vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.22. 

Nem tűnhet el a kereszténység Európából

(Vencser László: Hittel a holnapért)

Vencser Lászlót Márton Áron szentelte pappá, teológiát és erkölcstant Jakab Antal fennhatósága alatt tanított 1991-ig Gyulafehérváron. S aztán jött a nehéz és szép külföldi misszió a magyarság érdekében. Vencser László hűséges maradt az erdélyi magyar teológia elkötelező hagyományaihoz, ugyanakkor a keresztény megújulás módozatait kereste világéletében. Istent szolgálva segítette a rendszerváltó erdélyi forradalom hőseit, majd az új világ kezdetén elfogadván a meghívást: Ausztriában, Linzben az Idegen Nyelvű Pasztoráció igazgatójaként képviseli a világban a Kárpát-medencei magyarság ügyét.

A Kairosz Kiadó gondozásában 2010-ben megjelent könyv Vencser László válogatott beszédeit, írásait tartalmazza. Ebben a kötetben az elmúlt évtized különböző rendezvényein elhangzott előadások, ünnepi beszédek, szentmiséken elhangzott prédikációk és a sajtóban megjelent írások találhatók.

A szerző a kötetben foglalkozik a nevelés és a tanítás kérdéseivel. Szerinte egyik sem öncélú, hanem valakiért történik, illetve „értéket akar átadni, olyat értékeket, amelyek birtoklása és használata révén a neveltek, a tanítottak az életben képesek lesznek helytállni. A vallásszociológiai kutatások azt igazolják, hogy a nehéz, kritikus helyzeteket a vallásos, illetve a transzcendensbe vetett hittel rendelkező emberek könnyebben átvészelik, mint azok, akik életüket Isten, illetve keresztény alapok nélkül élik. Ezért is fontos, hogy az ember vallásos nevelést is kapjon.” Vencser atya a kötetben szomorúan állapítja meg, mennyire rossz helyzetben van a katolikus egyház Európában, főleg Nyugaton. Ausztriában pl. az embereknek csupán 18%-a jár templomba, hazánkban ez az arány 5-16%-ra tehető. Mit lehet tenni? Visszahúzódhatnak-e a keresztények, illetve a keresztény egyházak a társadalmi, politikai, valamint a gazdasági élet területéről? „A kereszténység az evangéliumra épít, az evangélium pedig nem semleges a világ dolgival szemben. Nem csak az egyén belső, privát életének szabályozására hivatott, hanem közösségi, történelmi, társadalmi dimenzióval is rendelkezik. Ezért keresztényi jog és kötelesség a világban való jelenlét és a társadalmi, politikai, gazdasági élet területén való megszólalás. Így tehát nem maradhatnak az egyházak semlegesek a társadalom jogi struktúráival szemben, kötelesek kritikusan figyelni azokat, a visszásságok tapasztalása esetén pedig hallatniuk kell a hangjukat.” S ekkor talán nem tűnik el a kereszténység Európából, bármennyire is szeretnék azok, akiknek pl. fáj, ha Isten neve szerepel az Alkotmányban. Vencser László atya összegyűjtött gondolatai, elmélkedései, beszédei hitet, reményt adnak, és erőt is. A hit pedig legyen a fegyverünk.

 

Sz.