne.

Ez bizony nagy változás. Különösen, ha tudjuk, hogy a 2008-as választások után sem a DS-nek állt a zászló. A Milošević-utód Dačić-féle Szerbiai Szocialista Pártot (SPS) csak az elnöknek juttatott belügyminiszteri poszttal lehetett átcsalogatni az Európa-barát oldalra. Így jöhetett létre a kezdettől fogva ingatag és főleg tehetetlen hatalmi koalíció. A süllyedő hajó, amelyről immár menekül, ki merre lát.

 Megmondani az igazat a DS-ről is

 Ahelyett, hogy e földindulás-szerű változásokról, akárcsak a száraz tényekhez ragaszkodva, tájékoztatná olvasóit, a Magyar Szó megmarad a régi sablonnál: a DS az egyedül üdvözítő szerb párt. Ami elfogadhatatlan. Annál is inkább, mivel – s ez az elmúlt időszakban többször is bebizonyosodott – a DS is csak nacionalista szerb párt. Méghozzá kezdettől fogva az. Emlékezetes, hogy Đinđić, e párt merényletnek áldozatul esett második elnöke a magyarokat illetően ugyanúgy gondolkodott, mint a mai vezetők. Đinđić sem akart magyar pártot, vagy pártokat Szerbiában. Szerinte a magyaroknak a DS-en belül kellett volna politikai tevékenységet kifejteniük. A ma már kultikusnak számító párt- később kormányelnök így akarta eleve biztosítani a magyarok szavazatait.

Nincs olyan vajdasági magyar média, amelyben ezek a tények, netán magyarázattal ellátva, megjelentek volna.

Kell-e mondani, hogy az effajta történeti perspektívát nélkülözi a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) „médiastratégiája” is.

Mindez azért fontos, mert így a vajdasági magyar politikai elitre marad az igazán nagy feladat megoldása. Konkrétan, mit jelent a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) a gyakorlatban, például a választási előkészületek során. A fontosabb pártok elnökei ugyan letették már az állampolgársági esküt, de ettől függetlenül a vajdasági magyar közösség egésze számára új helyzetet jelent a Budapestről elindult folyamat, a határokon átnyúló nemzetegyesítés érvényesítése?

 Mi a NER tartalma a Vajdaságban?

 Tegyük fel, hogy a Vajdaságban nem lesz olyan párt, amely, mint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nyíltan fellépne a nemzetegyesítés folyamata ellen. Olyan viszont van, amely csak ímmel-ámmal kapcsolódik be ebbe a folyamatba. Fékezi például az autonómia ügyének nemzetközi megjelenítését célzó konkrét erőfeszítéseket. Vagy saját vezetőnek a részérdekeiből kiindulva hagyja lassulni a kettős állampolgárság megszerzésére irányuló lendületet.

De nemcsak ezek azok a feladatok, amelyekről a NER szellemében, s a vajdasági magyar média, az MNT és a DS-be integrálódott magyarok csendes ellenállását legyűrve eredményeket kell elérnünk.

Ahhoz, hogy a pártok különbözősége ellenére eljussunk az egységes választási fellépésig, lépéseket kell tennünk az olyan nyíltan vallott, vagy csak lappangó dilemmák ügyében, mint amilyen a szórványhoz való viszonyulás, a helyben való boldogulás feltételei és árnyalatai, a kis létszámú magyar tagozatok ügye, vagy éppen az EU-ból kitoloncolt menekültek többé-kevésbé szervezett átömlesztése a magyar határhoz közeli magyarlakta településekre.

S itt van újra a kérdések kérdése. Milyen választási programmal állíthatja meg a vajdasági magyar politikai elit a magyar szavazatok számának további csökkenését. Netán a már felerészt elveszett szavazatok legalább részleges visszaszerzését?

Van tennivaló bőven, csak hozzá kell látni.

 Ágoston András

 

(VMDP Hírlevél)