vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.22. 

CSUKÁS ISTVÁN 75
Mesehősök derűből és napsugárból

„Egymillió gyermeket neveltem fel” – jegyezte meg egyszer tréfálkozva Csukás István író, költő, és ebben nincs semmi túlzás, hiszen mára ennél sokkal többre tehető azoknak a száma, akiknek fontos és örömteli gyermekkori élménye az alkotó mesevilágával való találkozás.

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy boldog gyermekéveim egybeesnek a hazai meseirodalom egyik aranykorának számító időszakkal. A meseírás a hatvanas évektől egzisztenciális kérdést jelentett, ez volt az a terület, ahol a pártállam által ellehetetlenített vagy száműzött írók és költők otthonra leltek. Nagynevű szerzők törték a fejüket korgó gyomorral, egy-egy szimpla mellett a Hungária Kávéházban vagy másutt a gyerekeknek szóló történeteken. A meseírás sokak számára jelentett egzisztenciális menedéket, ám leginkább azok lettek gazdagabbak tőle, akiknek szüleik vagy nagyszüleik megvették az újdonsült műveket. (Az akkori könyvárak nevetségesen alacsonyak voltak a maiakhoz képest.) Ebbe a pezsgő szellemi közegbe robbant bele a hatvanas évek közepén Csukás István, akinek már a megjelenése is olyan, mintha mesehős lenne.

Vágott szem, vastag bajusz, hamiskás mosoly, derűre meg vidámságra késztető gesztusok, játékos jókedv árad mozdulataiból és szavaiból. Mintha születésétől fogva művészalkat lenne, holott 75 évvel ezelőtt Kisújszálláson látta meg a napvilágot egy nehéz sorsú kovácsmester idősebb fiaként. Könyvük alig volt, kettő azért akadt. A két legfontosabb, ami minden tisztességes háznál előfordult. Egy kalendárium és egy Petőfi-kötet. Hamar böngészni kezdte ezeket, hiszen mire elérkezett az ideje, hogy az elemi iskolába beírassák, már tudott írni-olvasni.

Vonzotta a betűk világa, a mesék, a hősök, a csodák univerzuma. Leginkább azok a történetek kerültek közel a szívéhez, amelyeknek hősei ugyanúgy beszéltek, mint a mindennapi emberek a kovácsműhelyben vagy másutt közvetlen környezetében. Egyszerre kezdte felfedezni a képzeletbeli és a valódi világot. Utóbbi bizony nem a szebbik arcát mutatta, amikor Csukás István fiatal volt. Ám miután a mesék és a legendák birodalmában otthonra lelt, megtanulta hogyan kell a tragikumot átfordítani, megszépíteni, megváltani. Ugyanúgy nézte a világot, mint a többiek, de nem ugyanolyannak látta. A többség a rosszat veszi észre maga körül, nem a jót. Kevesen merik felismerni, miként lehetne a rosszat jóvá tenni, sokan el sem hiszik, hogy a rosszban el van rejtve a jó.

Csukás István megéli ennek a varázslatnak a misztériumát, szinte minden hőse ebből az átlényegítő szándékból táplálkozik. Jókedvből teremti mulatságos és szeretetreméltó alakjait, akárcsak az ellenpontjaikat. Az ő világában a teremtő és a teremtmény egyaránt vidám, és játékból születik minden körülöttük.

Hűséges olvasói talán nem is tudják, hogy hegedűművész akart lenni, zeneiskolába jelentkezett, érettségi után tanulhatott volna tovább a Zeneakadémián, ám akkor már nem a muzsika vonzotta, hanem a szépirodalom. Bölcsész tanulmányai félbemaradtak 1956 után, egyetem helyett kávéházba járt, megjelentek a lapokban a versei, és amikor meglátta a nevét  kinyomtatva, sorsa végleg eldőlt, a mérleg nyelve végérvényesen a költészet felé billent.

A kiváló költő, Kormos István biztatására és hívására fordult a gyermekirodalom felé, később az íróasztalát is megörökölte a Móra Kiadóban, még mielőtt szabadfoglalkozású író lett volna. Verseskötetei mellett egyre-másra írta a gyermekregényeit, mesekönyveit, verses meséit és ifjúsági történeteit. Megteremtette Mirr Murrt, a Kiscsacsit, Süsüt, Süsükét, Pom Pomot, A nagy Ho-ho-ho-horgászt, Sebaj Tóbiást, Sünit, akik mellé álmodott számos játszótársat, nehogy egyedül érezzék magukat vagy rossz kedvük legyen.

Csukás István világában ugyanis a rosszkedvnek nincs maradása. Mindig a napsugár az úr. Mindennek jóra kell fordulnia, ezért jó felnőttként is visszatérni az általa teremtett mesebirodalomba. Ma ugyanúgy otthonra lelünk figurái között, mint gyerekként, akkor is, ha gyerekeink vagy majd az unokáink révén kalandozunk újra velük. Csukás István ugyanis csak azt hiszi, hogy egymillió gyermeket nevelt, sokkal többen vagyunk és közöttünk ő a legna-gyobb gyermek. Még akkor is, ha április 2-án töltötte be a hetvenötödik életévét. Isten éltesse! – sokunk nevében.

 

Borbély László