vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.22. 

Vesztegetők, köztörvényesek és volt rendőrök a Jobbik erősségei?

A B-A-Z megyei Jobbik országos hír lett. A hír alapja, hogy a felsőzsolcai jegyzőt és aljegyzőt letartóztatták. A letartóztatást, mint a Jobbik eredményét, mint az új társaság sikerét próbálják beállítani.

De, nézzünk a hír mögé. A felsőzsolcai képviselőtestületbe négy jobbikos képviselő került. Felsőzsolcán az a hír járja, hogy a Jobbikra, ezen belül Nagy Lajos Zoltánra, alias Dzsumira, a legtöbb szavazatot szerzett képviselőre, némi befolyásolás hatására a cigányok is szavaztak. A Jobbik helyi erőssége, Dzsumi kavicsbányája, saját szállítmányozási cégével egyetemben, jelentős megrendeléseket kapott az M3-as autópálya Miskolcot elkerülő, M30-as szakaszánál. A Dzsumi-név korábban is ismert volt a környéken. A helyiek szerint a 80-as években egy Dzsumi nevezetű teherautósofőr a Lyukó Szénbányánál tevékenykedett és ott kezdett illegális kereskedésbe a dolgozóknak járó jutányos szénadagokkal. Majd bűnözői karrierjét egyéb lopásokkal folytatta. Az ügyből állítólag büntetőeljárás is lett, sőt letöltendő börtönbüntetésre ítélték a fosztogatót. Persze, hogy ez a Dzsumi az a Dzsumi lenne, a helyiek emlékezetén kívül, egyelőre, más nem bizonyítja. Nagy (Lajos) Zoltán most azt mondja, hogy nem fosztogatásért, hanem politikai okokból börtönözték be. Mindenesetre, a fosztogatás ideája erősen rögzült a helyi jobbikosok tudatában, mert a Felső- és Alsózsolcát részben elöntő árvíz után, mindenáron cigány fosztogatókról akartak beszámolni. Aztán kiderült, hogy a jelentős rendőri erőnek köszönhetően fosztogatásról szó sem lehetett, viszont a kivezényelt rendőrök kénytelenek voltak intézkedni, ugyanis Nagy Zoltán „Dzsumi” felesége júliusban tüntetést szervezett a polgármesteri hivatal elé, ami lökdösődésbe torkollott.

Dzsumi vállalkozóként kivette a részét az árvízi védekezésből is. Illetve, mint egy idén márciusi megnyilatkozása bizonyítja, jobban szerette volna kivenni a részét a szerinte 7,5 milliárdos védmunkákból. Állítása szerint nekik semmi sem jutott a 2011-es nagy pénzből, nem, úgy, mint korábban. Nagy, talán érdemei alapján is, igényt tartana a megbízásra, ugyanis a helyi legendárium nem csak fosztogatásra emlékszik, hanem arra is, hogy Nagy mentette meg Felsőzsolca egy részét, mikor munkagépével önkényesen átvágta a gátat. Ekkor is meggyűlt a baja a hatóságokkal, igaz, csak húsz percig, utána elengedték. Önkéntelenül is felvetődik a kérdés: vajon súlyos árvízi helyzetben hogyan fordulhat elő, hogy valaki a vízügyi szakemberek álláspontjával szemben jó helyen vágja át a gátat? Kik voltak ott a vízügyesek? Kinek az érdeke, hogy egy Dzsumi irányítsa a hatalmas víztömeget, és ezzel hőssé váljon? (éppen az önkormányzati választások előtt pár hónappal – a szerk.)

A tanulmányaiban egészen az általános iskola nyolcadik osztályáig jutó Dzsumi most a büntetőeljárás másik oldalára állt. Most nem vádlotti minőségében vesz részt a Felsőzsolca jegyzője és aljegyzője ellen folyó eljárásban. Illetve Szegedi Márton miskolci jobbik elnök országos nyilvánosságot kapott álhíre szerint maga a Jobbik számoltatja el a jegyzőket. Csakhogy Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője szerint magánszemélyek tették a feljelentést, ráadásul úgy, hogy a feljelentők részt vettek a vesztegetésben, csak éppen magukra is terhelő vallomást tettek, és így mentesültek a következmények alól. Amennyiben a feljelenők maguk is felsőzsolcai jobbikosok, akkor bizony ezek a felsőzsolcai jobbikos feljelentők egyben a megvesztegetők is.

A bűnözőből feljelentővé válást talán indokolhatja a másik jobbikos, az alsózsolcai Brünner István megjelenése is. Brünner, az egykori rendőr, az alsózsolcai Jobbik-szervezet elnöke. Brünner közös megegyezéssel távozott a rendőrségtől, ami alapot adott a szóbeszédnek. Ugyanis a 2000-ben Alsózsolcára költözött exrendőr életrajzából valahogy kifelejtette, hogy 1994 és 2000 között a rendőrség állományába tartozott. Miután kiderült, hogy Brünner 2000-ben közös megegyezéssel menekült ki a testületből, óhatatlanul elindult a szóbeszéd: a rendőrségről közös megegyezéssel általában azok távoznak, akiknek vaj van a fejükön. Valóban érthetetlen, hogy Brünner miért felejtette el nem is olyan régen abbahagyott munkáját megemlíteni.

Nem tudni, hogy Brünner rendőrségi múltja, vagy más kapcsolatok állnak a háttérben, de a helyi jobbikosok nagyon élik a feljelentősdit. Olyannyira, hogy a kocsmából egy sörrel hazainduló ellenfeleikre is ráküldik a rendőrt, ha kell. Talán a legmeglepőbb, hogy a rendőr megy is.

Hangzatos kinyilatkoztatásokon, fenyegetéseken és feljelentéseken túl a felsőzsolcai Jobbiknak egyelőre többre nem telik. Például Vasvári László, Felsőzsolca jobbikos alpolgármestere a képviselőtestület alakuló ülésén ünnepélyesen bejelentette, hogy a többi képviselőhöz hasonlóan, ő sem veszi fel a tiszteletdíját. Ennek ellenére, talán jelentős köztartozása miatt is, minden hónapban hiánytalanul felvette a fizetését. A többi között ezt tette szóvá Zsíros Sándor képviselő, a viharos április eleji lakossági fórumon. A képviselőt Nagy Zoltán Dzsumi nyilvánosan megfenyegette: Tönkre lesz téve.

A Jobbik a megfélemlítésre próbálja alapozni helyi hatalmát. A szavazatok egy részét a cigányokkal akarják leboltolni, a nem cigány lakosságnak pedig az erőt mutatni. Majd mi elbánunk velük, de ha sokat ugráltok, veletek is. A jelentős cigány lakossággal rendelkező területen ez a kétkulacsos játék időlegesen némi sikert is hozhat. Most szervezik a jobbikos polgárőrséget, de a lakosok kezdenek rájönni, hogy a Jobbik nem a rend, hanem a káosz pártja. Úgy látszik, nem kell sokat várnunk az újabb botrányra a borsodi régióból.

 

Csorja Gergely